“Πράσινο” φως για τους ευρωπαϊκούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Στην υπερψήφιση της απόφασης για τη δημιουργία μίας νέας αθλητικής διοργάνωσης προέβησαν οι αντιπρόσωποι 49 ευρωπαϊκών Ολυμπιακών επιτροπών.

Η νέα αυτή διοργάνωση θα είναι στα πρότυπα των Ολυμπιακών αγώνων, αλλά μέρος θα λαμβάνουν μόνο ευρωπαϊκές χώρες. Εμπνευστής της ιδέας αυτής είναι ο είναι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής ολυμπιακής επιτροπής, Πάτρικ Χίκεϊ που κατέθεσε την πρόταση το 2010.

Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στο Μπακού και αναμένεται η συμμετοχή περίπου 7.000 αθλητών.

Με 38 ψήφους υπέρ, οκτώ κατά και τρία λευκά η πρώτη διοργάνωση θα περιλαμβάνει τα 15 από τα 28 ολυμπιακά αθλήματα συν ακόμα δύο που δεν περιλαμβάνονται στο ολυμπιακό πρόγραμμα.

Σε πρώτη φάση τα σίγουρα αθλήματα των Ευρωπαϊκών αγώνων είναι η τοξοβολία, το μπάντμιντον, η πυγμαχία, το κανόε καγιάκ, η τοξοβολία, το χάντμπολ, το τζούντο, το ράγκμπι, η σκοποβολή το τάε κβον ντο, το πινγκ πονγκ, το τρίαθλο και το βόλεϊ.

Οι ομοσπονδίες της κολύμβησης και του στίβου αν και αντέδρασαν στη δημιουργία της διοργάνωσης, καθώς διαθέτουν τα δικά τους πρωταθλήματα, θεωρείται απίθανο να μη συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Αγώνων.

H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου έχει ήδη αποφασίσει να μην επιτρέψει στους αθλητές της να συμμετέχουν σε τέτοιους αγώνες.

Ο Πάτρικ Χίκεϊ τόνισε πως η πρώτη διοργάνωση θα έχει «πειραματικό» χαρακτήρα και ίσως ορισμένα αθλήματα να έχουν χαρακτήρα προολυμπιακού τουρνουά ώστε να πάρουν οι αθλητές την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

To Top