Σαν σήμερα έφυγε ο κορυφαίος Τσιτσάνης (video)

Ένας από τους γνωστότερους  Έλληνες μουσικούς είναι αναμφίβολα ο Βασίλης Τσιτσάνης. Σαν σήμερα  18 Ιανουαρίου 1984 πέταξε μόλις 69 ετών για την γειτονία των αγγέλων.

Γνωστός για τα… κιτρινόμαυρα αισθήματά του και την συμπάθεια για τον ποδοσφαιρικό και μπασκετικό Άρη της «αυτοκρατορίας».

Κατά μια μοναδική συγκυρία γεννήθηκε στα Τρίκαλα επίσης στις 18 Ιανουαρίου, το 1915.

Ηταν ένας από τους μεγαλύτερους λαϊκούς συνθέτες και τραγουδιστές που ανέδειξε ποτέ η Ελλάδα. Τα τραγούδια του μεγάλωσαν γενιές και γενιές και ακόμα σιγοψιθυρίζονται από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Εκτός από τη μουσική και την οικογένειά του, όμως, η μεγάλη αγάπη του Βασίλη Τσιτσάνη ήταν ο Αρης. Πώς προέκυψε αυτή η σχέση λατρείας; Πότε έγινε φίλαθλος των «κίτρινων» ο τεράστιος Ελληνας συνθέτης;
Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας γκολ, το οποίο
επικοινώνησε με την κόρη του Βασίλη Τσιτσάνη, Βικτωρία -η οποία κατοικεί μόνιμα και εργάζεται (είναι οφθαλμίατρος) στην Αθήνα.

«Μας ξετύλιξε το κουβάρι των αναμνήσεων αναφορικά με τη σχέση του πατέρα της με τον Αρη: «Μη σας κάνει καμία εντύπωση. Ο πατέρας μου γεννήθηκε στα Τρίκαλα, αλλά υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Θεσσαλονίκη.
Εκεί παρέμεινε για οκτώ χρόνια, γνώρισε τη μητέρα μου, τη Ζωή, και παντρεύτηκαν και εκεί συνέθεσε ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Λάτρευε την πόλη και λάτρευε και τον Αρη». Για τη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, ο Βασίλης Τσιτσάνης έγραψε το τραγούδι «Αρχόντισσα», ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο Τάγμα Τηλεγραφητών (το οποίο στεγαζόταν εκεί όπου βρίσκεται τώρα η Νομαρχία Θεσσαλονίκης).

«Από μικρή άκουγα συνέχεια για τον Αρη»

Η σύζυγος του Βασίλη Τσιτσάνη ήταν κολυμβήτρια στον Αρη, γεγονός που έπαιξε και αυτό σημαντικό ρόλο στην επιλογή του Ελληνα συνθέτη: «Η μητέρα μου ήταν αθλήτρια στον Αρη. Ηταν ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι. Θυμάμαι ότι από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου άκουγα συνέχεια για τον Αρη Θεσσαλονίκης. Εμαθα και εγώ να αγαπάω αυτή την ομάδα. Οταν ο πατέρας μου ήταν φαντάρος, είχε φίλους οι οποίοι ήταν Αρειανοί και προφανώς επηρεάστηκε και από αυτό.

Δεν ήθελε να φύγει αμέσως από τη Θεσσαλονίκη. Μετά την απόλυσή του από το στρατό άνοιξε ένα ουζερί μαζί με τον αδερφό της μητέρας μου, Αντρέα Σαμαρά, στην οδό Παύλου Μελά. Το μαγαζί ήταν πασίγνωστο τότε και ονομαζόταν «Ουζερί Τσιτσάνη». Ετσι έμεινε κοντά στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη και τον αγαπημένο του Αρη. Ο θείος μου, βέβαια, ήταν Ηρακλής».

Η περίοδος αυτή πραγματικά ήταν μια από τις πιο ευτυχισμένες στη ζωή του Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος συνθέτει και ηχογραφεί ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του («Συννεφιασμένη Κυριακή», «Μπαξέ Τσιφλίκι», «Νύχτες Μαγικές», «Οταν συμβεί στα πέριξ»). Μετά το τέλος του εμφυλίου θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα, η Θεσσαλονίκη όμως είχε πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά του.

«Πήγαινε και στο γήπεδο»

Στη συνέχεια η κόρη του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη τόνισε ότι ο πατέρας της πήγαινε και στο γήπεδο, προκειμένου να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα: «Οποτε του το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις πήγαινε και στο γήπεδο. Ακόμα μάλιστα και όταν έφυγε από τη Θεσσαλονίκη, αρκετές φορές ταξίδευε στην πόλη για να παίξει μουσική, αλλά και για να δει την αγαπημένη του ομάδα. Γενικά βέβαια ήταν ένας πολύ γλυκός άνθρωπος, ο οποίος αγαπούσε πάρα πολύ την οικογένειά του. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουμε φωτογραφίες του στο γήπεδο ή σε κάποια ποδοσφαιρική αναμέτρηση».

Eπιμέλεια: Παναγιώτης Κυπριχτσής

 

 

To Top