Σε τρεις Ηπείρους το Μουντιάλ του 2030: Ποιες έξι χώρες θα το διοργανώσουν!

Η FIFA δεν σταματάει να εκπλήσσει με τις αποφάσεις και τις επιλογές της τον κόσμο. Διότι είναι πλέον συχνό φαινόμενο οι αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής αλλά και… διοργάνωσης σπουδαίων τουρνουά. Όπως για παράδειγμα γίνεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 όπου θα βρεθούν 48 αντί για 32 ομάδες.

Τέσσερα χρόνια μετά, το 2030, θα έχουμε νέες και πρωτότυπες αλλαγές από την FIFA, η οποία προσπαθεί να διευρύνει το κοινό που θα παρακολουθεί τις αναμετρήσεις και να αυξήσει τα έσοδα. Μαζί, όμως, με αυτή την… παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου, θα υπάρξει και έξτρα ταλαιπωρία και κούραση για ορισμένες ομάδες. Τι εννοούμε; Πάμε να δούμε ευθύς αμέσως.

Η FIFA πήρε την απόφαση το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 να διεξαχθεί για πρώτη φορά σε τρεις διαφορετικές Ηπείρους και έξι διαφορετικές χώρες!

Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ, με τις χώρες να επιλέγονται και για την ποδοσφαιρική τους κουλτούρα αλλά και για τα γεωγραφικά τους κριτήρια, αφού παρότι εδρεύουν σε διαφορετικές Ηπείρους, η απόστασή τους είναι ιδιαίτερα μικρή.

Ωστόσο, δεν θα είναι οι μοναδικές χώρες που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Διότι, αποφασίστηκε μετά από σχετικό αίτημα της CONMEBOL για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την πρώτη διοργάνωση, τα παιχνίδια στην πρεμιέρα των ομίλων των Ουρουγουάης, Αργεντινής και Παραγουάης να γίνουν εντός έδρας. Οι παραπάνω χώρες δεν επιλέχτηκαν τυχαία: Η Ουρουγουάη ως η πρώτη χώρα που φιλοξένησε (και κέρδισε) τη διοργάνωση, η Αργεντινή ως η πρώτη φιναλίστ και η Παραγουάη ως η χώρα που εδρεύει η CONMEBOL. Μετά τους τρεις πρώτους αγώνες, η Ουρουγουάη, η Αργεντινή, η Παραγουάη και οι τρεις αντίπαλοί τους θα ταξιδέψουν στο Μαρόκο, την Ισπανία και την Πορτογαλία για το υπόλοιπο της διοργάνωσης.

Το τουρνουά του 2030 θα βρει το Μαρόκο να φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά, αφού είχε πέντε ανεπιτυχείς προσφορές για να φιλοξενήσει τις εκδόσεις του τουρνουά τα 1994, 1998, 2006, 2010 και 2026. Θα είναι επίσης η πρώτη χώρα που θα φιλοξενήσει αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βόρεια Αφρική.

Η Πορτογαλία θα φιλοξενήσει επίσης για πρώτη φορά τη διοργάνωση, έχοντας κάνει ανεπιτυχείς προσφορές για τις διοργανώσεις του 2018 και του 2022, ενώ η Ισπανία φιλοξένησε την έκδοση του 1982. Η Πορτογαλία φιλοξένησε το Euro 2004, όπου ηττήθηκε στον τελικό από την Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως η Ουκρανία βρισκόταν αρχικά συνυποψήφια με Ισπανία και Πορτογαλία τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά η ετοιμότητά τους για μια μεγάλη διοργάνωση ήταν αμφίβολη εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία.

 

To Top