ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Συγκλονιστικό ντοκουμέντο: Το πορτραίτο και η μαρτυρία του – εκ των ιδρυτών του Άρη – Τηλέμαχου Καραγιαννίδη για όσα έγιναν το 1914! (photos)

Ο Τηλέμαχος Καραγιαννίδης υπήρξε από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του Άρη. Εκ των ιδρυτών του συλλόγου το 1914 και αυτός που εμπνεύστηκε το όνομα στον μεγαλύτερο σύλλογο της Μακεδονίας! Ο νονός του Άρη!

Η σελίδα Aris Retro 1914 με διαχειριστή τον Πάνο Κατσούφρο δημοσίευσε ένα πορτραίτο του Τηλέμαχου Καραγιαννίδη, αλλά και την μαρτυρία του για το πώς δόθηκε το όνομα Άρης στον σύλλογο που ιδρύθηκε το 1914.

Πραγματικά ένα πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο: “Λίγο πριν το 1914 υπήρχαν στην πόλη δύο σχολές, το Γυμνάσιο και η σχολή Νούκα, που είχαν τις δυνατότερες σχολικές ποδοσφαιρικές ομάδες της εποχής, με την σχολή Νούκα να είναι πιο ισχυρή. 

Όταν όμως στα μέσα του 1913 αποφοίτησε η μεγαλύτερη τάξη της, ηομάδα αποδυναμώθηκε και τότε το Γυμνάσιο πήρε την πρωτοκαθεδρία στις ποδοσφαιρικές συναντήσεις. 

Οι νεαροί αυτοί μαθητές αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν εξωσχολικό σύλλογο που τον ονόμασαν Άρη, όχι για να πικάρουν τον συμπολίτη ημίθεο Ηρακλή, με τον οποίο δεν είχαν ουδεμία σχέση, αλλά ως φόρο τιμής στην αρχαία ελληνική μυθολογία και ως μνεία στη μαχητικότητα με την οποία αγωνίζονταν, σαν να πρόκειται να πολεμήσουν στο πλευρό του θεού του πολέμου. 

Τα χρώματα που επιλέχθηκαν ήταν και αυτά συμβολικά. Επρόκειτο για τα χρώματα της σημαίας του Βυζαντίου, της ελληνικής αυτοκρατορίας που έγραψε τη μεσαιωνική ιστορία του ελληνισμού, έχοντας για συμπρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη”.

Η μαρτυρία αυτή δημοσιεύθηκε στα “Μακεδονικά Νέα” στις 17 Νοεμβρίου 1930. Γιατί όλοι οφείλουν να ξέρουν την ιστορία και τις λεπτομέρειες του μεγαλύτερου συλλόγου της Μακεδονίας.

To Top