Σάντος: “Μίλησε για νίκη, υποσχέθηκε να στραφεί σύντομα στα νέα παιδιά των ομάδων”

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Φερνάντο Σάντος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του ενόψει του αυριανού (16/10, 21:30, ΜΕGA, Sentra 103,3) αγώνα με την Σλοβακία και δεν θέλησε να αποκαλύψει τα πλάνα του, καθώς η κρισιμότητα του ματς είναι μεγάλη.

Ο Πορτογάλος βλέπει σαν «τελικό» το αυριανό ματς και το θεωρεί κομβικό για την πορεία της «γαλανόλευκης» στον όμιλο και γι αυτό θα αποκαλύψει τα πλάνα του μόνο αύριο.

 

Αναλυτικά:

Για το πως σκοπεύει να καλύψει τις απουσίες στην άμυνα: «Όσοι δεν μπορούν να παίξουν, δεν μπορούν. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα παίξουν κάποιοι άλλοι και πως θα αγωνιστούμε με δύο κεντρικούς αμυντικούς. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ποιες απουσίες έχουμε, αλλά πως θα παίξουμε όσο το δυνατό καλύτερα με τους παίκτες που έχουμε. Οι απουσίες δεν είναι ελαφρυντικό ή δικαιολογία στο τέλος του αγώνα».

Για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν σκόραρε με την Βοσνία κι αν θα το καταφέρει στην Μπρατισλάβα: «Ο στόχος μας στο αυριανό παιχνίδι, απέναντι σε ένα δύσκολο αντίπαλο που έχει την αξία του και αξίζει το σεβασμό μας, είναι να κερδίσουμε. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να βάλουμε γκολ. Είμαστε σίγουροι πως και η Σλοβακία θα έχει τον ίδιο στόχο, παίζοντας στην έδρα της με τους φιλάθλους της. Ο στόχος μας όμως, παραμένει η νίκη όπως σε κάθε παιχνίδι. Αυτό το στόχο θα έχουμε και αύριο».

Για την προηγούμενη αναμέτρηση με τη Σλοβακία που η Ελλάδα νίκησε με δυο γκολ του Γκέκα και για την κατάσταση του Γκέκα: «Έχει μεγάλη θέληση να σκοράρει. Όλοι οι ποδοσφαιριστές θέλουν να το κάνουν για να βοηθήσουν την ομάδα τους. Εμείς ελπίζουμε να επαναλάβουμε αυτό που έγινε πριν από τέσσερα χρόνια».

Για τον ποιον θεωρεί πιο επικίνδυνο παίκτη της Σλοβακίας κι αν θεωρεί κλειδί τον αγώνα αυτό: «Εμείς πάντα έχουμε ανάλυση του κάθε ποδοσφαιριστή, όμως η ανάλυση επικεντρώνεται στο σύνολο της αντίπαλης ομάδας. Η Σλοβακία έχει παίκτες με πολύ καλά ατομικά χαρακτηριστικά αλλά το πιο σημαντικό είναι το τι κάνει η ομάδα συνολικά».

Για το αν θα χρησιμοποιήσει την τακτική που είχε στο Euro, ή το παιχνίδι με τη Σλοβακία δεν αποτελεί μια τέτοια περίπτωση: «Είναι κάτι που θα το δούμε αύριο».

Για το ποια από τις τρεις γραμμές, άμυνα, κέντρο και επίθεση τον προβληματίζει περισσότερο: «Δεν ανησυχώ καθόλου για καμία από τις γραμμές μου γιατί έχω εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές μου και πιστεύω πως θα παίξουν καλά. Το ποδόσφαιρο άλλωστε θεωρητικά χωρίζεται σε γραμμές. Αν κατεβαίνανε τρεις ξεχωριστές γραμμές, δεν θα υπήρχε ποδόσφαιρο. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει ξεχωριστός ρόλος στις γραμμές. Και οι τρεις πρέπει να κάνουν ταυτόχρονη επιθετική κι αμυντική λειτουργία.

