Προς σκληρό lockdown Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ρέθυμνο

Στα πρόθυρα της επιβολής αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων βρίσκονται η Αχαΐα, το Ρέθυμνο και η Θεσσαλονίκη, περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα εξετάζοντας όλα τα δεδομένα, αλλά και τις σχετικές εισηγήσεις των επιδημιολόγων.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 1.327 νέα κρούσματα της COVID-19 και 22 θανάτους ασθενών λόγω της νόσου. Σε μονάδες εντατικής νοσηλείας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 281 ασθενείς. Στις ΜΕΘ της Αττικής το ποσοστό πληρότητας πλέον είναι στο 80%. Από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 676 εντοπίστηκαν στην Αττική, 129 στη Θεσσαλονίκη και 94 στην Αχαΐα. Σύμφωνα δε με τον τελευταίο χάρτη που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για την επιδημιολογική κατάσταση των χωρών της Ε.Ε. (αριθμός νέων κρουσμάτων και θετικότητας των τεστ), η Αττική βρίσκεται πλέον στο «κόκκινο». Αντίθετα, η Ηπειρος βρίσκεται στο πράσινο και είναι η μοναδική περιοχή στις χώρες της Ε.Ε. που είναι στο ελάχιστο επίπεδο συναγερμού.

Κικίλιας – Ζέρβας

Μετά τα νέα μέτρα που ελήφθησαν στην Αττική και τη σχεδόν σίγουρη επέκταση του αυστηρού lockdown στην Αχαΐα και στο Ρέθυμνο, η προσοχή των ειδικών έχει στραφεί στη Θεσσαλονίκη. Χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε υγειονομικές δομές της πόλης, ενώ συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στην επιδημιολογική κατάσταση της Θεσσαλονίκης ούτε και στο εάν οδηγείται σε αυστηρότερο lockdown. Αντιθέτως, ο κ. Ζέρβας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας και πρότεινε τουλάχιστον την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 8,5% έως 11% των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αφορά παιδιά ηλικίας έως 12 ετών. «Αυτός ο πληθυσμός είναι κατά κανόνα ασυμπτωματικός και πιο επικίνδυνος. Το πρόβλημα στη χώρα δημιουργήθηκε κάπου στα τέλη Ιανουαρίου, όταν συμπληρώθηκαν οι δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων», τόνισε.

Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από την ανάλυση των λυμάτων, στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες μια σταθεροποίηση του ιικού φορτίου, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Oπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου για την ανάλυση των λυμάτων, Νίκος Παπαϊωάννου, η Θεσσαλονίκη είναι σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημίας, ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν παρατηρείται εκθετική διασπορά του ιού στην κοινότητα. Υπενθυμίζεται πως με βάση τα δείγματα που ελήφθησαν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης στις 5-7 Φεβρουαρίου υπολογίστηκε ότι υπήρξε διπλασιασμός του ιικού φορτίου στην πόλη. Οι επόμενες αναλύσεις έδειξαν μια τάση σταθεροποίησης σε αυτά τα επίπεδα.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα πόλεων στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου και Κρήτης. Στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, το οποίο θα συντονίζει ο ΕΟΔΥ, συμμετέχουν το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία και στην Κρήτη, καθώς και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΕΟΔΥ. Το Δίκτυο θα επεκτείνει τους εργαστηριακούς ελέγχους του και μετά το πέρας της πανδημίας για την παρακολούθηση άλλων λοιμωδών παραγόντων, γονιδίων ανθεκτικότητας σε χημειοθεραπευτικά σχήματα (π.χ. αντιβιοτικά), επικίνδυνων χημικών κ.ά.

Έρευνα για το χαμένο φιαλίδιο

Στο κυνήγι ενός χαμένου φιαλιδίου με 6 δόσεις εμβολίου της Pfizer βρίσκεται από χθες η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής. Η απώλεια καταγγέλθηκε το βράδυ της Τετάρτης από νοσοκόμα του Κέντρου Υγείας Περιστερίου. Οπως κατέθεσε, έβγαλε το φιαλίδιο από τον χώρο αποθήκευσης και το άφησε προσωρινά στο γραφείο της, απ’ όπου εξαφανίστηκε. Οι αστυνομικοί ερεύνησαν τον χώρο, στον δεύτερο όροφο του Κέντρου Υγείας, για να διαπιστώσουν τυχόν ίχνη εισόδου κάποιου άγνωστου δράστη. Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι το φιαλίδιο να έσπασε κατά λάθος και η νοσηλεύτρια να κατήγγειλε κλοπή για να καλύψει το λάθος της. Ακόμη, ερευνάται το ενδεχόμενο υπάλληλος του Κέντρου Υγείας να αφαίρεσε το φιαλίδιο προκειμένου να εκθέσει τη νοσηλεύτρια, η οποία έχει εκτάκτως μετατεθεί στο Περιστέρι από το νοσοκομείο «Αττικόν».

Σημειώνεται ότι σήμερα ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, για την ηλικιακή ομάδα 75 – 79.

Πηγή: kathimerini.gr

To Top