ΜΠΑΣΚΕΤ

Συμεών Μαυροσκούφης: Ο απόλυτος μπασκετάνθρωπος της Ελλάδας, ιδρυτικό μέλος της FIBA και μέλος του Hall Of Fame! (photos)

Για 26η φορά διεξάγεται τουρνουά προς τιμήν του Συμεών Μαυροσκούφη, του ανθρώπου που κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ως ο πρωτοπόρος του μπάσκετ στην Ελλάδα, μέλος του Hall Of Fame και ιδρυτικό μέλος της FIBA!

Το PRESSARIS μέσα από το βιβλίο “λεύκωμα” της GBA “Θεσσαλονίκη: Η πόλη του μπάσκετ” υπενθυμίζει σε όλους τους μπασκετικούς και μη αναγνώστες του τον πολύ σπουδαίο ρόλο που έπαιξε ο Μαυροσκούφης (στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου διακρίνεται στα δεξιά, ο διαιτητής του αγώνα) στα πρώτα βήματα του μπάσκετ στην Ελλάδα.

Η ίδρυση της FIBA 

Ο Ιωάννης χρυσάφης, ο άνθρωπος που άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για να μπει το μπάσκετ στα σχολεία και να γίνει πιο εύκολη η εξάπλωσή του, βοήθησε και με άλλους τρόπους το άθλημα στα πρώτα του χρόνια. 

Ενήργησε δραστήρια προκειμένου να εξασφαλιστούν υποτροφίες για να εκπαιδευτούν στελέχη της ΧΑΝ σε κολέγια Φυσικής Αγωγής, με αποτέλεσμα από την Αθήνα να επιλεγούν οι Μιχάλης Στεργιάδης και Ιωάννης Τσακίρης, οι οποίοι εστάλησαν στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, ενώ από τη Θεσσαλονίκη επιλέχθηκαν οι Συμεών Μαυροσκούφης και Κωνσταντίνος Μεγάλος, που σπούδασαν στη Γενεύη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι κατά το τελευταίο έτος των σπουδών του στη γενεύη, ο Συμεών Μαυροσκούφης μαζί με άλλους εννέα συμφοιτητές του, συμμετείχε ως εκπρόσωπος της ΧΑΝΘ στην ίδρυση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μπάσκετ, της FIBA!

Η ιδρυτική διακήρυξη της FIBA υπογράφηκε στη Γενεύη στις 18 Ιουνίου του 1932 από εκπροσώπους της Ελλάδας, της Αργεντινής, της Τσεχοσλοβακίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Ελβετίας. 

Μεταξύ των ιδρυτικών μελών ήταν και ο Ιταλός Ρενάτο Ουΐλιαμ Τζόουνς, προσωπικός φίλος του Συμεών Μαυροσκούφη, που θήτευσε στο Σπρίνγκφιλντ και υπήρξε ο πρώτος γενικός γραμματέας της FIBA από το 1932 μέχρι και το 1976. 

Μαζί με τον Συμεών Μαυροσκούφη υπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη της FIBA κι ένας ακόμη Έλληνας, ο Γεώργιος Αμπατζίογλου. Τελικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ιδρυτικά μέλη της FIBA ήταν δύο Έλληνες. Και οι δύο Θεσσαλονικείς. το μπάσκετ ήταν στο DNA του Έλληνα από πάντα.

Ο πρωτοπόρος Συμεών Μαυροσκούφης

Ο Συμεών Μαυροσκούφης ήταν ένας από αυτούς που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του μπάσκετ, αλλά και στην διάδοσή του τα δύσκολα πρώτα χρόνια. Άξιος μαθητής του Ρις, στο πλευρό του οποίου θήτευσε, προσέφερε τις υπηρεσίες του στο άθλημα για πάρα πολλά χρόνια και από διαφορετικές θέσεις, όλες τους με ιδιαίτερη σημασία. Γεννημένος το 1910 στη Χάλκη και σε ηλικία 12 ετών, ήρθε το 1922 μαζί με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. 

Πήγε στο Α’ γυμνάσιο αρρένων και σπούδασε φιλοσοφική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά όντας μέλος της ΧΑΝΘ από τα εφηβικά του χρόνια, είχε έντονη ενασχόληση με τον αθλητισμό από πολύ νωρίς. Υπήρξε αθλητής της ομάδας της ΧΑΝΘ στο μπάσκετ, αλλά και διαιτητής, ενώ διετέλεσε και τμηματάρχης Φυσικής Αγωγής της ΧΑΝΘ.

Ήταν ένας από τους τέσσερις Έλληνες που μετέβησαν με υποτροφίες στο εξωτερικό, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κολέγια Φυσικής Αγωγής. Σημαντικότατο ρόλο στην εξασφάλιση των υποτροφιών και το ταξίδι των τεσσάρων Ελλήνων στο εξωτερικό, έπαιξε ο Λιούις Ρις, του οποίου ο Μαυροσκούφης υπήρξε βοηθός και ουσιαστικά αυτός που συνέχισε το έργο του. 

Επιστρέφοντας από την Γενεύη το 1932, ασχολήθηκε και πάλι ενεργά με τη ΧΑΝΘ, ως Διευθυντής του τμήματος Φυσικής Αγωγής, θέση την οποία διατήρησε μέχρι και το 1940.

Η δικτατορία Μεταξά, ανάγκασε τη ΧΑΝΘ να αναστείλει για ένα διάστημα τη λειτουργία της και ο Μαυροσκούφης πήρε τη μεγάλη απόφαση και δημιούργησε το δικό του γυμναστήριο, πάνω από τον κινηματογράφο «Διονύσια».

Στον ίδιο χώρο και για 33 χρόνια, προώθησε τον αθλητισμό και ώθησε χιλιάδες Θεσσαλονικείς να στραφούν προς την άθληση. Μετά το 1973 και την κατεδάφιση του κτιρίου όπου στεγαζόταν το γυμναστήριο, λειτούργησε σε νέο χώρο (στην οδό Αγίας Θεοδώρας) μέχρι και το 1987, όταν συνταξιοδοτήθηκε και αποχώρησε. Η συμβολή του στην ανάπτυξη του μπάσκετ ήταν μεγάλη και πολύπλευρη.

Πέρα από όσα πρόσφερε στο άθλημα κατά τη διάρκεια της θητείας του στην «οικογένεια» της ΧΑΝΘ, πέρα από το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος που δημιούργησε ιδιωτικό γυμναστήριο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μαζί με τον κ. Σκυλογιάννη, οι πρώτοι διεθνείς Έλληνες διαιτητές, το πλέον σημαντικό είναι ότι εκπροσώπησε την Ελλάδα υπογράφοντας την ιδρυτική διακήρυξη της FIBA. 

Η αναγνώριση της προσπάθειάς του και της συμβολής στην ανάπτυξη και τελικώς την άνθηση του μπάσκετ στην Ελλάδα, αναγνωρίστηκε και εντός, αλλά κυρίως εκτός συνόρων. Πέθανε στο Λονδίνο το 1991 και εννιά χρόνια μετά το θάνατό του, στις 3 φεβρουαρίου του 2000, το Naismith Μemorial Basketball Hall of Fame αποφάσισε να τον συμπεριλάβει στο Hall of Fame του μπάσκετ. 

Ήταν ο πρώτος Έλληνας για τον οποίο έγινε αυτή η τιμητική ενέργεια, παρά το γεγονός ότι για διάφορους λόγους η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε όπως θα έπρεπε.

mauroskoufis3 mauroskoufis1

To Top