ΜΠΑΣΚΕΤ

Πρίφτης: “Ευγνώμων που δούλεψα στον Άρη, με βοήθησε πολύ! Μοναδική η πίεση που διοχετεύει ο κόσμος του”

Ο Δημήτρης Πρίφτης μίλησε για την πρόκριση της Ούνικς, ενώ αναφέρθηκε και στον Άρη.

Μερικά από τα πιο σημαντικά που είπε στο Sport24.gr:

Ποιο ήταν το επίπεδο της πίεσης που είναι στην ομάδα, δεδομένου ότι είχε αγωνιστεί και στο παρελθόν στην EuroLeague; Ποιοι ήταν οι στόχοι;

“Δεν μπορώ να πω ότι η πίεση στην Ρωσία είναι ίδια με την πίεση που υπάρχει στην Ελλάδα. Για να το διαχωρίσω όμως, μιλάω για την εξωγενή πίεση. Σίγουρα δεν είναι ίδια η πίεση που διοχετεύει ο κόσμος του Άρη στον προπονητή και στην ομάδα, που ακόμα και το να κυκλοφορήσεις στην πόλη είναι υπό συζήτηση όταν η ομάδα δεν πάει καλά. Υπάρχει πίεση όμως που προέρχεται από την διοίκηση. Έχω ένα πρόεδρο που είναι αρκετά απαιτητικός, μία ομάδα που κάθε χρόνο έχει ένα αξιοσέβαστο μπάτζετ και φυσικά έχει απαιτήσεις.

Από την άλλη όμως πρέπει να τονίσω ότι υπάρχει και μία υπομονή τουλάχιστον ως προς εμένα. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της Ούνικς, η υπομονή δηλαδή, κάτι που οφείλω να το εκτιμήσω. Δεν οφείλεται δηλαδή μόνο σε εμένα, αλλά και σε εκείνους ότι συνυπάρχουμε εδώ και τέσσερα χρόνια και είμαι ευγνώμων για αυτό”.

Το γεγονός ότι προέρχεστε από το ελληνικό περιβάλλον και έχετε περάσει από μία ομάδα όπως ο Άρης όπου υπήρχε πίεση θεωρείτε ότι σας βοήθησε ώστε να διαχειριστείτε αντίστοιχες καταστάσεις στην Ούνικς;

“Αναμφίβολα. Ο Άρης είναι μία ιδιαίτερη ομάδα. Και ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό έχουν μεγάλη πίεση, αλλά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, επειδή είναι μικρότερη, η πίεση είναι πιο άμεσα αισθητή. Ο Άρης είναι μία ομάδα που πραγματικά με δυνάμωσε σαν χαρακτήρα. Πραγματικά νιώθω ευγνώμων που δούλεψα στον Άρη. Τα τρία χρόνια που πέρασα στον Άρη με βοήθησαν πάρα πολύ για τα επόμενα μου βήματα”.

Ο Δημήτρης Πρίφτης έχει δείξει στο παρελθόν μία ικανότητα να βρίσκει παίκτες-διαμάντια. Από τον Οκάρο Γουάιτ και τον Γουίλ Κάμινγκς στον Άρη, στον Πιέρια Χένρι και φέτος τον Τζον Μπράουν και τον Αϊζάια Κάνααν στην Ούνικς, ο 53χρονος τεχνικός δημιουργεί υπεραξίες και αυτό έκανε και φέτος.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό σας από την εποχή σας στον Άρη είναι να βρίσκετε παίκτες-διαμάντια, νωρίτερα από άλλους. Πιστεύετε ότι το γεγονός ότι κληθήκατε στον Άρη να διαχειριστείτε μικρότερα μπάτζετ σας βοήθησε ώστε – αναλογικά – να συνεχίσετε με τον ίδιο τρόπο στην Ούνικς;

“Την τελευταία χρονιά λόγω κορονοϊου το μπάτζετ μας περιορίστηκε και έπρεπε να πάμε σε διαφορετικού είδους χτίσιμο ομάδας. Παλιά η ομάδα είχε και συμβόλαια του ενός εκατομμυρίου. Φέτος δεν υπάρχει παίκτης που να παίρνει πάνω από 500.000. Είχαμε αισθητά χαμηλότερο μπάτζετ, αλλά έχουμε φτιάξει μία ομάδα με λιγότερους με σταρ, λιγότερο Χόλιγουντ, χωρίς μεγάλα ονόματα.

