Στον τελικό η Εθνική Νέων, 2-1 την Αγγλία με δέκα παίκτες! (videos)

Στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος προκρίθηκε η Εθνική Νέων, που θριάμβευσε επί της Αγγλίας με 2-1 στην παράταση (κανονική διάρκεια 1-1), παρότι αγωνιζόταν με δέκα παίκτες από το 45′! Απέκρουσε πέναλτι και αποσόβησε άλλο ένα σίγουρο γκολ ο Σωκράτης Διούδης, που μπήκε μετά την αποβολή του Καπίνο, ενώ στους διακριθέντες ήταν και οι Γιαννιώτας, Κατίδης!

Σ’ ένα παιχνίδι που ξεκίνησε υπό καταρρακτώδη βροχή, στο προάστιο Λιλεκούλα του Ταλίν, η ομάδα του Κώστα Τσάνα κατάφερε να αποκτήσει σιγά – σιγά πρωταγωνιστικό ρόλο και άνοιξε το σκορ με κεφαλιά του Μπουγαΐδη στο 38’, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ. Στην αμέσως προηγούμενη φάση στο 37’, από την οποία προήλθε και το κόρνερ, ο Γιάννης Γιαννιώτας είχε εξαπολύσει σουτ, που ανάγκασε τον τερματοφύλακα Τζόνστον σε δύσκολη απόκρουση.

Ωστόσο, τα πάντα ήρθαν πάνω – κάτω στο 45′, όταν ο Αφόμπε βγήκε τετ α τετ με τον Στέφανο Καπίνο και ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι στη βουτιά – απόκρουση του Έλληνα γκολκίπερ, παρότι δεν φάνηκε να υπάρχει παράβαση. Ταυτόχρονα, ο Καπίνο αποβλήθηκε και στο παιχνίδι πέρασε ο Σωκράτης Διούδης.
Ο τρίτος εκπρόσωπος του Άρη στην Εθνική έδειξε την κλάση του και απέκρουσε εντυπωσιακά την εκτέλεση πέναλτι του Χολ, διατηρώντας το 1-0 ως σκορ ημιχρόνου!

Το αριθμητικό μειονέκτημα, όμως, επηρέασε σημαντικά στο β’ ημίχρονο την ελληνική ομάδα, που άγγιξε το δεύτερο γκολ στο 55′ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Σταφυλίδη, αλλά στο αμέσως επόμενο λεπτό (56′) ήρθε η ισοφάριση σε 1-1. Ο Χολ έβγαλε σέντρα από τα αριστερά και ο αμαρκάριστος Αφόμπε έστειλε με κοντινή κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα, φέρνοντας το παιχνίδι στα ίσα.

Οι νεαροί Άγγλοι διεθνείς συνέχισαν να έχουν την πρωτοβουλία, αλλά ο Διούδης έκανε την απόκρουση του τουρνουά στο 70′, απομακρύνοντας με το πόδι το σουτ που επιχείρησε ο Μπεραχίνο από ιδανική θέση! Μάλιστα, το προσωπικό ρεσιτάλ του 19χρονου γκολκίπερ δεν σταμάτησε εκεί, αφού στο 81′ έδιωξε σε κόρνερ το μακρινό σουτ – βολίδα του Μπάρκλεϊ.

Οι τελευταίες καλές στιγμές του 90λεπτου ανήκαν στην Ελλάδα, με τον Κατίδη να πιάνει στο 88′ χαμηλό σουτ από πλεονεκτική θέση, αλλά να μην καταφέρνει να νικήσει τον Τζόνστον, και με τον Γιαννιώτα να αστοχεί από μακριά στο 90′.

Έτσι, το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, όπου ο Διούδης συνέχισε να δηλώνει «παρών» όποτε χρειάστηκε. Παρότι μάλιστα η Εθνική έπαιζε με παίκτη λιγότερο και οι δυνάμεις εξαντλούνταν (ο Κατίδης αντικαταστάθηκε στο 104′), έκανε το «μπαμ» στο 108′, όταν ο Λυκογιάννης έκλεψε την μπάλα από τους αντίπαλους αμυντικούς και έγραψε το 2-1 με υπέροχο ψηλοκρεμαστό πλασέ!

Με ψυχή αλλά και μυαλό, η ομάδα του Κώστα Τσάνα άντεξε στο διάστημα που απέμεινε και πανηγύρισε τη μεγάλη πρόκριση για τον τελικό της Κυριακής (15/07), όπου θα αντιμετωπίσει το νικητή του δεύτερου αποψινού ημιτελικού, ανάμεσα σε Ισπανία και Γαλλία (ώρα έναρξης 20:00).
Και φυσικά, βασικοί στον τελικό αναμένεται να είναι για πρώτη φορά στη διοργάνωση και οι τρεις «κίτρινοι», Κατίδης, Γιαννιώτας και Διούδης!

Διαιτητής: Κεν Χάνσεν (Δανία)
Κίτρινες κάρτες: Κατίδης, Σταφυλίδης, Μπουγαΐδης, Γιαννιώτας – Θορπ, Γκάρμπατ, Ρόμπινσον, Θορν
Κόκκινη κάρτα: Καπίνο

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Τσάνας): Καπίνο, Τριανταφυλλόπουλος, Σταφυλίδης, Κουρμπέλης, Μπουγαΐδης, Φουρλάνος (71′ Μπουχαλάκης), Μπάλλας, Κατίδης (104′ Μπακασέτας), Γιαννιώτας, Λυκογιάννης, Διαμαντάκος (45′ Διούδης).
Στον πάγκο: Μαρινάκης, Ρουγκάλας, Μπούζας.
ΑΓΓΛΙΑ (Νόελ Μπλέικ): Τζόνστον, Ντάιερ (57′ Γκάρμπατ), Ρόμπινσον, Κιν, Θορπ, Μπάρκλεϊ, Τσάλομπα, Μπεραχίνο (76′ Ρέντμοντ), Χολ, Αφόμπε, Λάντστραμ (91′ Θορν).
Στον πάγκο: Ρίπλεϊ, Κόουντι, Κέιν, Χόουπ.

Το 1-0 από τον Μπουγαΐδη:

Το ανύπαρκτο πέναλτι και η μεγάλη απόκρουση του Διούδη:

To Top