Συνέλαβαν τον Βαξεβάνη για την λίστα Λαγκάρντ

Στην σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη προχώρησαν πριν λίγο οι αστυνομικές Αρχές. Την πληροφορία έδωσε ο ίδιος ο δημοσιογράφος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter. 

Για τον εκδότη του περιοδικού HOT DOC διενεργούνταν, από το βράδυ του Σαββάτου, έρευνες για τον εντοπισμό από την Ελληνική Αστυνομία, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, λόγω της δημοσίευσης της λίστας Λαγκάρντ.

Ο Κώστας Βαξεβάνης θα οδηγηθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και στη συνέχεια στον Εισαγγελέα υπηρεσίας.

 

Νωρίτερα:
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, «κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, διενεργούνται έρευνες από την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του εκδότη του περιοδικού HOTDOC, όπου δημοσιεύονται ονόματα της “Λίστας Λαγκάρντ”.
Η Εισαγγελία κινήθηκε αυτεπαγγέλτως και σχημάτισε δικογραφία εις βάρος του για παραβίαση προσωπικών δεδομένων αλλά και για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.
Στη λίστα που φιλοξενεί το περιοδικό περιλαμβάνονται 2.059 ονόματα επιχειρηματιών, εκδοτών, εφοπλιστών, δημοσιογράφων αλλά και επιστημόνων, ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρήσεων και νοικοκυρών χωρίς νʼ αναγράφεται το ποσό που διατηρούσαν ως κατάθεση στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην ελβετική τράπεζα HSBC, από την οποία προέρχονται και τα στοιχεία της λίστας.

 

Το ίδιο το περιοδικό αναφέρει ότι η λίστα τέθηκε υπʼ όψιν του από άγνωστο αποστολέα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εγγυηθεί για την αυθεντικότητά της και για το κατά  πόσον έχει ή δεν έχει αλλάξει κάτι στο περιεχόμενό της σε σύγκριση με το αρχικό αρχείο που παραδόθηκε από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών στις ελληνικές αρχές, ούτε για το κατά πόσο όντως τα ονόματα που περιέχονται σε αυτήν έχουν φοροδιαφύγει ή απλώς έχουν νομίμως καταθέσεις στο εξωτερικό.
«Πολιτική» χαρακτήρισε την αυτεπάγγελτη δίωξη σε βάρος του κ. Βαξεβάνη ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι «η δικαιοσύνη έσπευσε να κινηθεί εναντίον αυτού που αποκαλύπτει, ενώ επιδεικνύει νωθρότητα απέναντι σε αυτούς που συγκαλύπτουν, που έχασαν, ξέχασαν, δεν είδαν, δεν άκουσαν.

“Η δίωξη είναι πολιτική και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο του ελληνικού λαού ο οποίος καλείται αυτές τις μέρες να υποστεί τις συνέπειες της πιο σκληρής και ταξικής πολιτικής που έχει γνωρίσει ο τόπος μετά τη μεταπολίτευση, αλλά και τις συνέπειες της διαχρονικής και συστηματικής φοροδιαφυγής των εχόντων και κατεχόντων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

To Top