ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τζαμπαζλή στο PRESSARIS: “Αξέχαστη η εμπειρία για τα παιδιά στο Κλεάνθης Βικελίδης, συγκίνηση για τον Άλκη”

Με ιδιαίτερη χαρά η ΠΑΕ Άρης φιλοξένησε την Κυριακή 15 παιδιά από το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Καβάλας, που ανήκει στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η πρόεδρος του κέντρου Αναστασία Τζαμπασλή μίλησε στο PRESSARIS για την συνολική προσπάθεια, αλλά και την εμπειρία του Κλεάνθης Βικελίδης.

Πείτε μας πιο αναλυτικά για το Κέντρο και τους στόχους του…

“Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ένας δημόσιος φορέας που δραστηριοποιείται στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Στόχο έχει τη φροντίδα, την προστασία και την περίθαλψη των παιδιών, των ηλικιωμένων, των χρονίως πασχόντων και των ατόμων με αναπηρία αντίστοιχα.

Αποτελείται από έξι Παραρτήματα:

Το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Καβάλας, φιλοξενεί παιδιά ηλικίας από 5-18 ετών από μη κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον και τους παρέχει σίτιση, στέγαση, εκπαίδευση αλλά και ψυχολογική υποστήριξη.

Το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Καβάλας, στην Ελευθερούπολη, μία ανοιχτή Δομή με ΑμεΑ ηλικίας 18 ετών και άνω όπου στους φιλοξενούμενους παρέχεται νοσηλευτική φροντίδα ,σίτιση, και ψυχολογική υποστήριξη καθώς επίσης και υπηρεσίες θεραπείας και αποκατάστασης. Επίσης, δύναται η δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης, στα εργαστήρια ανθοκομίας, κηπουρικής, κεραμικής.

Το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Δράμας, φιλοξενεί αγόρια ηλικίας 5-18 ετών τα οποία προέρχονται επίσης από περιβάλλον μη κατάλληλο και η Μονάδα τους παρέχει  σίτιση, στέγαση, εκπαίδευση αλλά και ψυχολογική υποστήριξη.

Έπειτα, το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Δράμας το οποίο  αποτελείται από 2 τμήματα: το Τμήμα Χρονίως Πασχόντων που φιλοξενεί άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω με χρόνιες παθήσεις, στο οποίο παρέχεται σίτιση, στέγαση, καθώς επίσης ιατροφαρμακευτική και ψυχολογική υποστήριξη και το τμήμα Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής κατάρτισηςΑμεΑ, όπου οι ωφελούμενοι ηλικίας 18 ετών εκπαιδεύονται καθημερινώς στα εργαστήρια ξυλουργείου, θερμοκηπίου, χειροτεχνίας καθώς επίσης και προγράμματα φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας και λογοθεραπείας.

Επίσης, στη Δράμα τον τελευταίο ένα χρόνο λειτουργούν και τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) που φιλοξενούν άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, με νοητική υστέρηση, κινητικές ή πολλαπλές Αναπηρίες και τους παρέχουν σίτιση, στέγαση, καθώς επίσης και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι ΣΥΔ έχουν δυναμικότητα να παρέχουν φροντίδα σε 18 άτομα και αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 15.

Το Παράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης, που φιλοξενεί άτομα με Αναπηρία ηλικίας 18 ετών και άνω. Η Δομή μας  στην Ξάνθη παρέχει σίτιση, στέγαση, καθώς επίσης ιατροφαρμακευτική και ψυχολογική υποστήριξη. Ακόμη λειτουργούν εργαστήρια ξυλουργείου, κηροπλαστείου, κεραμικής και χειροτεχνίας αλλά και προγράμματα φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας και λογοθεραπείας.

Τέλος, το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία στην Κομοτηνή, μία κλειστή Δομή που παρέχει σίτιση, νοσηλευτική φροντίδα, ιατροφαρμακευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα ηλικίας 2-18 ετών που πάσχουν από χρόνιες σωματικές αναπηρίες ή βαριές νοητικές υστερήσεις. Στη Δομή αυτή λειτουργεί επίσης τμήμα Φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας”.

