«Πώς βγήκε το ελληνικό διαβατήριο του Γκάλη»

Το θέμα της ελληνοποίησης του Νίκου Γκάλη πέρασε από τα χέρια του πανίσχυρου εκείνη την εποχή Αγη Κυνηγόπουλου, Αντιπροέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ από το 1980 ως το 1985 και προέδρου της ΕΚΑΣΘ για μια δεκαετία.

Όπως τονίζει: «Ο Νίκος Γκάλης είναι Ελληνας με καταγωγή από τη Ρόδο, έπρεπε όμως να πολιτογραφηθεί Ελληνας, να πάρει ελληνική ιθαγένεια. Αυτές οι διαδικασίες ήταν χρονοβόρες. Απαιτούνταν 2-3 χρόνια ώστε να προχωρήσουν αυτά τα γραφειοκρατικά ζητήματα. Αποφάσισα μέσω των γνωριμιών που είχα να βοηθήσω».

-Στα χαρτιά του αναφερόταν ως κάτοικος Τριλόφου, περιοχής της Ανατολικής Θεσσαλονίκης…

«Ακούστε να σας πω. Ήταν καθαρός Έλληνας, όμως χρειαζόταν πολύς χρόνος ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά θέματα. Ο Γκάλης σας θυμίζω πως ήρθε τον Σεπτέμβριο του 1979 και με την εθνική ομάδα έπαιξε για πρώτη φορά σε επίσημο ματς τον Μάιο του 1980».

Τον τίμησε το 2003 στο Βελλίδειο

Ο Αγης Κυνηγόπουλος είχε αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να τιμηθεί ο Γκάλης το 2003, όσο για το αν ο ίδιος «παρανόμησε» ώστε να βγει το διαβατήριο του Γκάλη και να παίξει γρήγορα στην Εθνική πρόσθεσε:

«Βγάλαμε ένα πρόχειρο διαβατήριο, με αστραπιαίες δικές μου κινήσεις, αυτά θα τα πούμε με στοιχεία σε μια μεγάλη συνέντευξη, θα σας πω και για αυτούς που έβαλαν εμπόδια και τρικλοποδιές στο ζήτημα και μετά έτρεχαν να φωτογραφηθούν μαζί του κι άλλα πολλά. Εγώ, διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για έναν παίκτη φαινόμενο, έκανα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθήσω.

Προσωπικά προέρχομαι από τον Ηρακλή, ωστόσο θέλησα να βοηθήσω, γιατί είδα πως επρόκειτο για μια ξεχωριστή περίπτωση. Σας θυμίζω επίσης πως ήμουν εγώ που επέβαλα τον Γιάννη Ιωαννίδη στην εθνική ομάδα, σε μια εποχή που υπήρχαν διαφωνίες για την επιλογή του επειδή ήταν κάτοικος Θεσσαλονίκης.

Τελικά, το 1981 πήγαμε με τον Ιωαννίδη προπονητή στο Τσάλεντζ Ράουντ της Κωνσταντινούπολης και βγήκαμε πρώτοι. Σε ό,τι αφορά τώρα τον Γκάλη, σας θυμίζω επίσης ότι τον τίμησα σε μια μεγάλη εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» τον Μάρτιο του 2003 ως πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας.

Πολύ καλά κάνει ο Αρης και τον βραβεύει έστω και καθυστερημένα γιατί το αξίζει και ήρθε επιτέλους η ώρα να τιμηθεί μεγαλοπρεπώς. Επρεπε να δοθεί το όνομά του σε κάποιο γήπεδο, το πάλεψε πολύ ο Γιώργος Λιάνης με το ΟΑΚΑ, όμως δέχθηκε πόλεμο γιατί υπήρξαν ζηλοτυπίες».

πηγή Goal News

To Top