Πρόταση για την ΠΑΕ Άρης

Πήραμε και δημοσιεύουμε την πρόταση της ένωσης προσώπων “Άρης Πρωταγωνιστής”, πρόταση η οποία είναι σύμφωνα με τους συντάκτες της επιστολής «για την διέξοδο από την κρίση της ΠΑΕ Άρης».

Αναλυτικά η πρόταση:

«Θεσσαλονίκη 20/2/2012

ΑΡΗΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

Η ΠΑΕ Άρης βρίσκεται σε μια κρίσιμη οικονομική κατάσταση. Οι αυξημένες υποχρεώσεις της απέναντι στο κράτος (μη ύπαρξη φορολογική ενημερότητάς της κ.ά.) και στους ποδοσφαιριστές (προσφυγές, πρόσφατη αποχή τους από τις προπονήσεις κ.ά.), η ύπαρξη αισθητά μειωμένων εσόδων από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί (μείωση αριθμού εισιτηρίων και διαρκείας, χορηγιών κ.ά.) συνθέτουν ένα περιβάλλον άκρως ανησυχητικό. Η εξασφάλιση των  πολυπόθητων αδειών  συμμετοχής της ομάδας μας τόσο στο επόμενο πρωτάθλημα της Super League όσο και στους ευρωπαϊκούς αγώνες αποτελεί ξαφνικά μέγα ζητούμενο. Η κατάσταση αυτή κάθε άλλο παρά περηφάνια γεμίζει εμάς τους φιλάθλους της πιο ένδοξης ομάδας της Βορείου Ελλάδος. Επιπρόσθετα η απουσία ενός συγκεκριμένου ρεαλιστικού πλάνου μείωσης υποχρεώσεων της ΠΑΕ ΑΡΗΣ και οικονομικής βιωσιμότητας της και συμφωνίας της με τις αρχές του οικονομικού Fair Play (FFP) της ΟΥΕΦΑ, επιτείνει τις ανησυχίες μας για το μέλλον  της ομάδας μας.

Η Ένωση Προσώπων «ΑΡΗΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ» απέναντι στην παρούσα διαμορφούμενη κατάσταση θεωρεί ότι δεν είναι η ώρα των προσωπικών διαδρομών και της ανάρτησης σημαιών αυτοδικαίωσης. Είναι η ώρα της προσωπικής αυταπάρνησης. Είναι η ώρα της συναίνεσης. Μιας συναίνεσης όμως που δε θα συσκοτίζει σχετικά με ευθύνες, αλλά ούτε και θα δημιουργεί νέους εσωτερικούς εχθρούς. Αποτελεί ιδρυτική θέση μας  ότι ουδείς φίλαθλος του Άρη δεν είναι εχθρός της ομάδας μας. Σήμερα είναι εύκολο για όλους να μπορέσουν να ανακαλύψουν λόγους διαφωνίας και μη συμμετοχής και να δικαιολογήσουν την απουσία τους από το κάλεσμα της συναίνεσης. Είναι εύκολο όποιος δεν έχει απόψεις να συζητάει για το παρελθόν γιατί δεν θέλεις να κατανοήσεις την τραγικότητα του σήμερα και να ανταποκριθεί στην απαιτητική για όλους μας πρόκληση του μέλλοντος. Στον Άρη μας όμως έρχεται τσουνάμι και εμείς δεν μπορούμε να μιλάμε για ποια θέση είχαμε ή θα πάρουμε στις ξαπλώστρες. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τους εγωισμούς και τις απόψεις ότι κάποιοι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια, θέλουμε να συμβάλουμε στην ενεργοποίηση όλων των φιλάθλων του Άρη με οδηγό την αλήθεια, την ελεύθερη έκφραση απόψεων, τη διαφάνεια και τη συνεργασία όλων για τη μεγάλη μας αγάπη.

Το κυρίαρχο ζητούμενο σήμερα είναι η εξεύρεση λύσης. Δυστυχώς στην ομάδα μας δεν είχαμε το προηγούμενο διάστημα θεσμούς ελέγχου και αποφυγής δημιουργίας χρεών και αυξημένων υποχρεώσεων στην ΠΑΕ, αξιολόγησης στελεχών κ.ά. Θεσμοί δε που πιστέψαμε ότι θα ανταποκρίνονταν στο ρόλο αυτό (Δ.Σ. Λέσχης, Δ.Σ. Α.Σ) είτε από αδυναμίες προσώπων είτε από νομικό κενό ελάχιστα πρόσφεραν. Για τις ευθύνες των διοικήσεων όμως υπάρχει νόμος, υπάρχουν θεσμοί, υπάρχουν εκλογές, υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες στον Άρη μας. Τέλος η ώρα αυτή δεν είναι και ώρα για δηλώσεις εφησυχασμού και υποβάθμισης της κατάστασης. Δηλώσεις υπαλλήλων της ΠΑΕ συσκοτίζουν αντί να περιγράφουν αληθινά την κατάσταση και με τον τρόπο αυτό δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία, αφού στέλνουν αντιφατικά μηνύματα στο λαό του Άρη, καλλιεργούν το διχασμό και παρουσιάζουν ως  μη όφειλαν τους εαυτούς τους εγγυητές της καθαρότητας ενός Άρη που με αυτόν τον τρόπο τους όμως μικραίνει.

