ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σαν σήμερα το 1928: Ο Άρης κάνει το αποφασιστικό βήμα για το πρώτο του πρωτάθλημα!

Μετά από μόλις 14 χρόνια ύπαρξης και κατάκτησης πολλών πρωταθλημάτων Θεσσαλονίκης ο Άρης θα δώσει το παρών στο πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που έγινε υπό την αιγίδα της ΕΠΟ και όπου μετείχαν οι πρωταθλητές των τριών ιδρυτικών ενώσεών της: Ε.Π.Σ. Αθηνών, Ε.Π.Σ. Πειραιώς και Ε.Π.Σ. Μακεδονίας.

Αντίπαλοι, οι Εθνικός Πειραιώς και Ατρόμητος Αθηνών. Οι ποδοσφαιριστές του Αυστριακού τεχνικού Κέσλερ δίνουν το σημαντικότερο παιχνίδι στο γήπεδο του Ηρακλή με αντίπαλο τον Ατρόμητο, σαν σήμερα, στις 17 Ιουνίου σε ένα παιχνίδι που η νίκη θα χάριζε σε μεγάλο ποσοστό το πρωτάθλημα. Οι «κιτρινόμαυροι» δεν χαρίστηκαν, φιλοδώρησαν με τρία τέρματα τον αθηναϊκό σύλλογο (3-1) κι έκαναν αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Με τρεις νίκες και μία μόλις ήττα (από τον Εθνικό στον Πειραιά με 3-2) θα πανηγυρίσουν τον τίτλο, καθώς στην τελευταία αγωνιστική θα κερδίσουν με το ίδιο σκορ και τον Εθνικό.

Η βαθμολογία*:

1.  Α.Σ. Άρης                              6  11-6
2.  Εθνικός Πειραιώς                  5  10-6
3.  Α.Π.Ο. Ατρόμητος Αθηνών    1  3-12

* Ίσχυε το παλιό σύστημα πόντων. Δύο βαθμοί για την νίκη, ένας βαθμός για την ισοπαλία

Μεγάλος πρωταγωνιστής της διοργάνωσης ο «θρύλος» του Άρη, Νίκος Αγγελάκης, που μετά τα 4 τέρματα που πέτυχε στο πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης της ίδιας χρονιάς “φόρτωσε” με επίσης άλλα 4 τις εστίες του Εθνικού και του Ατρομήτου στο Πανελλήνιο.

Άξιοι συμπαραστάτες του οι Καλτέκης και Λεονταρίδης που σκόραραν από δύο τέρματα.

Οι ποδοσφαιριστές του Άρη την σεζόν 1927/28: Κατράντζος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κων. Βικελίδης, Κατσαούνης, Λεονταρίδης, Ζαρρές, Αγγελάκης, Μπογδάνου, Ιωαννίδης, Γκικόπουλος, Κοσματόπουλος, Κολωνιάρης, Σάββας, Καλτέκης.

Προπονητής: Τόμας Κέσλερ.

Τα αποτελέσματα: Ατρόμητος-Άρης 1-3, Εθνικός-Άρης 3-2, Άρης-Εθνικός 3-1 και Άρης-Ατρόμητος 3-1

Την επόμενη χρονιά δεν διεξήχθη τελική φάση πανελληνίου πρωταθλήματος, αν και ο Άρης κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή στη Θεσσαλονίκη, παίζοντας δύο αγώνες μπαράζ εναντίον του ΠΑΟΚ. Ο πρώτος έγινε στις 12 Μαΐου 1929 και έληξε 1–1, ενώ ο δεύτερος πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου, με τον Άρη να νικάει με 4–3 και το Νίκο Αγγελάκη να σημειώνει χατ-τρικ.

 

To Top