Τέμπας: «Η ευρωπαϊκή Super League δεν είναι ούτε ανοιχτή ούτε δίκαιη»

H ευρωπαϊκή Super League (ESL) δεν θα είναι πραγματικά ανοιχτή και θα μειώσει τα έσοδα των μη ελίτ συλλόγων περισσότερο από το μισό, δήλωσε σήμερα (16/1) ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της ΕSL, ο πρόεδρος της LaLiga Χαβιέρ Τέμπας.

Όπως είπε, τόσο  η LaLiga όσο και άλλα εγχώρια πρωταθλήματα θα χάσουν το 50-55% των εσόδων τους από μια διοργάνωση της ΕSL στα μέσα της εβδομάδας, σύμφωνα με μελέτη του 2022 από την KPMG.

«Με το νέο μοντέλο είναι ακόμη χειρότερα», είπε σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων.

Η UEFA δίνει επί του παρόντος 96 θέσεις στις φάσεις των ομίλων των διοργανώσεων της με βάση σχεδόν αποκλειστικά τις επιδόσεις στα εγχώρια πρωταθλήματα.
Η τελευταία πρόταση της Super League προβλέπει τρεις κατηγορίες, αλλά δίνει μόνο 20 θέσεις στο πρωτάθλημα τρίτης κατηγορίας με βάση τις εγχώριες επιδόσεις, με μόλις δύο ομάδες να προβιβάζονται ετησίως στη δεύτερη ή στην πρώτη κατηγορία.

«Δεν συμβαδίζει με την ευρωπαϊκή αθλητική νομοθεσία. Είναι πραγματικά κλειστή», είπε ο  Τέμπας, σημειώνοντας ότι αυτή θα είναι πολύ λιγότερο ανοιχτή από μια ιδέα του 2019 για την παροχή πρόσβασης σε όλα τα επίπεδα ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τριών επιπέδων, αλλά την οποία οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι απέρριψαν ευρέως.

Η νέα πρόταση του διοργανωτή A22 είναι μια αναθεώρηση μιας που έγινε το 2021, όταν 12 μεγάλοι σύλλογοι πρότειναν ένα αποσχισμένο πρωτάθλημα χωρίς υποβιβασμό για τα βασικά μέλη.

Αυτό το νέο σχέδιο προέκυψε στις 21 Δεκεμβρίου, την ημέρα που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε μια ετυμηγορία που έδωσε ελπίδα και στις δύο πλευρές, καταδικάζοντας την αρχή των διοικητικών οργάνων της UEFA και της FIFA να περιορίσουν ένα νέο πρωτάθλημα, αλλά όχι απαραίτητα λέγοντας ότι ένα τέτοιο πρωτάθλημα πρέπει να εγκριθεί.

Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, ένθερμος οπαδός της Super League, είπε ότι η απόφαση σηματοδοτεί «ένα πριν και το μετά» για το ποδόσφαιρο.

Ο Τέμπας είπε ότι δεν είχε δει ευρωπαϊκούς συλλόγους να ενστερνίζονται την ιδέα του πρωταθλήματος, σημειώνοντας ότι μερικοί από τους μεγαλύτερους, όπως η Μάντσεστερ Σίτι και η Μπάγερν Μονάχου, είχαν αντιταχθεί δημόσια.
Ο Τέμπας τόνισε ότι, αν και το ενδιαφέρον για μια ευρωπαϊκή Super League φαίνεται περιορισμένο προς το παρόν, πρέπει να υπάρχει επιφυλακή.

«Δεν χρειάζεται πάντα να ανησυχείς, αλλά πρέπει να είσαι σε επιφυλακή», είπε.

To Top