ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκάνδαλο στο Λονδίνο: «Πόρτα» σε φαβορί των 400μ., χωρίς καν να εξεταστεί από γιατρό! (video)

Σκάνδαλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου με την IAAF να αποκλείει φαβορί από τον τελικό των 400 μέτρων και, μάλιστα, να μην επιτρέπει καν στον αθλητή την είσοδο στο στάδιο.

Είναι πραγματικά πρωτοφανή όσα συνέβησαν το απόγευμα της Τρίτης έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο της βρετανικής πρωτεύουσας με πρωταγωνιστή τον αθλητή από τη Μποτσουάνα Ισαάκ Μακουάλα.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου αποφάσισε να τον αποκλείσει από τον τελικό των 400 μέτρων, παρά το γεγονός ότι ήταν φαβορί για μετάλλιο και ενδεχομένως για να κοντράρει τον φοβερό και τρομερό Νοτιοαφρικανό, Γουέιντ φαν Νίκερκ, ο οποίος τελικά αναδείχθηκε νικητής δια… περιπάτου.

Το αιτιολογικό της IAAF ήταν ότι ο Μακουάλα είχε προσβληθεί από γαστρεντερίτιδα και επομένως δεν ήταν δυνατόν να αγωνιστεί. Μόνο που ο 30χρονος δρομέας από τη Μποτσουάνα εμφανίστηκε κανονικά στο στάδιο και προσπάθησε να μπει για να κάνει το ζέσταμά του και να τρέξει στον τελικό.

Λες και ήταν κάποιος… επικηρυγμένος, όμως, του απαγορεύθηκε η είσοδος και του ζητήθηκε από ανθρώπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να αποχωρήσει!

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Μακουάλα είχε κάνει εμετό πριν από τον προκριματικό των 200 μέτρων, ωστόσο καταγγέλλει σαμποτάζ με δεδομένο ότι δεν εξετάστηκε από κανέναν γιατρό της IAAF, ώστε να διαπιστωθεί τι είχε.

«Μπορούσα να τρέξω. Έκανα κανονικά προθέρμανση και ήμουν έτοιμος να αγωνιστώ» δήλωσε για το αγώνισμα της Δευτέρας. «Αισθάνομαι έτοιμος να τρέξω απόψε» συμπλήρωσε αναφερόμενος στον τελικό των 400 μέτρων.

«Δεν με εξέτασε κανένας. Στην αρχή μου είπαν ότι μπορεί να είναι απλή δηλητηρίαση, αλλά δεν ασχολήθηκαν περισσότερο. Δεν ήθελαν καν να με ακούσουν. Μου είπαν απλά ότι είμαι άρρωστος και δεν γινόταν να μπω στο γήπεδο» συμπλήρωσε ο Αφρικανός μιλώντας στο ITV.

Εκπρόσωπος της IAAF υποστήριξε ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ότι απαγορεύθηκε η είσοδος του Αφρικανού στο στάδιο για να μην κολλήσουν άλλοι αθλητές.

«Είναι λυπηρό αυτό που συνέβη, αλλά έπρεπε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία για την υγεία όλων των αθλητών. Δόθηκαν σαφείς οδηγίες στους επικεφαλής και τους γιατρούς των ομάδων την Κυριακή όταν διαπιστώθηκαν τα πρώτα κρούσματα γαστρεντερίτιδας» ήταν η δήλωση αρμόδιου εκπροσώπου.

Το… περίεργο, βέβαια, είναι ότι η Γερμανίδα τριπλουνίστρια Νέελε Έκχαρντ, η οποία επίσης προσεβλήθη από γαστρεντερίτιδα, συμμετείχε χωρίς πρόβλημα τόσο στον προκριματικό όσο και στον τελικό του αγωνίσματός της.

Θέση πήρε και ο σπουδαίος Μάικλ Τζόνσον σημειώνοντας ότι η απόφαση της IAAF δημιουργεί πολλά ερωτήματα.  «Η IAAF θα διαπιστώσει σύντομα ότι έκανε τρομερό λάθος αποφασίζοντας να αποκλείσει τον Μακουάλα. Αν καταρρεύσεις, όπως η Έκχαρντ, μπορείς να αγωνιστείς και αν απλά κάνεις εμετό δεν είσαι; Είναι απαράδεκτο ότι του είπαν να μην βρίσκεται στον ίδιο χώρο με άλλους αθλητές. Είναι, επίσης, βέβαιο ότι θα προκύψουν πολλές θεωρίες συνομωσίας» σχολίασε στο BBC ο Αμερικανός θρύλος των 400 μέτρων.

Μέλη της αποστολής της Μποτσουάνας σημειώναν εξοργισμένοι ότι ο Μακουάλα όχι μόνο δεν υποβλήθηκε σε εξετάσεις, αλλά δεν υπήρξε καν ενημέρωση ότι θα έπρεπε να μπει σε καραντίνα, ώστε να μην κολλήσουν και άλλοι αθλητές.

Δείτε στο βίντεο τη στιγμή που ο Μακουάλα προσπαθεί να μπει στο στάδιο από την είσοδο των αθλητών και οι άνθρωποι της IAAF του το απαγορεύουν:

Το μήνυμα του Μακουάλα στο facebook με το οποίο ανακοινώνει τον αποκλεισμό του από τον τελικό των 400 μέτρων και τονίζει ότι δεν εξετάστηκε από κανέναν γιατρό:

Πηγή: sdna.gr

To Top