Τα νέα δεδομένα για τα χρέη προς το δημόσιο «όπλο» στην προσπάθεια εξυγίανσης

Αίσθηση και πολλά σχόλια, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε η είδηση των δεδομένων για τα χρέη της ΠΑΕ Άρης προς το δημόσιο, όπως αποτυπώθηκαν με αφορμή την τελευταία επίσκεψη της κιτρινόμαυρης αντιπροσωπείας στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα διαβεβαίωναν χθες στην Αλκμήνης, με βάσει, μάλιστα, τα στοιχεία που έδωσε η υπηρεσία, τα χρέη της ΠΑΕ προς το δημόσιο είναι περίπου 7,9 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 5,7 εκατομμύρια είναι απαιτητά και τα 2,2 εκατομμύρια σε αναστολή. Επίσης, εφόσον προστεθούν και οι όποιες προσαυξήσεις, το ποσό δεν αναμένεται να ξεπεράσει 8,5 εκατομμύρια ευρώ!

Βάσει των στοιχείων που επικαλέστηκε, πάντως, ο Άρης και της ενημέρωσης που υπήρχε από το ΤΑΧΙS μέχρι και πρόσφατα, το ποσό που κατέγραψε η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 (και έγινε δεκτή από το δικαστήριο) ξεπερνούσε τα 13,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, τα όποια στοιχεία σε ότι αφορά το χρέος προς το δημόσιο αναμένεται να αποτυπωθούν κι επίσημα γραπτώς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από αυτά τα δεδομένα, εξαιρούνται τα χρέη που είναι, ήδη, ρυθμισμένα δηλαδή αυτά στο Νόμο Ορφανού και στο άρθρο 44.

Το συνολικό ποσό (πλην των ρυθμισμένων, δηλαδή περίπου 8,5 εκατ. ευρώ) θα καταγραφεί στη «μερική βεβαίωση» που ζήτησε η ΠΑΕ, και με αυτήν θα ξεκινήσει (λογικά από την ερχόμενη βδομάδα) η διαπραγμάτευση με το δημόσιο, παρουσία του μεσολαβητή, ο οποίος είναι ο Λουδοβίκος Σιλάβος!

Η «καρτέλα» της ΠΑΕ Άρης αφορά το σύνολο των οφειλών της προς το Δημόσιο, μέχρι και την 17 Μαΐου, μέρα κατά την οποία άνοιξε η διαδικασία από το δικαστήριο, καθώς και το ποσό που χρωστά η εταιρία σε ΦΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που εκπορεύεται από τον επίσημο Άρη είναι τα δεδομένα που προκύπτουν αποτελούν ακόμη ένα σημαντικό «όπλο» στην προσπάθεια εξυγίανσης.

Σε ότι αφορά το άνοιγμα της διαδικασίας για το άρθρο 99 και τη διαφορά των στοιχείων που προκύπτει (μειώνεται κατά ένα σημαντικό ποσοστό το χρέος προς το δημόσιο, αλλά και πάλι χρειάζεται η συναίνεσή του και στις περιπτώσεις που υπάρχουν προσημειώσεις), υπάρχει η αίσθηση ότι με τους κατάλληλους νομικούς χειρισμούς, η ΠΑΕ Άρης θα προχωρήσει με σταθερά κι αποφασιστικά βήματα στη διαδικασία.

Άλλωστε, ο δρόμος της εξυγίανσης είναι μονόδρομος!

To Top