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν δυο φάσεις. Είτε έχεις τη μπάλα στα πόδια σου και επιτίθεσαι, είτε αμύνεσαι. Αυτό το κάνει όλη η ομάδα μαζί. Πιστεύω πως η ομάδα μου θα είναι καλή και στους δυο τομείς. Στον αμυντικό τομέα δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στον αντίπαλο να κάνει κυκλοφορία και θα πρέπει να είμαστε πιεστικοί για να κλέψουμε πολλές φορές τη μπάλα.

Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι ποδοσφαιριστές από όλες τις γραμμές και δεν πρέπει να οπισθοχωρούμε στο γήπεδο. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει αφού πάρουμε τη μπάλα να βγούμε σε σωστές αντεπιθέσεις ή αν δεν μπορούμε να βρούμε τους χώρους να πάμε σε οργανωμένες επιθέσεις και μέσα από σωστούς συνδυασμούς να φτάσουμε στο γκολ. Είμαι σίγουρος πως οι παίκτες μου θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και θα προσπαθήσουν να τα καταφέρουν».

Στο παιχνίδι με τη Βοσνία έγιναν περισσότερες επιθέσεις από τη δεξιά πλευρά. Θέλετε να το αλλάξετε αυτό; Σας προβληματίζει;

Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διορθώσουμε στον αυριανό αγώνα έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα λάθος τοποθετήσεων και κακής οργάνωσης στον αγωνιστικό χώρο έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε στη Σλοβακία να μας απειλήσει. Επιθετικά θα προσπαθήσουμε να έχουμε έναν πλουραλισμό στην κατανομή των προσπαθειών μας».

«Απέναντι στη Βοσνία δεν με προβλημάτισε αυτό αλλά ότι μετά το 15′ είχαμε λάθος τοποθετήσεις στο χώρο. Αυτό μας αφαίρεσε σε δύναμη, γιατί είχαμε μπει πολύ καλά, κι έτσι χάσαμε την υπεροχή που είχαμε στον αγώνα. Επιτρέψαμε στη Βοσνία να μπει με αξιώσεις στο παιχνίδι και να εκδηλώσει επιθέσεις. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διορθώσουμε στον αυριανό αγώνα έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα λάθος τοποθετήσεων και κακής οργάνωσης στον αγωνιστικό χώρο έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε στη Σλοβακία να μας απειλήσει. Επιθετικά θα προσπαθήσουμε να έχουμε έναν πλουραλισμό στην κατανομή των προσπαθειών μας».

Η ομάδα είναι καλύτερη ομάδα από τη Σλοβακία και θεωρείται φαβορί, θα παίξετε στο τέμπο του αγώνα με τη Λετονία;

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, θα έλεγα πως δεν είναι σωστό να κάνουμε συγκρίσεις και πως θα παίξουμε με τον ίδιο τρόπο που το κάναμε εκεί. Εκεί αντιμετωπίσαμε μια ομάδα με άλλους στόχους που μας αντιμετώπισε διαφορετικά. Αύριο θα τεθούν αντιμέτωπες δυο ομάδες που η μία θα θέλει να εξουδετερώσει τα ατού της άλλης για να πάρει το θετικό αποτέλεσμα.

Το σίγουρο είναι πως εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για γκολ, κάτι που στο παιχνίδι με τη Βοσνία δεν έγινε στο δεύτερο ημίχρονο παρότι είχαμε την υπεροχή. Είναι ένας τομέας που πρέπει να βελτιωθούμε καθώς όσο περισσότερες ευκαιρίες κάνουμε τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουμε να σκοράρουμε».

