Στις 3 το μεσημέρι η συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας, αγωνία στην ΚΑΕ Άρης

Στις 3 το μεσημέρι θα συναντηθεί ο υπουργός Οικονομικών με την τρόικα για να συνεχίσουν – και να ολοκληρώσουν – τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους όρους για τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, θέμα που “καίει” την ΚΑΕ Άρης, η οποία περιμένει με αγωνία την εξέλιξη της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Εθνους” “αισιόδοξος για τις σημερινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Οικονομικων, Γιάννης Στουρνάρας, μετά και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την εκτίμηση πως θα υπάρξει συμφωνία καθώς όπως είπε « πάντα υπάρχει λύση για όλα» ενώ επεσήμανε τη θετική διάθεση της τρόικας.

Εξερχόμενος από το Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας, σε ερώτηση δημοσιοργάφου για το πόσο κοντά και πόσο μακριά είμαστε από το να υπάρξει λύση ή εμπλοκή κατά την αυριανή συνάντησή του με την τρόικα, απάντησε ότι «πάντα υπάρχουν λύσεις. Θα τις βρούμε, αυτές ψάχνουμε τώρα».
Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το ποιά είναι η διάθεση των εκπροσώπων της τρόικας, τόνισε ότι «είναι θετική», ενώ σε ερώτηση για το πως σχολιάζει το σημερινό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «μίλησε για μέτρα λιτότητας. Υπάρχουν αποκρατικοποιήσεις, υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές, υπάρχει φοροδιαφυγή, υπάρχουν πολλά μέτρα.
Στην ερώτηση για το εάν η αισιοδοξία του έχει να κάνει και με τα υπόλοιπα μέτρα που είναι στο τραπέζι, ο κ. Στουρνάρας απάντησε «ναι, με όλα» ενώ για τα θέματα με το δημόσιο και τα χρέη προς τις εφορίες, δήλωσε πως «θα βρούμε λύσεις σε όλα τα θέματα».

Σχετικά με το πόσο κοντά είμαστε στη λύση αυτή, τόνισε « είμαστε κοντά, βεβαίως».

Στο τραπέζι της συζήτησης της τρόικα με τον Γιάννη Στουρνάρα, το μεσημέρι της Κυριακής, θα τεθούν εκ νέου οι εκκρεμμότητες στις διαπραγματεύσεις, με τους πρώτους να υποστηρίζουν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε όλα τα μέτωπα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται ότι εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις, ζητώντας:

• απολύσεις στο δημόσιο

• έως 36 δόσεις στη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, έναντι 60 που προτείνει η κυβέρνηση

• αυστηρή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, η οποία θα εξαιρεί όσους συμμετείχαν στο παρελθόν, απλά για να πάρουν ενημερότητα και στη συνέχεια δεν πλήρωσαν τις δόσεις τους, ενώ και το επιτόκιο θα είναι τσουχτερο

• Για τη ρύθμιση των δανείων στις τράπεζες υπάρχει διαφωνία ως προς το ύψος των επιπλέον κεφαλαίων που θα χρειαστούν τα πιστωτικά ιδρύματα και το οποίο υπολογίζεται από την τρόικα στα 2-3 δισ. ευρώ.

Βάσει των τελευταίων πληροφοριών, η τρόικα εκφράζει δυσπιστία και για το δημοσιονομικό σκέλος, ενώ είναι επιφυλακτική ως προς το σχέδιο της κυβέρνησης να αποσυνδεθεί η πληρωμή του ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2013 από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι πληροφορίες από την Τρόικα μεταφέρουν κακό κλίμα στις συναντήσεις με τους υπουργούς, καθώς εκφράζεται η εκτίμηση ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών, πιέζουν ώστε ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα του 2013 να μην αλλάξει τρόπο είσπραξης και να συνεχίσει να επιβάλλεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Παράλληλα, ο γόρδιος δεσμός των απολύσεων στο Δημόσιο αναμένεται να λυθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που τοποθετείται χρονικά πριν από τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης”.

Πηγή: ethnos.gr

 

To Top