Σάκης Τσιώλης, άνοδος και πτώση σε 236 μέρες

Όταν πριν από οκτώ μήνες ο Σάκης Τσιώλης αναλάμβανε το τιμόνι του Άρη, ουδείς φανταζόταν πως η συνεργασία των δύο πλευρών θα είχε αυτήν την κατάληξη. Άπαντες ήλπιζαν πως ο Καρδιτσιώτης τεχνικός θα δημιουργούσε μία ομάδα με τα χαρακτηριστικά του Ολυμπιακού Βόλου. Μία ομάδα η οποία θα έπαιζε γρήγορο κι ελκυστικό ποδόσφαιρο, κυνηγώντας πάντα και παντού τη νίκη. Αυτό άρχισε να φαίνεται και να γεννά ελπίδες από το πρώτο δείγμα γραφής του Θεσσαλού στον πάγκο των «κίτρινων».

Από το απόγευμα της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου, οι δρόμοι του Άρη και του 51χρονου προπονητή χώρισαν. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες, όπως τις κατέγραψε το PRESSARIS στο αναλυτικό ρεπορτάζ του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ταυτόχρονα, όμως, θυμηθείτε μαζί μας πώς εξελίχθηκαν οι 236 προηγούμενες ημέρες της θητείας του Τσιώλη στον πάγκο της ομάδας…

Με το δεξί κι εντυπωσιακά!

Ο Τσιώλης ανέλαβε τον Άρη και η ομάδα βρισκόταν αγωνιστικά και ψυχολογικά στην ίδια κατάσταση που περίπου βρίσκεται και τώρα. Μία ομάδα ασύνδετη χωρίς αρχή και τέλος ανέλαβε, αλλά έδειξε άμεσα έργο. Στο ντεμπούτο του, μάλιστα, έφερε κυριολεκτικά τα πάνω κάτω. Ο Άρης έπαιζε στην Κέρκυρα, προερχόμενος από ήττα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με 0-1 από τον Ηρακλή. Στο νησί των Φαιάκων το παιχνίδι ξεκίνησε άσχημα για τους «κίτρινους». Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν δύο φορές κι ο Άρης ισάριθμες ισοφάρισε. Μάλιστα γύρισε το ματς κι έκανε το σκορ 2-4 σαν σε προπόνηση βγάζοντας σπουδαίες επιθετικές αρετές. Η πρώτη νίκη ήρθε με το εντυπωσιακό 3-4!

Η συνέχεια ήταν ανάλογη: Ο Άρης έγινε ομάδα ανατροπών κι ο Τσιώλης την έβλεπε να κερδίζει με πανομοιότυπο τρόπο στο Χαριλάου Πανσερραϊκό και Ολυμπιακό Βόλου (από 0-1, 3-1 και 2-1 αντίστοιχα), αλλά κι ενδιάμεσα στην Τρίπολη τον Αστέρα (από 1-0, 1-2 και με δέκα ποδοσφαιριστές και πιασμένο πέναλτι από τον Σηφάκη). Ο Τσιώλης ολοκλήρωσε την παρουσία του στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο με πέντε συνεχόμενες νίκες, αφού ο Άρης κέρδισε και στη Ξάνθη με 2-1 την τοπική ομάδα. Αυτό ωστόσο δεν ήταν αρκετό ώστε να δώσει στους «κίτρινους» μία θέση στα πλέι οφ, καθώς τα… «μαγειρέματα» έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους…

Η τετράμηνη προετοιμασία

Οι ποδοσφαιριστές του Άρη γνωρίζοντας ότι τους έχει κλαπεί η δυνατότητα να ξαναπαίξουν Ευρώπη και μάλιστα δύο φορές ξεκίνησαν προετοιμασία. Ο Τσιώλης είχε μπροστά του μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να φτιάξει μία ομάδα στα μέτρα του κι όπως αυτός επιθυμεί. Πάμπολλες φορές ακούστηκε να λέει «έχω τους παίκτες που θέλω» και «ο κόσμος θα βλέπει μία ομάδα που ταιριάζει στη φιλοσοφία του». Όλοι είχαν πολλούς λόγους να αισθάνονται αισιόδοξοι, αφού αυτό έβγαινε από τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές. Ακόμη κι αν κάποιες προσθήκες έγιναν προς το τέλος και ουσιαστικά μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, αυτές ήταν συμπληρωματικές, εφόσον ο ίδιος ο κόουτς είχε πει «τι να τον κάνω τον Σανκαρέ, αφού έχω τον Γιαννίτση»!

