ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συμφωνία στο Eurogroup – 86 δισ. ευρώ το ύψος του προγράμματος

Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένες, το ύψος του προγράμματος θα φτάσει συνολικά τα 86 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο με μέτρα που θα ληφθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά.

Σε πολιτικό επίπεδο είχαμε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα, υπήρχαν διαφορές, αλλά λύσαμε τα ζητήματα, τόνισε και πρόσθεσε ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών, «είναι σε ευθυγράμμιση με την απόφαση της Συνόδου της 12η;ς Ιουλίου».

Οι ελληνικές αρχές έχουν καταδείξει προσήλωση τις τελευταίες εβδομάδες, είδαμε πολύ σημαντικά νομοθετικά βήματα ακόμα και τις τελευταίες ημέρες και έχουν βοηθήσει στην επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, επεσήμανε ο κύριος Ντάισελμπλουμ.

Τέλος, ο κύριος Ντάισεμπλουμ ενημέρωσε πως το Eurogroup υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό στο πλαίσιο του προγράμματος να υπάρχει ένας ισχυρός οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων που θα είναι υπό την εποπτεία των θεσμών, και τα 25 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από αυτόν θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ άλλα 25 δισ. για επενδύσεις.

Σε σχέση με τα προαπαιτούμενα που έχουν ήδη ψηφιστεί, αξιολογήθηκαν θετικά από τους θεσμούς και αυτό καταδεικνύει ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος, επεσήμανε ο κύριος Ντάισελμπλουμ.

Το θετικό κλίμα για την Ελλάδα είχε διαφανεί από τις δηλώσεις των υπουργών καθώς προσέρχονταν στην συνεδρίαση. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μέχρι σήμερα φαινόταν να είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος του προγράμματος και να προκρίνει την λύση της συμφωνίας γέφυρας. «Πιστεύω ότι σήμερα θα έχουμε συμφωνία», είχε πει ο Γερμανός.

Θετική άλλωστε ήταν και η εισήγηση του EuroWorkingGroup, που ζητούσε την εκταμίευση 23 δισ. ευρώ συνολικά για την Ελλάδα: Άμεσα τα 12,5 δισ. ώστε να αποπληρώσει η χώρα τις δανειακές της υποχρεώσεις και άλλα 500 εκατ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. «Άμεσα» θα εκταμιεύονταν άλλα 10 δισ. ευρώ αποκλειστικά για τις τράπεζες, διεμήνυε η κυβέρνηση.

Πηγή: Protothema.gr

To Top