Είναι μία ομάδα όμως με πολύ μεγάλο, με πολύ πεινασμένα παιδιά. Έχουν την αίσθηση να βελτιωθούν και να αναδειχθούν. Είναι παίκτες δηλαδή που βρίσκονται στην ανοδική πορεία της καριέρας τους και αυτό το στοιχείο του κινήτρου και της πείνας είναι έντονο. Σε αυτό στηριχθήκαμε φέτος κάνοντας τις επιλογές και σε συνεργασία με την διοίκηση και φτιάξαμε μία ομάδα η οποία είναι φθηνότερη αλλά έχει το στοιχείο της πείνας και του ισχυρού κινήτρου”.

Ο τρόπος της σύστασης του ρόστερ σας είχε σίγουρα ενδιαφέρον, αφού έχετε γκαρντ που μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους σουτ και ψηλούς που έχουν ως βασικό στοιχείο τα καλά αθλητικά προσόντα. Γενικά ποια είναι τα κριτήριά σας όταν διαμορφώνετε το ρόστερ;

“Γενικά πιστεύω ότι η αθλητικότητα είναι ένα στοιχείο που πρέπει να υπάρχει στο σύγχρονο μπάσκετ. Πρέπει να έχεις αθλητές. Η αθλητικότητα σου προσφέρει μία μεγαλύτερη ευχέρεια να κάνεις αμυντικές δουλειές σε μεγαλύτερο εύρος και να διαμορφώσεις αμυντικές τακτικές.

Από εκεί και πέρα, σίγουρα το μακρινό σουτ είναι κάτι που κοιτάω. Αυτό το προσωπικό καλάθι το χρειάζεσαι στο σύγχρονο μπάσκετ, γιατί δεν μπορεί να μπαίνει πάντα καλάθι από το σύστημα, οι παίκτες πρέπει να μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους φάσεις και εμείς οι προπονητές πρέπει να το αποδεχθούμε. Πρέπει να υπάρχει στο ρεπερτόριο μίας ομάδας

Δεν σημαίνει ότι είμαστε λιγότερο καλοί προπονητές όταν υπάρχει αυτό στο ρεπερτόριο μιας ομάδας στον τρόπο που επιτίθεται. Από εκεί και πέρα μας ενδιαφέρει ο χαρακτήρας, γιατί δεν πιστεύω ότι μπορείς να φτιάξεις μία καλή ομάδα με ανθρώπους που είναι παράξενοι και περίεργοι. Οι καλοί χαρακτήρες και άνθρωποι μπορούν να φτιάξουν ένα καλό σύνολο”.

“ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΝΙΚΣ”

Με την επιτυχία της πρόκρισης να είναι ακόμα φρέσκια, ο Πρόεδρος της Ούνικς, Γεβγκένι Μπογκάτσεφ, δήλωσε ότι θέλει η ομάδα να πορευτεί με τον Δημήτρη Πρίφτη και την επόμενη σεζόν, αναγνωρίζοντας την προσφορά του. Την ίδια στιγμή το status του έμπειρου τεχνικού είναι λογικό να έχει ανέβει μετά από αυτή την επιτυχία. Ο ίδιος ωστόσο είναι ξεκάθαρος: Κοιτάζει – κυριολεκτικά – την επόμενη μέρα για αρχή και στην συνέχεια ξεκαθαρίζει ότι η Ούνικς είναι η ομάδα με την οποία θα μιλήσει πρώτα.

