Πόλεμος στην Τουρκία (video)

Νέα ένταση ξέσπασε σήμερα το πρωί στην Τουρκία όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για δεύτερη ημέρα σήμερα, προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση εκατοντάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου χθες έγιναν βίαιες διαδηλώσεις με πολλούς τραυματίες.

ντικυβερνητικοί διαδηλωτές φορώντας μαντίλια και χειρουργικές μάσκες και με το σύνθημα «Ενωμένοι κατά του φασισμού» ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση, καθώς προσπαθούν να διασχίσουν το δρόμο για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Λίγο νωρίτερα διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία στη συνοικία Μπεσίκτας, στις όχθες του Βοσπόρου, και αφού είχαν διασχίσει μια γέφυρα, σε μια προσπάθειά τους να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης αλλά και άλλων πόλεων της Τουρκίας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάχρηση της εξουσίας από τις αστυνομικές αρχές.

Αφορμή για τις διαδηλώσεις στάθηκε η βίαιη εκδίωξη από πάρκο της Κωνσταντινούπολης διαδηλωτών, οι οποίοι για τέταρτη συνεχή ημέρα παρέμεναν στο χώρο διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών στην περιοχή.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει τον καταυλισμό που είχαν δημιουργήσει οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταξίμ. Τουλάχιστον 12 άτομα τραυματίστηκαν από τα βίαια επεισόδια, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα ωστόσο με κυβερνητικές πηγές οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 60, ενώ οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για περισσότερους ακόμη και από 400 τραυματίες.

Την ίδια στιγμή ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, από πηγές των διαδηλωτών, κάνουν λόγο για 4 νεκρούς, ενώ δύο από τους διαδηλωτές έχασαν τα μάτια τους από πυροβολισμούς της αστυνομίας με πλαστικές σφαίρες.

Αργά το βράδυ, πληροφορίες που μεταδόθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά όχι από επίσημα μέσα που καταγγέλλονται ότι υποβάθμισαν τα γεγονότα, αναφέρουν ότι μία 26χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από τεθωρακισμένο όχημα της Αστυνομίας. Επιπλέον, περισσότερα από 100 άτομα παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της βροχής δακρυγόνων. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι φέρουν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Σιρίν Σουρεγιά Οντέρ, ο οποίος τραυματίστηκε όταν ένα κάνιστρο δακρυγόνου τον χτύπησε στον ώμο. Αιμόφυρτος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο και ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, με τραύμα στο κεφάλι.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έσπευσαν να κατακρίνουν τη δράση των αστυνομικών αρχών, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη τη χρήση βίας κατά μιας ειρηνικής διαδήλωσης.

Επί τέσσερις συνεχείς ημέρες, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών στην περιοχή, που, όπως λένε, θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των πράσινων χώρων του πάρκου. Στελέχη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει και στο παρελθόν ότι η ανέγερση θα ξεκινήσει, ανεξάρτητα από τις διαδηλώσεις.

Όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ένα δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη διέταξε την αναστολή των σχεδίων για ξερίζωμα των δέντρων από την περιοχή.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να ξεσηκωθούν. Μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, το κλίμα ήταν έκρυθμο, με τις πληροφορίες μάλιστα να θέλουν νέες ογκώδεις διαδηλώσεις να προγραμματίζονται για σήμερα σε διάφορες πόλεις ανά τη χώρα.

Πηγή: gazzetta.gr

To Top