Πώς έφτασαν τα «ΣΠΟΡ του Βορρά» στο… λουκέτο

Από την Δευτέρα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, η εφημερίδα “ΣΠΟΡ του Βορρά” ανέστειλε την λειτουργία της.

Σχετικά με το θέμα το σάιτ protoplano.gr παρουσιάζει ρεπορτάζ για το πώς έφτασε στο λουκέτο.

Αναλυτικά:

“Το όνομα της εφημερίδας, βαρύ σαν ιστορία, βαρύ και το χτύπημα στον ήδη ταλαιπωρημένο δημοσιογραφικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Τα «ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ» αναδείχτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70, υπό τη σκέπη του ιστορικού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΟΡΡΑ». Από τα γραφεία τους πέρασε η πλειονότητα των αθλητικών συντακτών της Θεσσαλονίκης και για χρόνια κρατούσαν τα σκήπτρα της αθλητικής ενημέρωσης, στην πόλη και όχι μόνο. Όμως σταδιακά ακολούθησαν ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.

Πέρασαν στο συγκρότημα των εφημερίδων «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», αρχικά στα χέρια του Γ. Σαχπατζίδη, ενώ σήμερα ο τίτλος είναι ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Γιάννη Ρήγα. Τα οικονομικά προβλήματα δεν άργησαν να φανούν. Το φθινόπωρο του 2011 οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε τρίμηνη επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Η εφημερίδα άνοιξε και πάλι στα μέσα του Γενάρη του 2012, με τους εργαζόμενους να υπογράφουν τριετείς ατομικές συμβάσεις με… γενναία μείωση αποδοχών, ενώ τον Γενάρη του 2015 υπέγραψαν νέα σύμβαση, και οι συνολικές απώλειες εισοδήματος άγγιξαν το 50%.

Συνέχιζε να λειτουργεί με προβλήματα και καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, κινητοποιήσεις, ενώ είχαν αποχωρήσει αρκετοί εργαζόμενοι, είτε με τη μορφή της εθελουσίας, είτε με απολύσεις, με αποτέλεσμα το προσωπικό να μειωθεί αισθητά και ως συνέπεια να απαξιωθεί και το παραγόμενο «προϊόν».

Εδώ και 6 μήνες υπήρξε πλήρης διαχωρισμός των λογιστηρίων των εταιριών, παρότι ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματία. Όπως λένε στο protoplano.gr άνθρωποι που έζησαν τα πράγματα από κοντά, το τελευταίο διάστημα διαφαινόταν η πρόθεση του ιδιοκτήτη να κλείσει την ιστορική εφημερίδα, αν δεν έβρισκε αγοραστή.

Οι εργαζόμενοι που είχαν αποχωρήσει πήραν την πρώτη δόση των δεδουλευμένων τους, αλλά όχι τη δεύτερη και αναζήτησαν την εκπρόσωπο του ιδιοκτήτη, Βίκυ Σουλοπούλου. Σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα, η κ. Σουλοπούλου τους ανέφερε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και πως εφόσον συνεχιστεί η έκδοση του φύλλου, θα πάρουν τα χρήματά τους, με τους εργαζόμενους να συμπεραίνουν πως «ό,τι πήραν-πήραν».

Χθες, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, οι εργαζόμενοι που είχαν απομείνει στα «ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ» ειδοποιήθηκαν με SMS από τον εργασιακό τους εκπρόσωπο ότι αποφασίστηκε ανεπίσημα η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης, αλλά κανείς δεν τους έχει πει υπό ποιες συνθήκες και ανησυχούν ότι κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα που τους οφείλονται τόσο από δεδουλευμένα, όσο και από αποζημιώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις της εφημερίδας είχαν μειωθεί δραματικά, ως συνέπεια πολλών παραγόντων. Από τη μια η άνοδος του διαδικτύου, η οικονομική κρίση, αλλά και επιλογές που είχαν να κάνουν με τη φιλοσοφία και το περιεχόμενο του φύλλου, σε συνδυασμό με το σταθερά υψηλό κόστος παραγωγής, (παρά τη δραματική μείωση του προσωπικού) και τα λιγοστά έσοδα από διαφημίσεις, είχαν ως αναπόφευκτη συνέπεια τη σταδιακή απαξίωση του φύλλου.

Χθες οι εργαζόμενοι πήγαν κανονικά στον χώρο εργασίας τους, αλλά ο φόβος τους για την επόμενη ημέρα είναι μεγάλος”.

To Top