ΜΠΑΣΚΕΤ

Συνέντευξη του Λευτέρη Μποχωρίδη στο PRESSARIS: “Ομάδα που θα σκυλιάζει σε κάθε παιχνίδι…”

Οι λέξεις “οικογένεια” και “σπίτι” για τον Λευτέρη Μποχωρίδη δεν περιορίζονται μόνο στους ανθρώπους που τον έφεραν στον κόσμο ή τον αδελφό του.

Για τον Μποχωρίδη οικογένεια είναι ο Άρης και σπίτι το Αλεξάνδρειο, όπως επεσήμανε στη συνέντευξή του στο PRESSARIS, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε σε όλα όσα έγιναν το καλοκαίρι και τις διαπραγματεύσεις με τον Δημήτρη Γουλιέλμο και τον Βαγγέλη Αγγέλου, που τις κρατούσαν “ζωντανές”, ενώ όλα έδειχναν… διαζύγιο.

Ο Μποχωρίδης έμεινε στην οικογένειά του, έμεινε σπίτι του, έγινε αρχηγός και ετοιμάζεται για μια χρονιά με στόχο την δημιουργία μιας ομάδας που θα σκυλιάζει μέσα στο γήπεδο.

Τι σημαίνει Άρης για τον Λευτέρη Μποχωρίδη;

Για μένα είναι η οικογένειά μου… Όταν έχεις περάσει όλη σου τη ζωή εδώ… Είμαι εδώ από 7 χρονών, έχω περάσει τόσα χρόνια σε αυτή την ομάδα, είναι σίγουρα κάτι ξεχωριστώ για μένα. Τι να πω… Έχω περάσει από όλα τα τμήματα, από μικρός. Ήμουν στην κερκίδα και έβλεπα το ανδρικό από μικρός, είχα όνειρο να παίξω εδώ πέρα και είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι και φέτος εδώ.

Ποιο ήταν το στοιχείο εκείνο που σε έπεισε μέσα σε ένα δίμηνο διαπραγματεύσεων να παραμείνεις στον Άρη;

Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρχε διάθεση να συνεργαστούμε. Και από τον κόουτς Αγγέλου και από τον κύριο Γουλιέλμο και από τη δική μου την πλευρά. Και οι τρεις θέλαμε να βρεθεί μια λύση, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε μαζί. Ήταν ένα δίμηνο δύσκολο για μένα, έτσι όπως το βίωσα εγώ. Πολλές φορές φαινόταν ότι θα σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και ήταν οριστικό το “όχι”, αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Βρέθηκε η λύση και συνεχίζουμε μαζί και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό.

Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά και για πρόταση από τον ΠΑΟΚ και από άλλες ομάδες και για ενα συμβόλαιο που σκίστηκε. Ποια είναι η πραγματικότητα από όλα αυτά;

Πέρασα ένα καλοκαίρι έχοντας αρκετές επιλογές και από το εξωτερικό και από την Ελλάδα. Δεν διαβάζω γενικά τι γράφουν σάιτ και εφημερίδες. Εγώ ξέρω ότι είχα αρκετές επιλογές και ήταν δύσκολο το να μπορέσεις να βγάλεις τον επαγγελματισμό σου και να τα δεις όλα ψυχρά, ώστε να κάνεις την καλύτερη επιλογή για τον εαυτό σου. Προσπάθησα μέσα στο καλοκαίρι να βάλω κάτω όλες τις επιλογές, σίγουρα κυριάρχησε το συναίσθημά μου και αυτό που έλεγε να κάνω αυτό που έκανα και πήρα αυτή την απόφαση στο τέλος.

Την ημέρα που είπες το “ναι” στην πρόταση του Άρη τι ακριβώς ένιωθε ο Λευτέρης;

Είχα βρεθεί με τον Σάββα Καμπερίδη, είχαμε κάνει ένα ραντεβού και με τον κόουτς μιλούσαμε στα τηλέφωνα γιατί ήταν εκτός και σε εκείνο το ραντεβού καταφέραμε και συμφωνήσαμε. Για μένα ήταν που το ήθελα από την αρχή, να βρεθεί μια λύση και να συνεχίσουμε μαζί. Ήταν μια χαρά για μένα, γιατί πέρασα ένα δύσκολο καλοκαίρι, ήταν και ανακούφιση. Είμαι χαρούμενος που έστω και τη τελευταία στιγμή βρήκαμε τη λύση και συνεχίζουμε μαζί, γιατί και με τον κόουτς είχαμε μιλήσει για το πλάνο της ομάδας, για τους παίκτες που θα έρχονταν, για τον ρόλο μου στην ομάδα, θα ήμουν και αρχηγός… Όλο αυτό με εξίταρε.

