ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα 8 μέτρα «φωτιά» που φέρνουν μειώσεις

Και η εγένετο συμφωνία. Μια συμφωνία με επώδυνα και σκληρά μέτρα στα οποία συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, νέο «μαχαίρι» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μείωση σοκ του αφορολόγητου στα 5.861 ευρώ, πρόσθετα μέτρα 450 εκατομμύρια ευρώ για το 2018 που θα προκύψουν από το «ψαλίδισμα» φοροελαφρύνσεων και επιδομάτων, απελευθέρωση της λειτουργίας καταστημάτων της Κυριακές σε τουριστικές περιοχές, κατάργηση διοικητικής προέγκρισης για τις ομαδικές απολύσεις.

Η συμφωνία δείχνει να μπορεί, τουλάχιστον για την ώρα και υπό την προϋπόθεση ότι θα οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της 22ης Μαΐου, να δώσει ένα τέλος στη παρατεταμένη αβεβαιότητα. Δεν δείχνει όμως ικανή να οδηγήσει τη χώρα στην ένταξη στο QE που θα αποτελέσει και ένα σημάδι επανόδου σε κάποια κανονικότητα. Και τούτο, διότι στο προκαταρκτικό σχέδιο συμφωνίας, όπως το ονομάζουν οι Θεσμοί δεν περιλαμβάνεται, όπως ήταν αναμενόμενο, καμία αναφορά στο θέμα των πλεονασμάτων ούτε φυσικά σε εκείνο του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα φωτιά που θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού. Ειδικότερα:

1) Το τελικό πακέτο θα περιλαμβάνει και μείωση των επικουρικών συντάξεων πέραν των κύριων με τις ανώτατες περικοπές να φτάνουν στο 18%.

2) Από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.250 ευρώ, κάτι που σημαίνει απώλειες 650 ευρώ για τους περισσότερους μισθωτούς και συνταξιούχους. Αυτό συνεπάγεται μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ.

3) Για το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες.

4) Διευρύνεται το ισχύον πλαίσιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές τόσο ως προς την τουριστική περίοδο όσο και ως προς τις τουριστικές περιοχές

5) Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα και επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

6) Πωλείται το 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

7) Στα εργασιακά, θα ενεργοποιηθεί η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης από τον Οκτώβριο του 2018 όπως και της επεκτασιμότητας ενώ δεν θα υπάρξει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων.

8) Δεν αυξάνεται το όριο για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά καταργείται η διαδικασία της προέγκρισης, με αποτέλεσμα το Ανώτατο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο να περιορίζεται σε ρόλο εκ των υστέρων ελέγχου. Η αλλαγή του νόμου για τις απεργίες μεταφέρεται για την επόμενη αξιολόγηση (Σεπτέμβριος) με δέσμευση ότι για την προκήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία θα απαιτείται η παρουσία του 50% + 1 των εγγεγραμμένων μελών

Στο πακέτο των θετικών μέτρων του 2019 έχουν κλειδώσει:α) Η επιδότηση ενοικίου (μέση επιδότηση περίπου 1000 ευρώ τον χρόνο για 600.000 οικογένειες), β) το επίδομα 1ου και 2ου παιδιού σε επίπεδο περίπου 260 εκατ. ευρώ, γ) η ενίσχυση των σχολικών γευμάτων ώστε να καλύπτεται ο μισός πληθυσμός, δ) η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα η οποία θα επεκταθεί σε όλο τον πληθυσμό, ε) η ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Οι πρώτες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών

Με ανακούφιση, αντιφάσεις και ανάμικτα συναισθήματα έγινε δεκτή η είδηση της συμφωνίας από κυβερνητικά στελέχη. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν συμφωνεί η κυβέρνηση με το μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου τόνισε αφοπλιστικά: «Φυσικά διαφωνούσαμε αλλά είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Μπορούμε να το δούμε και αυτό σαν εκσυγχρονισμό». Ο υπουργός είπε ακόμη ότι υπάρχει λευκός καπνός και πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός, όπου αρκετά μέτρα είναι καλά αλλά θα υπάρχουν και μερικοί που θα υποστούν μειώσεις, υπάρχουν μέτρα και αντίμετρα.

«Το στοίχημα είναι να βγούμε από τα μνημόνια το 2018» δήλωσε από τη μεριά του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μετά την ανακοίνωση ότι υπήρξε συμφωνία για την αξιολόγηση με τους δανειστές. Τόνισε πως δεν υπάρχουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση, ενώ σημείωσε πως «το θέμα είναι πώς θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τη συμφωνία για να δώσουμε δυνατότητες στην ελληνική οικονομία να κερδίσει το χαμένο έδαφος μέχρι το 2019». Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ωραιοποιούνται καταστάσεις και πως θα πρέπει να περιγράφονται οι δυσκολίες αναγνωρίζοντας ότι «δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα πως έχει διαμορφωθεί σταθερότητα στους όρους».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως «η συζήτηση, έτσι όπως ξεκίνησε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έβαλε ζητήματα που τουλάχιστον οι περισσότεροι πίστευαν ότι έχουν κλείσει. Η κυβέρνηση προσπάθησε να αντισταθμίσει το άνοιγμα αυτής της συζήτησης σε θέματα που θεωρητικά έχουν κλείσει και άρα θα λαμβάνονται μέτρα, με την ψήφιση των αντίμετρων. Το αν και κατά πόσον αυτό που ονομάζουμε δημοσιονομικό μηδενικό αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί στο επίπεδο των γενικών στόχων, θα μπορέσουμε να το κάνουμε πραγματικότητα, έτσι ώστε να έχουμε και ένα κοινωνικό μηδενικό αποτύπωμα στον καθένα ξεχωριστά, εκεί είναι η δυσκολία και η δουλειά της κυβέρνησης».

Βολές από ΝΔ: Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση

«Η κυβέρνηση έφερε 4ο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση. Τα περιβόητα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο αν υπερβούμε τους πολύ υψηλούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Δεν υπάρχει καμία ρητή αναφορά για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Αυτοί που υπόσχονταν 13η σύνταξη, κόβουν και τη 12η σύνταξη».

Ο λογαριασμός της συγκυβέρνησης είναι 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, 8,5 φορές περισσότερα χρήματα από όσα προέβλεπε το mail του κ. Χαρδούβελη και τέσσερις φορές περισσότερα από όσα ζητούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2014. Κανείς δεν ζητούσε μέτρα όπως περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου πριν από έναν χρόνο», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Ο κ. Τσίπρας για να μείνει στην εξουσία συμφώνησε σε ένα 4ο μνημόνιο, διαφορετικό και χειρότερο από το προηγούμενο. Ένα μνημόνιο που φτωχοποιεί την κοινωνία και ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη. Ο κ.Τσίπρας ψηφίζει κάθε μέτρο που του ζητούν. Τρέμει τη λαϊκή ετυμηγορία. Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές, τις ζητάμε με αίσθημα ευθύνης και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στο αίτημά μας».

Πηγή: thetoc.gr

To Top