Πώς έγινε από Εφέσεων… αφέσεων! Από την Κουρομπίλια και τον Μιραλάς μέχρι τον Σαλπιγγίδη

Η υπόθεση του Δημήτρη Σαλπιγγίδη για άλλη μία φορά επιβεβαίωσε τον Πάνο Μπιτσαξή! «Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έγινε επιτροπή… αφέσεων» είχε αναφέρει ο πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού τον Νοέμβριο του 2011 και τα λόγια του μοιάζουν διαχρονικά.

Σε ότι αφορά τον Άρη όλοι θυμούνται πως η δικαίωσή του στο θέμα της Κουρομπίλια, με το θέατρο και τις υπερβολές για το μπουκαλάκι ενός βλάκα, μετατράπηκε ποινή εξόντωσης πέρσι για τους κίτρινους, βυθίζοντάς τους σε πολλά περισσότερα δεινά από αυτά που είχε.

Το “Goal” πάντως κατέγραψε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις… αφέσεων από τη συγκεκριμένη επιτροπή:

1. ΑΓΡ. ΑΣΤΕΡΑΣ: Νοέμβριος 2011. Σε πρώτο βαθμό τιμωρείται με υποβιβασμό για δύο αγώνες με την Καβάλα, στους οποίους η Εφέσεων στο σκεπτικό του ΑΟΚ τονίζει ότι «στήθηκαν» από την ομάδα της συμπρωτεύουσας και τον Μάκη Ψωμιάδη. Η ίδια επιτροπή αθωώνει την ομάδα της συμπρωτεύουσας και τον πρόεδρό της Κωνσταντίνο Ριαβόγλου σε δεύτερο βαθμό για τα ίδια παιχνίδια επειδή όταν διεξήχθησαν οι αγώνες το αδίκημα αυτό δεν προβλεπόταν στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ.

2. ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Οκτώβριος 2011. Σε πρώτο βαθμό τιμωρείται με υποβιβασμό για τα «στημένα» και ο Γιώργος Μποροβήλος με τριετή αποκλεισμό. Σε δεύτερο βαθμό οι Αρκάδες και ο πρόεδρός τους αθωώνονται καθώς έκρινε ότι οι συνομιλίες του Μάκη Ψωμιάδη για τον αγώνα του Αστέρα Τρίπολης με την Καβάλα είναι αόριστες και αντιφατικές.

3. ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Οκτώβριος 2011. Οι ρέφερι Ντίτσος, Σφήκας, Σέγγος και οι βοηθοί ήταν στη δικογραφία των «στημένων». Αλλοι τιμωρήθηκαν, άλλοι αθωώθηκαν και οι υποθέσεις τους πήγαν στην Εφέσεων που την έστειλε στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΚΕΔ που αποτελείτο από πρώην διαιτητές και όχι από δικαστές. Αθωώθηκαν όλοι.

4. ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ. Οκτώβριος 2011. Σε πρώτο βαθμό τιμωρείται με υποβιβασμό για δωροδοκία του Ολυμπιακού Χερσονήσου στον μεταξύ τους αγώνα από τον πρώην γενικό αρχηγό των Πατρινών Πέτρο Σταθάκη εκ μέρους του Αλέξη Κούγια. Οι Πατρινοί σε δεύτερο βαθμό τιμωρήθηκαν με -5 β., ο Αλ. Κούγιας αθωώθηκε και ο Π. Σταθάκης τιμωρήθηκε!

5. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ. Αύγουστος 2011. Σε πρώτο βαθμό τιμωρείται με υποβιβασμό για το σκάνδαλο με τα «στημένα», πρόστιμο 300.000 ευρώ και ο Αχιλλέας Μπέος με ισόβιο αποκλεισμό. Σε δεύτερο βαθμό η Εφέσεων με απόφαση «τραβεστί» διατηρεί την ποινή του Μπέου και τιμωρεί με αφαίρεση 10 βαθμών τους «ερυθρόλευκους».

6. ΚΑΒΑΛΑ. Αύγουστος 2011. Σε πρώτο βαθμό τιμωρείται με υποβιβασμό για το σκάνδαλο με τα «στημένα», πρόστιμο 300.000 ευρώ και ο Μάκης Ψωμιάδης με ισόβιο αποκλεισμό. Σε δεύτερο βαθμό η Εφέσεων διατηρεί την ποινή του πρώτου και μετατρέπει την ποινή του ΑΟΚ σε αφαίρεση 8 βαθμών.

7. ΜΙΡΑΛΑΣ: Φεβρουάριος 2011: Τιμωρείται με δύο αγωνιστικές για «βίαιη απώθηση αντιπάλου» του Βλάνταν Ιβιτς στον αγώνα Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Η ποινή ανακοινώνεται με καθυστέρηση παραμονές του κρίσιμου αγώνα με τον Αρη για το πρωτάθλημα. Η Εφέσεων συνεδριάζει άρον άρον Σάββατο πρωί, ανήμερα του αγώνα, μειώνει την ποινή σε μία αγωνιστική και ο Βέλγος παίζει κόντρα στους «κίτρινους».

8. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ. Δεκέμβριος 2010: Τιμωρείται ως υπότροπος για εκτεταμένα με 82.500 και μία αγωνιστική για επεισόδια οπαδών του στο παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό. Η Εφέσεων αλλάζει την κατηγορία από εκτεταμένα σε μεμονωμένα, η ποινή της αγωνιστικής πέφτει και οι «πράσινοι» δεν τιμωρούνται ως υπότροποι με πιο βαριά ποινή για επεισόδια στην Τρίπολη, μία εβδομάδα μετά τον αγώνα με τον Πανσερραϊκό.

9. ΒΑΛΝΕΡ: Μάρτιος 2008. Η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League διατάζει την επανάληψη του αγώνα Καλαμαριά – Ολυμπιακός. Η Εφέσεων κατακυρώνει τον αγώνα στους «ερυθρόλευκους» και αφαιρεί έναν βαθμό από τους Πόντιους θεωρώντας αντικανονική τη συμμετοχή του Αυστριακού στον οποίον είχε εκδώσει δελτίο κανονικά η ίδια η ΕΠΟ. Αυτή η απόφαση κρίνει ουσιαστικά το πρωτάθλημα υπέρ του Ολυμπιακού.

10. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γενάρης 2005: Σοβαρά επεισόδια πριν από τον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στη Νέα Σμύρνη. Και οι δύο ομάδες τιμωρήθηκαν με μηδενισμό για το ματς, αφαίρεση 3 βαθμών και ποινή τεσσάρων αγωνιστικών χωρίς θεατές. Σε δεύτερο βαθμό η Εφέσεων αποφάσισε επανάληψη του αγώνα.

11. ΖΕ ΕΛΙΑΣ: Νοέμβριος 2001. Στον αγώνα Ολυμπιακός – Ξάνθη ρίχνει κουτουλιά εκτός φάσης στον Ζωγραφάκη και τιμωρείται με 5 αγωνιστικές. Ο Βραζιλιάνος ζητάει συγγνώμη, η ποινή σκανδαλωδώς μειώνεται σε μία αγωνιστική και παίζει κανονικά σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που ακολουθούσε.

12. ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ. Ιούλιος 2000. Είχε τιμωρηθεί με εξάμηνο αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική υποχρέωση του Ηρακλή επειδή φερόταν να έχει υπογράψει στην ΑΕΚ, πριν ανανεώσει το συμβόλαιό του με τον «γηραιό». Σε δεύτερο βαθμό η ποινή έσβησε και διατηρήθηκε το πρόστιμο του 1.000.000 δραχμών.

To Top