Ήταν κυρίως οικονομικό το θέμα και της διάρκειας του συμβολαίου και κολλούσε η διαπραγμάτευση;

Επειδή νιώθω τον Άρη οικογένειά μου, δεν θεωρώ σωστό να βγάζεις προς τα έξω όσα συμβαίνουν μέσα στην οικογένεια. Σίγουρα υπήρχαν κάποιες διαφορές για κάποια θέματα, όχι μόνο στο οικονομικό. Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες.

Τα δύο βίντεο που ετοίμασε η ΚΑΕ για σένα πως σου φάνηκαν;

Τα είδα και τα δύο. Ειδικά για το πρώτο, μου το είχε δείξει ο Σάββας (Καμπερίδης) στο ραντεβού που είπα ότι κάναμε. Πριν βγει δηλαδή το είδα. Μόνο τυχαία δεν το έκανε! Μου έδειξε και είπα από μέσα μου… Να δώσουμε τα εύσημα στον Σάββα για το βίντεο που έφτιαξε.

Και σε κάποιον ακόμα πρέπει να δώσεις τα εύσημα… Στον πατέρα σου, που έδωσε στον Σάββα φάσεις από τα παιχνίδια σου όταν ήσουν μικρός…

Είχε το υλικό ναι… Αν είναι φωτογράφος ο πατέρας σου και τραβούσε τα παιχνίδια μου από μικρός έτσι είναι… Είμαι τυχερός. Συνεργάστηκαν άψογα, δεν μου είπαν τίποτα. Ούτε ο πατέρας μου, μου είπε τι θα έστελνε στο Σάββα και τι θα έκαναν. Ήταν φοβερό το βίντεο και ήταν αντάξιο της ιστορίας της ομάδας.

Τα υπόλοιπα βίντεο πως τα είδες;

Μου άρεσαν όλα. Το καθένα ήθελε κάτι να πει, ήταν κάτι διαφορετικό, καινούριες ιδέες. Το καθένα έκανε το δικό σου θόρυβο.

Με ποια νοοτροπία μπαίνει ο Λευτέρης στο παρκέ την επόμενη χρονιά; Του αρχηγού και ηγέτη του νέου Άρη ή του παίκτη που θέλει να αποδείξει ότι ανήκει στο πιο υψηλό επίπεδο, στην Ευρωλίγκα;

Στόχος μου είναι η επιστροφή στο υψηλότερο επίπεδο, αυτός είναι ο προσωπικός μου στόχος. Για τη φετινή χρονιά, σαν αρχηγός θα πρέπει να είμαι… Δεν έχω να αποδείξω κάτι σε κανέναν, ούτε στον εαυτό μου. Όπως ξεκίνησα πέρσι που επέστρεψα, θέλω να προσεγγίσω σωστά το παιχνίδι και μέσα από αυτό βγαίνουν όλα πιο εύκολα. Και θα βοηθήσω και θα βοηθηθώ από τους συμπαίκτες και έτσι θα προχωρήσει η ομάδα. Να είμαστε όλοι μαζί. Έγινε μια πάρα πολύ καλή ομάδα, με παίκτες “εργαλεία”, που θα βοηθάει ο ένας τον άλλον και έτσι θα είμαι και εγώ, ένα κομμάτι της ομάδας.

Μαθαίνοντας για τους παίκτες που έκλεινε η ομάδα ενώ εσύ ακόμα δεν είχες συμφωνήσει, συμφωνείς ότι το ρόστερ που δημιουργήθηκε υπό τις συνθήκες που δημιουργήθηκε και για το μπάτζετ που υπάρχει δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο;

Η αλήθεια είναι ότι με τον κόουτς συζητούσαμε για την ομάδα, για το πλάνο που είχε και τους παίκτες που θέλει να έχει δίπλα μου, ώστε και εμένα να βοηθήσει και εγώ να βοηθήσω ακόμα καλύτερα την ομάδα. Όλα τα κομμάτια συνδέονται πάρα πολύ καλά πιστεύω μεταξύ τους. Μέχρι τώρα αυτό βλέπω κι εγώ. Με εξιτάρει το γεγονός ότι πάμε να χτίσουμε κάτι καινούριο και μια ομάδα που θα σκυλιάζει σε κάθε παιχνίδι.