 

Οι προτάσεις μας:

1ο Βήμα: Να συγκληθεί με ευθύνη της γενικής συνέλευσης της Λέσχης άμεσα συνάντηση παναρειανής συναίνεσης. Το «Τραπέζι ΑΡΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ». Στη συνάντηση αυτή να προσκληθούν και να καθίσουν στο τραπέζι σωτηρίας της ομάδας ο Α.Σ, τα πρόσωπα-μέτοχοι της ομάδας, οι παλαίμαχοι, οι παλιοί παράγοντες και πρόσωπα κοινής αποδοχής στην αρειανή οικογένεια. Στη συνάντηση αυτή η διοίκηση να πει επιτέλους την αλήθεια. Τι πρέπει να πληρώσουμε, πότε, τι χρήματα χρειαζόμαστε, τι έχουμε. Η αλήθεια είναι προαπαιτούμενο έμπνευσης και συστράτευσης όλων. Το τραπέζι σωτηρίας να καταλήξει στο «ΣΧΕΔΙΟ ΑΡΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ».

2ο Βήμα. Το σχέδιο θα έχει δύο στόχους. Πρώτον: Την εξασφάλιση της αδειοδότησης για το Ελληνικό πρωτάθλημα στις 31/3. Δεύτερον: Την εξυγίανση της ομάδας με μείωση των υποχρεώσεών της.

Μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν είναι ο εξώδικος, φιλικός διακανονισμός με τους πιστωτές της  με πιθανή  αξιοποίηση και του σχετικού θεσμικού πλαισίου και η αναζήτηση αξιόπιστης χρηματοδότησης της εταιρείας.

Δημιουργία «ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ». Προτείνουμε σε 100 αρειανές οικογένειες να προσφέρουν από 1.000,00 ευρώ, σε 200 από 500,00 ευρώ και σε 1.000,00 από 100 ευρώ. Να συγκεντρωθούν άμεσα σε πρώτη φάση 300.000,00€ και να δοθούν στην ομάδα ώστε να τακτοποιηθούν οι επείγουσες ανάγκες της. 

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1.500.000,00 ευρώ. Δυνατότητα συμμετοχής στην αύξηση φιλάθλων  της ομάδας με ασφαλιστική δικλείδα την ύπαρξη ανώτερου ποσοστού κατοχής μετοχών π.χ. 2%.

Υιοθέτηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης στο καταστατικό της ΠΑΕ με σκοπό την διαφάνεια και τον έλεγχο λειτουργίας της (κατάρτιση κανονισμού λειτουργίας, διαδικασίες πρόσληψης και αξιολόγησης στελεχών, σύστημα εσωτερικού ελέγχου κ.ά.)

Πρόσληψη στελεχών στο εμπορικό τμήμα κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού. Δημόσιος διαγωνισμός που θα ισχύσει σε κάθε πρόσληψη και σε κάθε δαπάνη με στόχο τον σεβασμό των χρημάτων του κάθε αρειανού.

Στο σχέδιο θα αναφέρεται  άμεσο και βραχυπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα καθώς και διαφανές πρόγραμμα ροής της ρευστότητας που αποκτάται από τους φιλάθλους ώστε να γνωρίζουν οι φίλαθλοι που θα συνδράμουν   που πηγαίνουν τα χρήματα που προσφέρουν. Το σχέδιο συναίνεσης να μας οδηγήσει άμεσα στη “ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ”. 

3ο Βήμα. Η παρούσα διοίκηση δεν έχει την απαιτούμενη ηγεμονική εμπιστοσύνη ώστε να το εφαρμόσει. Δημιούργησε δυσβάσταχτα χρέη. Αν και διαχειρίστηκαν πρωτόγνωρα έσοδα τα τελευταία 2 χρόνια (τα μεγαλύτερα της ιστορίας του) αντί να εξυγιάνουν την ομάδα, μας οδήγησαν σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Προτείνουμε την ύπαρξη διοίκησης συναίνεσης, στελεχωμένης με άτομα που να δηλώνουν την ενότητα στην πράξη. Η  κατάσταση απαιτεί αυξημένες ικανότητες, διαπραγματευτικές δεξιότητες, ηγετικές προσωπικότητες και φυσιογνωμίες. Αρχή μας είναι ότι η όποια λύση και να προκύψει, δεν πρέπει να πληγώσει το “όλον” του Άρη μας. Για το λόγο αυτό περιφρονούμε και αηδιάζουμε σε οποιαδήποτε “αλανιάρικη” λογική ξεκαθαρίσματος του συλλόγου από τα «ποντίκια» ή τα «λαμόγια». Η πρόταση μας δεν γίνεται με το κεφάλι μας στραμμένο στο εσωτερικό. Η πρότασή μας γίνεται για όλους τους φιλάθλους του Άρη όλου του κόσμου.

Οι προτάσεις μας αποτελούν πράξη ευθύνης ως μετόχων της εταιρείας ΠΑΕ Άρης.

Καλούμε όλους τους φιλάθλους της ομάδας μας, οργανωμένους, ανοργάνωτους σε έναν αγώνα συστράτευσης. Καλούμε όλους τους αρειανούς  να πάρουν τον Άρη στα χέρια τους. Να μην τον παραδώσουν σε άλλα χέρια με την αδιαφορία τους. Με οδηγό το μεγάλο όραμα του Άρη. Η ομάδα να διοικείται από αρειανούς. Να ξαναφτιάξουμε τον Άρη πάλι δύναμη δημοκρατίας στο ελληνικό πρωτάθλημα  και  να καταστήσουμε τον Άρη μια εταιρεία βιώσιμη με διαδικασίες διαφανείς. Έναν ΑΡΗ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ σε όλα τα επίπεδα».

To Top