Στουρνάρας: «Μηδενική η πιθανότητα για κούρεμα στην Ελλάδα»

Να προλάβει τη μετάδοση της φωτιάς της Κύπρου προσπαθεί με αλλεπάλληλες δηλώσεις η ελληνική κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά, τα σενάρια που έρχονται στο φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για σχέδια κουρέματος καταθέσεων και στην Ελλάδα, το 2014. 

«Είναι μηδενική η πιθανότητα», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε ερώτηση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, διέψευσε ότι τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων, πέραν της Κύπρου.

Όπως είπε ο κ. Κεδίκογλου, «η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει το τραπεζικό σύστημα και έχει λάβει τα αναγκαία χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις όποιες επιπτώσεις».

Αυτές οι συνέπειες από το ξέσπασμα της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο, έχουν να κάνουν με την επικείμενη μείωση στις εμπορικές συναλλαγές με τη Μεγαλόνησο, μετά την μεγάλη έλλειψη ρευστότητας της Λευκωσίας.

Επιπτώσεις της νέας κυπριακής τραγωδίας αποτυπώνονται στην πτώση των δεικτών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τετραμήνου.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στην ολοκλήρωση της ανακεφαλοποίησης των ελληνικών τραπεζών ως τον Μάιο, στηρίζοντας τις εγχώριες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Με ήσυχο πλέον το κεφάλι, ο Γ. Στουρνάρας ρίχνει όλο το βάρος στην προετοιμασία εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που θα συνεχιστούν, κατά πάσα πιθανότητα, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Η εντολή που έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι σαφής : Να κλείσουν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με την τρόικα και να υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην κυβέρνηση, πάντως, κάνουν … και το σταυρό τους, που οι Κύπριοι παραμένουν (τουλάχιστον προς το παρόν) στο ευρώ, αφού αν φύγουν, οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία, και όχι μόνο, θα έχουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Πηγή: protothema.gr

To Top