Πόσο σημαντικό είναι για την ομάδα ότι έχει πάρει παίκτες που ξέρουν που έχουν έρθει, γνωρίζουν τι σημαίνει Άρης και ελληνικό πρωτάθλημα, ενόψει και των επίσημων υποχρεώσεων που φέτος είναι αρκετά νωρίς;

Τα παιδιά που ήρθαν έχουν δείξει ο καθένας ξεχωριστά τι μπορούν να κάνουν μέσα στο γήπεδο. Ευχή όλων είναι να μπορέσουμε να βγάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό, όταν ξεκινήσουν τα επίσημα παιχνίδια. Πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι και ελπίζω να κάνουμε μια καλή αρχή και να προκριθούμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τι μπάσκετ θα παίξει ο Άρης φέτος;

Έχουμε μια αθλητική ομάδα, θέλουμε να παίξουμε γρήγορο μπάσκετ. Σίγουρα θα ξεκινάμε μέσα από την άμυνα, έχουμε παίκτες που θα είναι πολύ δυνατοί μέσα στο γήπεδο, που έχουν τον εγωισμό να κρατάμε την άμυνά μας δυνατή και αυτό θα μας δίνει την ενέργεια και τη δύναμη για να παίρνουμε τα παιχνίδια.

Όλα αυτά τα τεστ που υποβληθήκατε οι παίκτες για την αντοχή, την πρόληψη τραυματισμών, το μάθημα διαχείρισης άγχους είναι απόδειξη ότι ο Άρης φέτος έχει βελτιωθεί πολύ σε οργανωτικό επίπεδο;

Όπως είπα και πριν, ο κόουτς έχει εξηγήσει τι θέλει να προσφέρει η ομάδα στους παίκτες. Θέλει να προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες ώστε να είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι μόνο στο μπάσκετ. Από την πρώτη μέρα το έχει δείξει αυτό η ομάδα. Έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα για να βοηθήσουν τον κάθε παίκτη ξεχωριστά και δείχνει ότι θέλει η ομάδα να είναι οργανωμένη. Έχει εξατομικεύσει τις εξετάσεις, είναι πάρα πολύ καλό αυτό. Ελπίζω να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε οι παίκτες όσο το δυνατόν καλύτερα τους ανθρώπους που είναι γύρω μας, γιατί υπάρχει ένα πολύ καλό σταφ που δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Ελπίζω να τους αξιοποιήσουμε σωστά και να βγει αυτό στο γήπεδο.

Στο θέμα του ειδικού παθολόγου και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαχειριστείτε το άγχος ή το στρες είναι μια ενέργεια που έχει ρίζα στο τραγικό συμβάν με τον Τάιλερ Χάνικατ, ο οποίος αυτοκτόνησε τον Ιούλιο. Έχουν παρατηρηθεί κι άλλα περιστατικά ίσως όχι τόσο σοβαρά. Έχει τύχει ποτέ σε σένα κάτι τέτοιο ή σε συμπαίκτη σου;

Είναι τραγικό αυτό που έγινε με τον Χάνικατ. Προσωπικά δεν μου έχει τύχει να χρειαστώ κάποιον άνθρωπο να μιλήσω. Ίσως να είναι στον χαρακτήρα μου, δεν ξέρω… Έχω βρεθεί σε ομάδα που υπήρχε πρόβλημα με έναν συμπαίκτη μου, οπότε είναι καλό να υπάρχει ένας τέτοιος άνθρωπος σε μια ομάδα, ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι εκεί και να μπορεί να λύσει το όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί.

Τι θα θεωρήσεις επιτυχία από αυτόν τον Άρη στο τέλος της σεζόν;

Θα είναι επιτυχία να γίνουμε μια ομάδα που θα παλεύει, να γίνουμε πραγματικά ομάδα, να παίζει ο ένας για τον άλλον και μόνο έτσι ο Άρης μπορεί να αποκτήσει και πάλι το DNA του και να δείξει σε όλους τι μπορεί να κάνει.

Το Παλέ τι σημαίνει για τον Λευτέρη Μποχωρίδη;

Έχω περάσει πάρα πολλά σε αυτό το γήπεδο. Τι να σου πω… Όπως ο Άρης είναι η οικογένειά μου, το Παλέ είναι το σπίτι μου και με όλους τους ανθρώπους που είναι εδώ γύρω μου, πραγματικά μου δίνει μια διαθεση και ενέργεια να έρχομαι κάθε μέρα “γεμάτος” για να κάνω προπόνηση.

Επειδή προέρχεσαι από τον Άρη και νιώθεις Άρη, ποιο σύνθημα σε εξιτάρει περισσότερο;

Θα σου πω το παράπονό μου, γιατί τα παιδιά δεν το λένε συχνά πλέον. Από μικρός το αγαπημένο μου σύνθημα ήταν η “Μαρμελάδα”. Γενικά δεν το λένε πολύ. Το είχα πει σε έναν φίλο μου που είναι Αρειανός και πολλές φορές πάει στο πέταλο και παίζουμε με τον Πανιώνιο και το λένε και το σκέφτηκα αμέσα ότι θα πήγε να τους πει ότι το έχω παράπονο. Από μικρός αυτό μου άρεσε πάρα πολύ!

To Top