Στους 28 οι νεκροί στην Ουκρανία – Νέες μάχες στο Κίεβο – Εύθραυστη η εκεχειρία!

Νέες συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές στο Κίεβο. Στους 28 έφτασαν συνολικά οι νεκροί. Το πρωί της Πέμπτης εκδηλώθηκαν νέες αιματηρές συγκρούσεις στην Πλατεία Ελευθερίας στο Κίεβο. Ασθενοφόρα μεταφέρουν συνεχώς τραυματίες.

Το βράδυ της Τετάρτης και εξαιτίας των κυρώσεων με τις οποίες απείλησε η Δύση, ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς, κήρυξε “ανακωχή” με την αντιπολίτευση κάτι που όμως, όπως φαίνεται, δεν οδηγεί ακόμα στο τερματισμό του αιματοκυλίσματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως στέλνει τρεις κορυφαίους διπλωμάτες της στο Κίεβο ενώ τόσο οι Βρυξέλλες όσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απείλησαν με κυρώσεις.

Πριν την εκεχειρία η κρατική ασφάλεια είχε αναγγείλει εκστρατεία για την αντιμετώπιση της “τρομοκρατίας”. Ο Γιανούκοβιτς επιστράτευσε αλεξιπτωτιστές για τη φύλαξη δημοσίων κτιρίων, ενώ ερωτήματα προκάλεσε η απόφασή του να αντικαταστήσει τον αρχηγό του στρατού.

Αβυσσαλέο προβάλλει πλέον το ρήγμα που απειλεί να οδηγήσει την Ουκρανία σε διχοτόμηση, ύστερα από τη “Μαύρη Τρίτη” που μετέτρεψε το κέντρο του Κιέβου σε πραγματικό πεδίο μάχης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 26 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους σ’ ένα εικοσιτετράωρο εξαιρετικά βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.

Ο εθνικός διχασμός της μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας των 46 εκατομμυρίων κατοίκων προκαλεί γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ετοιμάζεται για την επιβολή κυρώσεων εναντίον του προέδρου Βικτόρ Γιανούκοβιτς και τη Ρωσία να καταγγέλλει την αντιπολίτευση για “απόπειρα πραξικοπήματος”.

Την ίδια ώρα ο Ομπάμα διαψεύδει ότι αιτία της κρίσης είναι η κακή σχέση ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε την “εικασία” οι κρίσεις που αναβιώνουν σε διάφορες περιοχές όπως η Ουκρανία, αλλά και η συνεχιζόμενη τραγική κατάσταση στη Συρία είναι μια αντανάκλαση των δυσχερειών που υπάρχουν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη λήξη της συνόδου κορυφής της Βόρειας Αμερικής ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διαφώνησε όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο.

“Η προσέγγισή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι να τα δούμε αυτά ως μια σκακιέρα του Ψυχρού Πολέμου πάνω στην οποία ανταγωνιζόμαστε με τη Ρωσία”, δήλωσε ο Ομπάμα. “Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της Ουκρανίας είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις για τους ίδιους για το μέλλον τους, ότι ο λαός της Συρίας είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να φύγει μακριά από τις βόμβες και χωρίς να σκοτώνονται γυναίκες και παιδιά”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Καταδικάζοντας τη βία που προκάλεσε το θάνατο 26 ανθρώπων στο Κίεβο ο Ομπάμα αντέδρασε πολύ προσεκτικά στην ανακοίνωση της εκεχειρίας, που κηρύχτηκε την Τετάρτη μεταξύ της κυβέρνησης και των διαδηλωτών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι μπορεί η εκεχειρία “να κρατήσει”, αλλά τελικά η Ουκρανία θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

“Η ελπίδα μου είναι ότι μια εκεχειρία μπορεί να διατηρηθεί , αλλά (…) τελικά η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για να διασφαλίσει ότι θα στραφούν προς ένα είδος κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ακόμη και αν είναι προσωρινή, που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, έτσι ώστε να εκφραστεί σωστά η βούληση του λαού της Ουκρανίας χωρίς το χάος που έχουμε δει στους δρόμους”, δήλωσε ο Ομπάμα.

Πηγή: news247.gr

 

To Top