Τελειώσανε τα «μπλόκα», έχει απόψε Ρίβερ-Μπόκα!

Τέρμα τα ψέματα. Η ώρα έφτασε. Σε λίγες ώρες Ρίβερ και Μπόκα πέφτουν στην αρένα του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» σε έναν αγώνα ζωής ή θανάτου. Σε μία ακόμη μεταξύ τους μάχη που θα μείνει στην ιστορία και θα αναδείξει και τον νικητή του φετινού Κόπα Λιμπερταδόρες. 

Εκεί χτυπάει η καρδιά του Μπουένος Άιρες

Όσοι νομίζουν πως τα χιλιόμετρα που χωρίζουν το Μπουένος Άιρες με τη Μαδρίτη είναι ικανά να αλλοιώσουν την ατμόσφαιρα στην έδρα της Ρεάλ απλά κάνουν λάθος. Στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας βρίσκονται περισσότεροι από 50.000 οπαδοί των δύο ομάδων.

Η CONMEBOL έδωσε από 5.000 εισιτήρια στις δύο ομάδες για οπαδούς που θα έρθουν από την Αργεντινή και από 20.000 για αυτούς που ζουν στην Ευρώπη. 50.000 στο σύνολο και συνεχίζουμε…

inner

Για την πλειοψηφία το ταξίδι στη Μαδρίτη ήταν εύκολη υπόθεση. Στην Ισπανία η Αργεντινή έχει την μεγαλύτερή της παροικία με περισσότερους από 250.000 πολίτες καταγεγραμμένους κατά την τελευταία απογραφή.

Όσοι δε αποφάσισαν να κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι το χέρι μπήκε βαθιά στην τσέπη. Λίγα λεπτά αφότου «κλείδωσε» η επιλογή του «Μπερναμπέου» τα αεροπορικά εισιτήρια έφτασαν να κυμαίνονται από 1.600 έως 2.400 ευρώ για απευθείας πτήσεις την στιγμή που ο μέσος μισθός στην Αργεντινή δεν ξεπερνάει τα 9.000 ευρώ ετησίως!

Χαμός στη «μαύρη αγορά»

Όσοι «επιβίωσαν» μέσα στον χαμό που επικρατούσε στο ηλεκτρονικό σύστημα προπώλησης των εισιτηρίων είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν μέχρι τέσσερα. Λίγες ώρες μετά την πρώτη παρτίδα εισιτηρίων που έκανε «φτερά» κάποια από αυτά πωλούνταν στη «μαύρη αγορά» σε εξωφρενικές τιμές. Είναι χαρακτηριστικό πως τα φτηνότερα, εκείνα των 80 ευρώ, έφτασαν να πωλούνται στα 250 ευρώ. Βέβαια υπήρχαν κι άλλα ακραία παραδείγματα με κάποια εισιτήρια να φτάνουν τα 900 ευρώ ενώ άλλοι έπαιζαν με τον πόνο των οπαδών ζητώντας αστρονομικά ποσά.

inner

Υπάρχει αφεντικό;

Στα 247 Superclasico η Μπόκα έχει μικρό προβάδισμα μετρώντας 88 νίκες, 81 φορές έχουν πανηγυρίσει οι «εκατομμυριούχοι», ενώ 78 ματς έχουν ολοκληρωθεί χωρίς νικητή.

Το παράδοξο είναι πως αυτή είναι μόλις η 3η φορά στην ιστορία τους που κρίνεται τίτλος σε μεταξύ τους τελικό. Η προηγούμενη ήταν το Σούπερ Καπ τον περασμένο Μάρτιο, όπου η Ρίβερ επικράτησε 2-0, ενώ για την πρώτη θα πρέπει να ανατρέξουμε στο μακρινό 1976, όπου η Μπόκα είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος παίρνοντας στη νίκη στον τελικό με σκορ 1-0.

Σε κατακτήσεις Copa Libertadores η Μπόκα έχει το πάνω χέρι, αφού έχει σηκώσει την κούπα έξι φορές (τελευταία το 2007), ενώ η Ρίβερ έχει ανέβει στην κορυφή τρεις (με τελευταία το 2015 πάλι με τον Μαρσέλο Γκαγιάρντο στον πάγκο της).

inner

inner

Η αποψινή θα είναι η 26η φορά που θα κονταροχτυπηθούν για την συγκεκριμένη διοργάνωση. Και εδώ η Μπόκα έχει το πάνω χέρι μετρώντας 10 νίκες, έναντι 7 της Ρίβερ, ενώ τα υπόλοιπα 8 ματς δεν έβγαλαν νικητή στη μεγάλη μάχη.

Στο «Μπερναμπέου» θα δώσουν και την πρώτη τους επίσημη μάχη μακριά από την Αργεντινή. Μακριά από το «σπίτι» τους έχουν αναμετρηθεί μόλις 5 φορές, όλες φιλικές, σε Ουρουγουάη, Ηνωμένες Πολιτείες και Μεξικό.

Ποιοι θέλουν Μπόκα και ποιοι Ρίβερ; 

Για την αντιπαλότητα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο ομάδες περισσεύουν οι λέξεις. Βέβαια ο νικητής του τροπαίου επηρεάζει και τα σχέδια άλλων ομάδων.

Το μεγαλύτερο δίλημμα το έχουν στην Ιντεπεντιέντε. Βλέπετε, οι «ρόχος» έχουν σηκώσει την συγκεκριμένη κούπα επτά φορές, τις περισσότερες φορές από κάθε άλλη ομάδα. Η μόνη που μπορεί να τους «πιάσει» είναι η Μπόκα (6) εφόσον τα καταφέρει. Όμως, αν συμβεί αυτό τότε η Ιντεπεντιέντε παίρνει αυτομάτως το εισιτήριο για τα προκριματικά του Λιμπερταδόρες, διαφορετικά θα αγωνιστεί στο Σουνταμερικάνα.