«Το σχόλιο του προπονητή της Σλοβακίας είναι λογικό γιατί θέλει να βγάλει πίεση από την ομάδα του και να τη μεταφέρει σε εμάς. Αν ρωτήσετε τους Σλοβάκους φιλάθλους θα σας πουν πως θα κερδίσει η ομάδα τους. Εμείς πρέπει να δεχθούμε το ρόλο και λέμε πως ξεκάθαρα ήρθαμε να κερδίσουμε. Όμως στο παιχνίδι αυτό δεν υπάρχει φαβορί. Υπάρχουν δυο ομάδες που θέλουν τη νίκη και θα δούμε στο τέλος τι θα βγει. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, θα έλεγα πως δεν είναι σωστό να κάνουμε συγκρίσεις και πως θα παίξουμε με τον ίδιο τρόπο που το κάναμε εκεί. Εκεί αντιμετωπίσαμε μια ομάδα με άλλους στόχους που μας αντιμετώπισε διαφορετικά. Αύριο θα τεθούν αντιμέτωπες δυο ομάδες που η μία θα θέλει να εξουδετερώσει τα ατού της άλλης για να πάρει το θετικό αποτέλεσμα. Το σίγουρο είναι πως εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για γκολ, κάτι που στο παιχνίδι με τη Βοσνία δεν έγινε στο δεύτερο ημίχρονο παρότι είχαμε την υπεροχή. Είναι ένας τομέας που πρέπει να βελτιωθούμε καθώς όσο περισσότερες ευκαιρίες κάνουμε τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουμε να σκοράρουμε».

Πόσο ικανοποιημένος είστε από τον Κατσουράνη σε ρόλο κεντρικού αμυντικού;

«Ο Κατσουράνης είναι ένας ποδοσφαιριστής που είχε καλή απόδοση στο κέντρο της άμυνας απέναντι στη Βοσνία. Αυτό το είχαμε δει και στο Euro αλλά και πριν έξι χρόνια που τον χρησιμοποιούσα σε αυτή τη θέση. Είναι παίκτης που έχει την ικανότητα να πάρει την πρώτη μπάλα και να βοηθήσει την ανάπτυξη της ομάδας, είναι ευφυής ποδοσφαιριστής. Θεωρώ πως αν τον επιλέξω για αυτή τη θέση, θα το κάνω όντας ήσυχος για την επιλογή μου».

Θα συνεχίσετε να προωθείτε νέα παιδιά στην Εθνική ομάδα, με δεδομένο ότι πολλές ομάδες πλέον εμπιστεύονται νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές, παρά το γεγονός ότι θα ακολουθήσουν κρίσιμα παιχνίδια ως τον Μάρτιο;

«Όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, τα πάντα είναι ανοικτά σε ότι αφορά την είσοδο νέων ποδοσφαιριστών στην οικογένεια της Εθνικής ομάδας. Είχα δώσει μια λίστα πρόσφατα με 50 ποδοσφαιριστές που μπορούν να αποτελέσουν μέλη της Εθνικής ομάδας. Όταν φτάσουν τα κρίσιμα παιχνίδια του Μαρτίου θα πάρουμε αποφάσεις για το ποιοι θα είναι μέλη της ομάδας. Ωστόσο πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο υπάρχουν κι άλλα παιχνίδια και μπορούμε να δούμε αρκετά πράγματα».

«Συμφωνώ στο γεγονός ότι πράγματι δεν υπήρχε η αναμενόμενη πίεση στα τελευταία λεπτά. Περιμέναμε πως με δυο επιθετικούς και με φρέσκους παίκτες στο κέντρο θα σπρώχναμε τον αντίπαλο στα καρέ του και θα φτάναμε πιο κοντά στο γκολ κάτι που όμως δεν έγινε ουσιαστικά».

«Συμφωνώ στο γεγονός ότι πράγματι δεν υπήρχε η αναμενόμενη πίεση στα τελευταία λεπτά. Περιμέναμε πως με δυο επιθετικούς και με φρέσκους παίκτες στο κέντρο θα σπρώχναμε τον αντίπαλο στα καρέ του και θα φτάναμε πιο κοντά στο γκολ κάτι που όμως δεν έγινε ουσιαστικά».

Στο παιχνίδι με τη Βοσνία η Εθνική έδειξε να μην έχει ενέργεια, γιατί συνέβη αυτό;

«Συμφωνώ στο γεγονός ότι πράγματι δεν υπήρχε η αναμενόμενη πίεση στα τελευταία λεπτά. Περιμέναμε πως με δυο επιθετικούς και με φρέσκους παίκτες στο κέντρο θα σπρώχναμε τον αντίπαλο στα καρέ του και θα φτάναμε πιο κοντά στο γκολ κάτι που όμως δεν έγινε ουσιαστικά».

To Top