Τάπια και Λίγιο στη λίστα για τον πάγκο του Άρη

Ο Αντόνιο Τάπια, αλλά και ο Χουάνμα Λίγιο είναι δύο από τους Ισπανούς προπονητές που φαίνεται να ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής στην «κούρσα» της διαδοχής του Μίχαλ Πρόμπιερζ. Προπονητές που βρίσκονται στην κιτρινόμαυρη λίστα, την οποία μελετούν με μεγάλη προσοχή οι άνθρωποι του συλλόγου, έχοντας ως στόχο να κλείσουν τον διάδοχο για τον πάγκο της ομάδας πριν από το παιχνίδι κυπέλλου με τον Ατρόμητο (Πέμπτη 12 Ιανουαρίου). Αμφότεροι είχαν απασχολήσει και παλαιότερα τον Άρη.

Τα ονόματα των δύο έμπειρων Ισπανών τεχνικών είχαν ακουστεί έντονα και πριν από ένα χρόνο, όταν ο Έκτορ Κούπερ αποχαιρετούσε τη Θεσσαλονίκη, αλλά τότε είχε προτιμηθεί τελικά η λύση «εκ των έσω» και η παραμονή του Γιάννη Μιχαλήτσου.

Το όνομα που ξεχωρίζει σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, είναι ο 53χρονος Αντόνιο Τάπια. Ένας προπονητής που σύνδεσε το όνομά του με τη Μάλαγα και επί των ημερών του οποίου είχε κάνει το «μπαμ» ο Σέρχιο Κόκε, αναδεικνύοντας το ταλέντο του και ανεβαίνοντας στην ανδρική ομάδα!

Ο Τάπια υπήρξε παίκτης των τμημάτων υποδομής της Μάλαγα και αργότερα μέλος του τεχνικού επιτελείου της. Το καλοκαίρι του 2002 ανέλαβε τη β’ ομάδα, ανερχόμενο αστέρι της οποίας ήταν ο Κόκε. Εκείνη την σεζόν, ο μετέπειτα άσος του Άρη πανηγύρισε με τη Μάλαγα Β την άνοδο στη Σεγούντα Ντιβισιόν, ενώ παράλληλα έκανε το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα, εντυπωσιάζοντας με το ταλέντο του.

Ο Ανδαλουσιανός προπονητής συνέχισε στους «μικρούς» μέχρι τις αρχές του 2005, όταν κλήθηκε να αναλάβει την πρώτη ομάδα της Μάλαγα, ως υπηρεσιακός τεχνικός. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και διατηρήθηκε στο πόστο και για την επόμενη σεζόν, αλλά στα μισά εκείνης αντικαταστάθηκε λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων.

Έπειτα από δύο περάσματα από δύο κοντινούς συλλόγους της Σεγούντα Ντιβισιόν (Πόλι Εχίδο και Γρανάδα 74), είχε τη δεύτερη ευκαιρία του στην Πριμέρα, πάλι στη Μάλαγα, επιστρέφοντας το καλοκαίρι του 2008. Τη μετέτρεψε σε ομάδα – αποκάλυψη της χρονιάς, αφού κατέκτησε την 8η θέση και έχασε οριακά το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Το παραλίγο «σμίξιμο» με τον Κόκε

Ωστόσο, στο τέλος της περιόδου 2008-09 δεν θέλησε να ανανεώσει το συμβόλαιό του και είπε «ναι» σε μια διαφορετική πρόκληση: «Κατέβηκε» στη Β’ κατηγορία για χάρη της μεγάλης αλλά ξεπεσμένης Μπέτις, η οποία μόλις είχε υποβιβαστεί και ήταν φαβορί για επάνοδο στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

Στην Σεβίλλη, μάλιστα, είχε προσπαθήσει να φέρει τέτοια εποχή πριν από δύο χρόνια και τον Κόκε, αναγνωρίζοντας δημόσια το ενδιαφέρον γι’ αυτόν και εκθειάζοντάς τον! Εντούτοις, σύντομα αποτέλεσε και ο ίδιος παρελθόν από την Μπέτις, αφού τα αποτελέσματα δεν ήταν τα προσδοκώμενα και απομακρύνθηκε στο φινάλε του α’ γύρου.

Έμεινε ένα χρόνο εκτός πάγκων, μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ανέλαβε την Τενερίφε της Β’ κατηγορίας, φεύγοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του εκτός Ανδαλουσίας. Άντεξε όμως μόλις δέκα αγωνιστικές, προτού αποχωρήσει λόγω των κακών αποτελεσμάτων και από την περασμένη άνοιξη παραμένει χωρίς ομάδα.

Λίγιο, ο «μέντορας» του Γκουαρντιόλα

Ελκυστική περίπτωση αποτελεί και ο 47χρονος Χουάνμα Λίγιο, που έχει πλούσιο βιογραφικό και πρεσβεύει ένα στιλ ποδοσφαίρου που έχει πολλούς θαυμαστές. Το 1995 έγινε ο νεότερος προπονητής στην ιστορία της Πριμέρα Ντιβισιόν, ανεβάζοντας την Σαλαμάνκα πριν κλείσει τα 30 του χρόνια. Στην συνέχεια πέρασε από τρεις ακόμη ομάδες της κορυφαίας κατηγορίας (Οβιέδο, Τενερίφε, Σαραγόσα), μέχρι τα τέλη του 2000.

Ξεχωριστή είναι η σχέση του με τον Πεπ Γκουαρντιόλα: Το καλοκαίρι του 2003, στις εκλογές της Μπαρτσελόνα, ως υποψήφιος τεχνικός διευθυντής ο Γκουαρντιόλα του υποσχέθηκε τη θέση του προπονητή, εφόσον κέρδιζε η παράταξη του Λουίς Μπασάτ. Ωστόσο, πρόεδρος των «μπλαουγκράνα» αναδείχθηκε ο Ζοάν Λαπόρτα και το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά.

Οι δυο τους συνεργάστηκαν δυο χρόνια αργότερα στο Μεξικό, στην Ντοράδος Σιναλόα, όπου έκλεισε την ποδοσφαιρική καριέρα του ο Γκουαρντιόλα, υπό τις οδηγίες του «μέντορά» του.

Ο Λίγιο επανήλθε στους πάγκους της Πριμέρα Ντιβισιόν στα τέλη του 2009, για χάρη της νεοφώτιστης Αλμερία, με την οποία εντυπωσίασε και μάλιστα κέρδισε ακόμα και τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, την «Μπάρτσα» του Γκουαρντιόλα! Μόνο που την επόμενη σεζόν ο… μαθητής του δεν τον λυπήθηκε. Η Μπαρτσελόνα θριάμβευσε στην Αλμερία με το απίστευτο 0-8 και προκάλεσε την άμεση απόλυση του Χουάνμα Λίγιο, ο οποίος παραμένει δίχως ομάδα από το Νοέμβριο του 2010.

To Top