Τιμωρήθηκαν 74 παίκτες και παράγοντες για στημένα παιχνίδια! Κάπου υπάρχει ακόμη δικαιοσύνη…

Η πειθαρχική επιτροπή της FIFA επιβεβαίωσε πως διεθνοποιούνται οι ποινές που επιβλήθηκαν σε 74 ποδοσφαιριστές και παράγοντες από την Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (70) και την Κορεάτικη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (4).

Η Ιταλική Ομοσπονδία ενημέρωσε τη FIFA ότι κατά τη διάρκεια των τριών διαφορετικών διαδικασιών μέσα στο 2012, ένα πλήθος 106 παικτών και παραγόντων είχαν κατηγορηθεί για στήσιμο αγώνων (άμεση συμμετοχή ή, παράλειψη να προβούν σε καταγγελίες), παράνομο στοίχημα ή, διαφθορά (συνέργεια σε παράνομες ενέργειες).

Σε κάποιους από τους παίκτες και τους παράγοντες καταδικάστηκαν και τους επιβλήθηκαν κυρώσεις σε διάφορες πειθαρχικές διαδικασίες.

Συνολικά, επιβλήθηκαν και αναγγέλθηκαν 123 ποινές, που κυμαίνονται από τιμωρίες αποβολής από το ποδόσφαιρο ενός μήνα έως απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο διά βίου.

Αφότου όλες οι εγχώριες διαδικασίες ολοκληρώθηκαν, ο πρόεδρος της πειθαρχικής επιτροπής της FIFA αποφάσισε να επεκτείνει τις εγχώριες αποβολές από το άθλημα, ακόμα και όσες δεν έχουν εκτίσει οι τιμωρημένοι ή, δεν έχουν ασκηθεί προσφυγές (τελεσίδικες ποινές).

Η επέκταση σε αποβολή από το ποδόσφαιρο σε παγκόσμια κλίμακα (και όχι μόνο στη χώρα που έγινε το παράπτωμα και αποφασίστηκε η ποινή) αφορά 76 ποινές, εκ των οποίων οι 11 είναι δια βίου τιμωρίες.

Στην περίπτωση των δύο αλλοδαπών παικτών (από τη Σιέρα Λεόνε και το Καμερούν), οι δύο αντίστοιχες εθνικές ενώσεις αναμένουν επίσης τη διαδικασία κοινοποίησης των αποφάσεων της FIFA για να τις υιοθετήσουν και αυτές.

Στις 15 Ιανουαρίου 2013, η Ιταλική Ομοσπονδία ενημέρωσε τη FIFA ότι μία τέταρτη διαδικασία είχε ολοκληρωθεί, αυτή τη φορά αναφορικά με αρχικά 11 παίκτες και παράγοντες. Οι σχετικές αποφάσεις υποβλήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου 2013 στον πρόεδρο της πειθαρχικής επιτροπής της FIFA και στη συνέχεια αποφασίστηκε η επέκταση σε παγκόσμια κλίμακα έξι (6) εκ των ποινών που επιβλήθηκαν σε παίκτες και παράγοντες. Οι άλλες πέντε (5) ποινές είχαν ήδη παρέλθει ή, είχαν ακυρωθεί κατόπιν προσφυγής.

Έγινε της… Κορέας

Στο μεταξύ, στις 27 Δεκεμβρίου 2012, η FIFA ενημερώθηκε από την Κορεατική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ότι τέσσερις παίκτες που είχαν τιμωρηθεί με διά βίου απαγόρευση εμπλοκής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο από την κορεάτικη K-League, σύμφωνα με απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της εν λόγω λίγκας από τις 15 Δεκεμβρίου 2011 και 16 Αυγούστου 2012.

Σε μία από τις περιπτώσεις, ο τιμωρημένος παίκτης είχε τη δυνατότητα να άρει την απαγόρευση μετά από διετή αναστολή και ταυτόχρονη κοινωνική εργασία 200 ωρών.

Οι αποφάσεις αυτές της λίγκας επεκτάθηκαν από την πειθαρχική επιτροπή της Κορεατικής Ομοσπονδίας να έχουν ισχύ σε εθνικό επίπεδο στις 27 Απριλίου και 6 Σεπτεμβρίου 2012.

Οι σχετικές αποφάσεις της Κορεατικής Ομοσπονδίας κοινοποιήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου 2013 προς τον Πρόεδρο της πειθαρχικής επιτροπής της FIFA, η οποία επέκτεινε τις ποινές που έχουν επιβληθεί στους τέσσερις παίκτες σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι τιμωρίες που επιβάλλονται στους παίκτες της Κορεατικής Δημοκρατίας έρχονται μετά την υπόθεση 10 συμμετεχόντων σε ποδοσφαιρικές δραστηριότητες των οποίων οι τιμωρίες είχαν επεκταθεί παγκοσμίως τον Ιούνιο του 2012, αλλά και 41 παικτών των οποίων οι τιμωρίες είχαν επεκταθεί παγκοσμίως τον Ιανουάριο του 2013.

Πηγή: soccerplus.gr

To Top