Μπόκα δαγκωτό ψηφίζουν στην Ταγέρες, αφού αν το πάρει θα εξασφαλίσουν απευθείας το εισιτήριο για τους ομίλους του Λιμπερταδόρες της επόμενης σεζόν.

Τι περιμένουμε από τη Ρίβερ και τι από την Μπόκα:
Οι στρατηγοί 

Τόσο η Ρίβερ, τόσο η Μπόκα είναι ο ομάδες των προπονητών τους και οι κύριοι Γκαγιάρντο και Σκελότο έρχονται σε πρώτο πλάνο.

inner

Ο τεχνικός των «εκατομμυριούχων», που διεκδικεί το δεύτερο Λιμπερταδόρες στην καριέρα του ξανά με τη Ρίβερ, για πολλούς είναι ο καλύτερος προπονητής που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Λατινική Αμερική. Έχει αποφύγει «ευγενικά» την εθνική Αργεντινής και την τελευταία διετία το όνομά του αρχίζει να ακούγεται έντονα για Ευρώπη (έχει παίξει για Ατλέτικο). Του αρέσει να παίζει ένα αρκετά απελευθερωμένο επιθετικά 4-4-1-1 όμως αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η ευελιξία του σε αλλαγές συστημάτων και προσώπων.

Στον άλλον πάγκο, ο 45χρονος Σκελότο αποτελούσε ένα στοίχημα το οποίο δείχνει να «βγαίνει» στη Μπόκα. Σε αντίθεση με τον ομόλογό του, παρεμβαίνει τακτικά λιγότερο στα παιχνίδια. Στην ομάδα του εφαρμόζει συνήθως ένα κλασικό 4-3-3 με εξτρέμ που αγωνίζονται σε αρκετά ελεύθερο ρόλο ενώ ο φορ μένει «βιδωμένος» στην αντίπαλη περιοχή.

Οι «γνωστοί» 

Όλοι κι όλοι δύο παίκτες από τα ρόστερ των δύο ομάδων έχουν ελληνικό παρελθόν. Και οι δύο ανήκουν στη Ρίβερ και οι δύο φόρεσαν τη φανέλα της ΑΕΚ. Ο λόγος για τους Νάτσο Σκόκο και Μπρούνο Ζουκουλίνι.

Ο «υδραυλικός» έχει ελάχιστες ελπίδες συμμετοχής. Στάθηκε άτυχος αφού υπέστη θλάση πριν τον πρώτο τελικό κι ενώ θα μπορούσε να είναι ο «ευνοημένος» της αναβολής ήρθε η υποτροπή για να κάνει το ενδεχόμενο συμμετοχής του να μοιάζει με ιατρικό θαύμα. Ο Γκαγιάρντο όλο αυτό το διάστημα πίεζε το ιατρικό τιμ για την επιστροφή του, αφού του έχει τεράστια αδυναμία, ενώ θα απουσιάσει και ο τιμωρημένος Μπορέ.

Με αυτή τη σουτάρα, ο Σκόκο είχε «σφραγίσει» και το μεγάλο διπλό της Ρίβερ στην έδρα της Μπόκα (0-2) στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος των δύο ομάδων:

Ο Ζουκουλίνι πήγε στη Ρίβερ τον περασμένο Γενάρη ως λύση ανάγκης αφού ο αρχηγός Πόντσιο πάτησε τα… 36. Τα γραφειοκρατικά ζητήματα που προέκυψαν και ο χρόνος προσαρμογής που χρειάστηκε δεν του επέτρεψαν να «γράψει» συμμετοχές. Πάντως το τελευταίο διάστημα ο Γκαγιάρντο τον έχει βάλει στο rotation και δεν αποκλείεται να τον δούμε να μπαίνει ως αλλαγή στο παιχνίδι.

Τα σχέδια μάχης

Τα «κουκιά» στη Ρίβερ είναι μετρημένα. Εκτός από τον Σκόκο ελάχιστες είναι οι ελπίδες συμμετοχής των Μόρα και Κιντέρο. Έτσι, ο Γκαγιάρντο σκέφτεται να διατηρήσει το 5-3-2 του πρώτου ματς, όπου η Ένζο Πέρες και Νάτσο Φερνάντες παλεύουν για τη θέση του δεξιού εσωτερικού μέσου. Υπάρχει σενάριο να χωρέσουν και οι δύο στην ενδεκάδα, αλλά για να συμβεί αυτό ο 42χρονος τεχνικός θα το «γυρίσει» σε 4-2-3-1, με τον Κουάρτα να μένει στον πάγκο.

inner

Ο τεχνικός της Μπόκα με εξαίρεση τον Μπορέ δεν έχει άλλα προβλήματα και γι’αυτό κάνει ό,τι μπορεί για να ανακατέψει την τράπουλα. Στη Μαδρίτη, δουλεύει σύστημα (όπως τελείωσε το πρώτο παιχνίδι) με τους Άμπιλα και Μπενεδέτο στην κορυφή. Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να αποκλειστεί το καθαρό 4-3-3 όμως η κακή κατάσταση που βρίσκεται ο Παβόν δεν βοηθάει την κατάσταση, έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής του Βίγια. Το σίγουρο πάντως είναι πως η τριάδα των Μπάριος, Ναντές και Πέρες θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη εάν τελικά «σπάσει».

inner

To Top