Πρόκειται σίγουρα για μια προσπάθεια που απαιτεί αίσθημα ευθύνης…

“Τόσο προσωπικά εγώ ως Πρόεδρος, όσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και το προσωπικό έχουν ως στόχο την ένταξη των παιδιών των Παιδοπόλεων αλλά και των ατόμων με Αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο. Είναι αίσθημα μεγάλης ευθύνης τόσο προς το σύνολο των περιθαλπομένων, των φιλοξενούμενων αλλά και των μαθητευόμενων όσο και στο κοινωνικό σύνολο. Σκοπός μας είναι μέσα από τα Παραρτήματά μας και την  υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών , των οποίων αυτές παρέχουν να γίνεται το καλύτερο δυνατόν για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Πέρα λοιπόν από τα υλικά αγαθά, κρίνεται απαραίτητο και το ψυχολογικό κομμάτι. Εκείνο το οποίο θα κάνει τα παιδιά να νιώσουν την στοργή και την αγάπη της κοινωνίας. Να ζουν μοναδικές στιγμές γιατί και αυτοί είναι μοναδικοί και ξεχωριστοί άνθρωποι”.

Ο ρόλος της κοινωνίας ποιος είναι;

“Εκτός βέβαια από το Κέντρο μας σημαντική και ξεχωριστή είναι η προσφορά της κοινωνίας. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι παρόλο στις δύσκολες μέρες που ζούμε, εξαιτίας της Πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης, δε διστάζουν να παρέχουν βοήθεια, είτε αυτά είναι υλικά αγαθά, όπως είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια είτε ψυχαγωγία”.

Όπως π.χ. η πρόσκληση της ΠΑΕ Άρης;

“Ακριβώς. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η πρόσκληση της ΠΑΕ Άρης Θεσσαλονίκης προς τα φιλοξενούμενα παιδιά του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Καβάλας ώστε να παρακολουθήσουν δωρεάν ποδοσφαιρικό αγώνα την Κυριακή 20-03-2022 στο γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης», στη Χαριλάου αλλά και να λάβουν αναμνηστικά δώρα. Ήταν μια αξέχαστη αλλά και πρωτόγνωρη εμπειρία για τα παιδιά μας που γέμισε χαρά, χαμόγελα αλλά και αισιοδοξία. Ευχάριστες στιγμές και πολλές ερωτήσεις χαράς και αγωνίας διατυπώθηκαν από τους μικρούς νέους, όπως: «θα μας φέρετε και το επόμενο Σαββατοκύριακο», θα έχει αγώνα»; Εκτός των άλλων αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά επισκέφτηκαν, άφησαν λουλούδια και άναψαν κερί στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο νεαρός Άλκης, εκφράζοντας το παράπονό τους και καταδικάζοντας κάθε μορφή βίας”.

Το όραμά σας;

“Εμείς είμαστε το παράδειγμα και αυτοί το μέλλον….μέσα από τις πράξεις μας και τον αγώνα μας βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι προσπαθώντας να ενταχθούν στην κοινωνία μας χωρίς ποτέ να νιώσουν το αίσθημα της μοναξιάς και της περιθωριοποίησης.

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει ως  όραμα και στόχο  τη διαρκή εξέλιξη των περιθαλπομένων, των φιλοξενούμενων αλλά και των μαθητευόμενών του καθώς επίσης την αναβάθμιση και την εξέλιξη και των έξι Παραρτημάτων του.

Ως Πρόεδρος, αλλά και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και τα φιλοξενούμενα παιδιά, ωφελούμενοι και περιθαλπόμενοι, αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν από καρδιάς την κοινωνία και τον κόσμο που τους στηρίζει καθημερινά και τους εκφράζει εμπράκτως την αγάπη τους. Η συμβολή σας είναι εξαιρετικά σημαντική και αναγκαία και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε στο μέλλον”.

 

 

To Top