Στα σκαριά νέα μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είναι έτοιμη να λάβει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα κινούνται σε τρία επίπεδα: πρώτον, ακόμη μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας για τις λέσχες φιλάθλων και τα παραρτήματά τους, αλλά και ελέγχου του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των ΠΑΕ στη λειτουργία αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως το καθαρό μητρώο για όσους είναι μέλη σε λέσχες και συνδέσμους και οι ΠΑΕ θα είναι αρμόδιες να τις ελέγχουν.
Δεύτερον, θα υπάρξει εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων, όπως αυτές που είδαμε το τελευταίο διάστημα σε λέσχες και οπαδικά γραφεία όπου βρέθηκαν πολλά παράνομα αντικείμενα.
Τρίτον, θα υπάρξουν προσαρμογές στο ποινικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόκειται για αλλαγές που δεν θα αφορούν σε αλλαγή του ποινικού κώδικα, αλλά σε «εξάντληση» του υφιστάμενου ποινικού οπλοστασίου. Για παράδειγμα, μπορεί η αναστολή ποινής να μην ισχύει για αδικήματα που τελούνται στο πλαίσιο αθλητικής βίας. Κάποιος δηλαδή που βιαιοπραγεί και η ποινή του είναι τρία χρόνια με αναστολή, να μην ισχύει η αναστολή. Βεβαίως, όσον αφορά τις ανθρωποκτονίες δεν χρειάζεται καμία αλλαγή κανενός πλαισίου, καθώς ήδη με τις πρόσφατες αλλαγές η ποινή είναι ισόβια κάθειρξη.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε πως θα γίνουν αλλαγές και στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). «Με νομοσχέδια της κυβέρνησης ήδη θεσπίστηκε η δυνατότητα συλλογής και αξιοποίησης υλικού που καταγράφεται με οποιονδήποτε τρόπο, επεκτάθηκαν τα χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο που δεν συνδέεται με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ., «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.), επανήλθε το ιδιώνυμο και αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως πάγια βούληση του πρωθυπουργού είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες, χωρίς βαρύγδουπες εξαγγελίες.

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και των συναρμόδιων υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, έγινε στον απόηχο της δολοφονίας του 19χρονου Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: kathimerini.gr

To Top