ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ποδόσφαιρο υπό την απειλή του ISIS: Με διάλειμμα για προσευχή, χωρίς σφυρίγματα

Οσο η Μοσούλη ήταν υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους, όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η περίοδος ήταν ιδιαίτερα «σκοτεινή» και για το ποδόσφαιρο.

Οι τζιχαντιστές επιτηρούσαν τα παιχνίδια, απαγόρευαν τις φανέλες ξένων ομάδων, ενώ δεν επέτρεπαν ούτε καν τα σφυρίγματα! Οι αναμετρήσεις διακόπτονταν την ώρα της προσευχής, ενώ οι παίκτες έπρεπε να φορούν σορτς που κάλυπταν τα γόνατά τους.

Τώρα, που εκδιώχθηκαν οι τζιχαντιστές από την ανατολική Μοσούλη, γίνονται προσπάθειες να «ζωντανέψει» ξανά και το ποδόσφαιρο, παρότι οι μάχες συνεχίζονται στα δυτικά της πόλης.

«Οταν παίζαμε, μας παρακολουθούσαν και κάποιοι από αυτούς είχαν όπλα. Μας απαγόρευαν να φοράμε εμφανίσεις ξένων ομάδων», δήλωσε στο AFP ο Οσάμα Αλί Χαμίντ. «Αν κάποιος από εμάς έφτανε στο γήπεδο με φανέλα ξένης ομάδας, έκοβαν το σήμα της με ψαλίδι», πρόσθεσε ο 26χρονος.

Η ομάδα της Μοσούλης ετοιμαζόταν για την επιστροφή στο πρωτάθλημα του Ιράκ το 2014, όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε το βόρειο τμήμα της πόλης, εμποδίζοντας τους παίκτες να πάνε σε εκτός έδρας αναμετρήσεις. Οι εγκαταστάσεις της ομάδας είναι στην ανατολική Μοσούλη, αλλά το γήπεδό της στη δυτική, εκεί όπου οι ιρακινές δυνάμεις μάχονται ακόμη προσπαθώντας να ανακαταλάβουν την περιοχή από τον ISIS.

Στην αρχή, όταν κατέλαβαν τμήματα της πόλης, οι τζιχαντιστές έπαιζαν με τους ποδοσφαιριστές στο γήπεδο και τους φέρονταν καλά, είπε ο Χαμίντ. Γρήγορα όμως αυτό άλλαξε. «Αρχισαν να λένε στα κηρύγματά τους στα τζαμιά ότι το πεδίο μάχης είναι καλύτερο από το γήπεδο. Απαγόρευσαν ακόμη και το σφύριγμα στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μάζευε τους ”δαίμονες”», συμπληρώνει ο Μουσταφά Νουρ, 25χρονος παίκτης της ομάδας. Οποιος παραβίαζε αυτή την απαγόρευση, φυλακίζονταν για 2-3 ημέρες σύμφωνα με τον ίδιο.

Πλέον, μπορούν να παίζουν ελεύθερα ποδόσφαιρο. Και να συνεχίζουν την αναμέτρηση ακόμη και όταν ακούγεται το κάλεσμα για προσευχή, από τους μιναρέδες των τζαμιών.

Πηγή: iefimerida.gr

To Top