Ποιες περιοχές έντυσε στα… λευκά η “Ζηνοβία”! Κι έπεται συνέχεια…

Η κακοκαιρία «Ζηνοβία» αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα μας τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστερσοκοπείου Αθηνών.

Η «Ζηνοβία» θα επηρεάσει κυρίως τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα. Σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη θα υπάρξουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και κατά τόπους στα ημιορεινά.

Το ΕΑΑ-meteo επισημαίνει ότι:

• Οι χιονοπτώσεις στις Σποράδες θα επεκταθούν ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

• Ισχυρές θα είναι οι χιονοπτώσεις στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στη Βόρεια Εύβοια και στη Μαγνησία, καθώς και σε τμήματα του νομού Αττικής, ιδιαίτερα από το βράδυ της Κυριακής.

• Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στη Θράκη.

• Από το βράδυ της Κυριακής και κυρίως κατά τη διάρκεια της Δευτέρας χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν κατά τόπους στην Κεντρική Στερεά, στην υπόλοιπη Θεσσαλία, στη Χαλκιδική και πιθανώς στη Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα, τοπικά πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο.

Συνεχίζεται η χιονόπτωση στην Πάρνηθα, την ώρα που η κακοκαιρία Ζηνοβία έχει βάλει στην κατάψυξη την χώρα.

Η θερμοκρασία στο καταφύγιο Μπάφι είναι στους 0 βαθμούς Κελσίου και η χιονόπτωση είναι ήπια. Ο δρόμος παραμένει ανοιχτός για την ώρα, για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν βόλτα στο βουνό. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς και αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ οι πεζοπόροι καλούνται να έχουν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Τις πρώτες νιφάδες χιονιού είδαν σήμερα οι κάτοικοι και στο Πήλιο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το e-volos, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το φαινόμενο της κακοκαιρίας που πλήττει και τη Μαγνησία, αφού χιονίζει σχεδόν σε όλο το Πήλιο, από την Πορταριά μέχρι και την ανατολική πλευρά του όρους.

Με τις προβλέψεις να μιλούν για επιδείνωση των φαινομένων από το βράδυ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με επικεφαλής την ίδια την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη, βρίσκεται σε ετοιμότητα, με 15 μηχανήματα να επιχειρούν ήδη στο οδικό κύκλωμα Πηλίου πετώντας αλάτι.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

1. Από το βράδυ του Σαββάτου (28-12-2019)
α. Θυελλώδεις άνεμοι 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο.
β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.
γ. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινές και κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

2. Την Κυριακή (29-11-2019)
α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο.
β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα, θα εκδηλώνονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
γ. Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m) της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Επίσης χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στις βόρειες Κυκλάδες.

3. Την Δευτέρα (30-12-2019)
α. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 με 9 μποφόρ που θα πνέουν στο Αιγαίο, από το βράδυ θα εξασθενήσουν.
β. Οι κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλώνονται στην ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα βαθμιαία θα
εξασθενήσουν.
γ. Οι κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m) της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης, από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

 

To Top