Ο προπονητής της Ούνικς, Δημητρης Πρίφτης

Ο Πρόεδρος της ομάδας δήλωσε μετά την πρόκριση στον τελικό του EuroCup και κατ’ επέκταση στην EuroLeague της επόμενης σεζόν – και δεδομένου ότι έχετε υπογράψει συμβόλαιο 1+1 χρόνων πέρυσι – ότι θέλει να σας κρατήσει και του χρόνου. Εσείς τι σκέφτεστε;

“Εγώ τώρα αυτή τη στιγμή σκέφτομαι πώς θα παίξουμε τα επόμενα παιχνίδια με σοβαρότητα. Πώς θα πάμε στα παιχνίδια του τελικού του EuroCup (κόντρα στην Μονακό) με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Όταν με το καλό τελειώσουν αυτά, με τον Πρόεδρο έχουμε μία καλή σχέση και τρόπο επικοινωνίας. Θα κάτσουμε, θα συζητήσουμε και θα βρούμε την λύση μας. Φυσικά, πρώτα θα μιλήσω με την ομάδα μου και μετά με οποιονδήποτε άλλο, γιατί είμαι ευγνώμων στην Ούνικς, που μου έχει δείξει εμπιστοσύνη και υπάρχει μία αμοιβαία εκτίμηση”.

Πόσο εύκολο να μείνετε συγκεντρωμένοι τώρα μέχρι το τέλος της σεζόν όταν έχετε πετύχει ήδη τον στόχο της πρόκρισης στην EuroLeague;

Είναι πολύ δύσκολο. Είναι ένας πολύ μεγάλος προβληματισμός, κυρίως γιατί η ανθρώπινη φύση είναι περίεργη και είναι εύκολο να χάσεις την γη κάτω από τα πόδια σου και να νομίζεις ότι δεν περπατάς απλώς, αλλά πετάς. Το ίδιο ισχύει βέβαια και όταν τα πράγματα είναι στενάχωρα.

Έτσι είναι η ψυχολογία, πας από το ναδίρ στο ζενίθ. Θέλει εμπειρία και πρέπει να μπορείς να κοντρολάρεις και τα συναισθήματά σου πρώτα σε προσωπικό επίπεδο και μετά σε όλη την ομάδα. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για κάθε ομάδα και περιμένω να δω πώς θα το διαχειριστούμε. Η δουλειά έχει γίνει. Από εκεί και πέρα όμως όταν μπαίνεις στο γήπεδο πρέπει να σέβεσαι πρώτα από όλα τον εαυτό σου και να παίζεις αντάξια με αυτό που πέτυχες”.

Η ελληνική παροικία που έχετε δημιουργήσει στην Ούνικς κάνει πιο εύκολη την ζωή για όλους σας; Εσείς ας πούμε δεν έχετε καν την οικογένειά σας.

“Όχι δεν την έχω. Είναι δύσκολο να ζήσει μία οικογένεια από την Ελλάδα στην Ρωσία λόγω καιρού και συνθηκών.

Τα παιδιά που είμαστε μαζί έχουμε συνεργαστεί πολλά χρόνια. Και ο Θωμάς Νίκου και ο Βασίλης Σίμτσακ που είναι γνωστή η σχέση μας από τότε που έπαιζε μπάσκετ. Ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας, ο Χάρης Γλάρος, είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας και τρομερός γνώστης του πεδίου του και έχει παίξει σημαντικό ρόλο ειδικά στην σημερινή χρονιά. Είναι ένας παιδί που είχα μαζί μου από τον Άρη, ένας εξαιρετικός επιστήμονας. Σε πολλές περιπτώσεις υποκαθιστά και τον γιατρό. Φυσικά είναι ο Κλαούντιο (σ.σ Κολντεμπέλα) που ήρθε από την δεύτερη χρονιά.

Και αναμφίβολα ο Κώστας (σ.σ Καϊμακόγλου), ο οποίος είναι ένας θρύλος της ομάδας, έχει παίξει πάρα πολλά χρόνια. Άσχετα αν φέτος δεν έχει παίξει πολύ, η παρουσία του και η προσωπικότητά του πάντα βοηθάνε.

Είναι σημαντική η συμβολή του, αν όχι πάντα στο αγωνιστικό κομμάτι, γενικά στα τεκταινόμενα της ομάδας. Γιατί είναι ένας παίκτης που ξέρει πώς είναι αυτά τα παιχνίδια, ενώ εμείς δεν ξέρουμε. Έχει παίξει μεγάλα παιχνίδια, τελικούς, έχει εμπειρία που δεν έχει κανείς από εμάς και έχει τον τρόπο να το διοχετεύει αυτό στα νέα μέλη της ομάδας. Στο μόνο που δεν βοηθάει η ελληνική παροικία είναι να μάθουμε ρώσικα”.

To Top