Η κατιούσα…

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε κι ο Άρης στην πρεμιέρα έπαιξε στα Γιάννινα. Εκεί η ατυχία και η διαιτητική αντιμετώπιση του στέρησαν τη νίκη. Μία νίκη η οποία αν ερχόταν πιθανότατα να μιλούσαμε σήμερα με άλλα δεδομένα. Ο Άρης στη συνέχεια κλήθηκε να παίξει εντός έδρας με τον Ατρόμητο σε ένα παιχνίδι το οποίο απέκτησε ξαφνικά βαρύτητα κι όλοι έδιναν εξετάσεις. Αποτέλεσμα η ήττα, με τραγική εμφάνιση και κρούσματα απειθαρχίας… Η ομάδα κάπου εκεί έχασε την αγωνιστική της φιλοσοφία, μία φιλοσοφία που η αλήθεια είναι πως έδειξε στους «Ζωσιμάδες» την πρώτη αγωνιστική. Ο προπονητής άρχισε να αλλάζει πρόσωπα και σχήματα συνεχώς (και κάποιες φορές αναίτια), με αποτέλεσμα αυτό που όλοι έβλεπαν, να είναι εντελώς αντίθετο με ότι περίμεναν.

Στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι με την Ξάνθη ο Άρης έμεινε και πάλι στείρος και βγήκαν ξανά στην επιφάνεια κρούσματα απειθαρχίας. Στην Κρήτη, όπου το παιχνίδι βγήκε στους «κίτρινους» 100% και η ομάδα είχε όλα τα εχέγγυα ώστε να το πάρει, αυτοκτόνησε κι ένα μπλακ άουτ στο τέλος της στέρησε τη δυνατότητα να πανηγυρίσει. Κι έπειτα ήρθαν τα δύο κολλητά ντέρμπι με τους «Δικεφάλους»…

Στο πρώτο, στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ο Άρης έκανε ό,τι και στο «Παγκρήτιο» με τον Εργοτέλη, χαρίζοντας στον ΠΑΟΚ το βαθμό, ενώ με την ΑΕΚ μόνο οι φανέλες θύμιζαν πως στο χορτάρι αγωνίζεται ο Άρης, κάτι το οποίο φάνηκε πως ήταν και το κύκνειο άσμα του Σάκη Τσιώλη στον πάγκο της ομάδας.

Οι ευθύνες

Οι ευθύνες που καταλογίζονται στον Σάκη Τσιώλη είναι δύο. Πρώτον, ο λάθος σχεδιασμός και ο κακός προγραμματισμός της ομάδας. Κάτι το οποίο συνετέλεσε ουσιαστικά στο να μην υπάρχει ομοιογένεια. Ο στόχος της επιλογής και εκμετάλλευσης των νεαρών παικτών που προέρχονταν από τα φυτώρια κι ανέδειξαν την ομάδα Κ-20 πρωταθλήτρια πέρυσι, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού η παρουσία 37 ποδοσφαιριστών στο ρόστερ, έκανε αδύνατο όχι να υπάρξει βασικός κορμός, αλλά και να γίνει εύκολα προπόνηση. Και δεύτερον, ο Τσιώλης φέρει ευθύνη για τους τριγμούς στα αποδυτήρια και τη μη τιθάσευση παικτών στους οποίους η ομάδα στήριξε πολλά.

Το ελαφρυντικό

Ουσιαστικά ένα μπορεί να είναι το ελαφρυντικό. Το ότι στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο ουσιαστικά ακόμη κινείται σε ερασιτεχνικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των θεσμών. Η ψυχολογία των παικτών έπεσε από πέρυσι, όταν ξέροντας πως τους αξίζει η θέση στα πλέι οφ, αυτή πήγε αλλού. Ωστόσο, και το καλοκαίρι η ΕΠΟ δεν θέλησε να κάνει το αυτονόητο και να στείλει τον Άρη στο Γιουρόπα Λιγκ.

Συν τοις άλλοις, οι συνεχείς διακοπές και η κακή λειτουργία του πρωταθλήματος, λειτούργησαν ανασταλτικά ώστε ο Άρης να είναι αυτός που πρέπει. Αν προσθέσει βέβαια κανείς σε αυτά και την ατυχία, με τις σχεδόν πάντοτε κακές διαιτητικές συμπεριφορές προς την ομάδα, θα αντιληφθεί πως όλα αυτά συνηγορούν στο ότι ευθύνη δεν έχει μόνο ο Τσιώλης. Ίσως, όμως, έχει το μεγαλύτερο μερίδιο και χρόνος για πειράματα πλέον δεν υπάρχει…

To Top