Τι είναι η “προστατευόμενη περίοδος” στα συμβόλαια

Το τι αναγράφεται στο συμβόλαιο μεταξύ Άρη και Μιχάλη Σηφάκη δεν είναι γνωστό. Εντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό είναι και ο όρος προστατευόμενη περίοδος, κανονισμός πάνω στον οποίο “πάτησε” ο Κρητικός για να αξιώσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ από τον Άρη με δεύτερη προσφυγή!

Στον κανονισμό ιδιότητας και μετεγγραφών ποδοσφαιριστών της ΕΠΟ αναφέρεται ο όρος προστατευόμενη περίοδος στο τμήμα IV για την τήρηση συμβατικής σταθερότητας μεταξύ επαγγελματιών και σωματείων, άρθρο 18, παράγραφος β’. “Εάν το συμβόλαιο έχει συναφθεί πριν το 28ο έτος της ηλικίας του επαγγελματία, μια περίοδος τριών ολοκληρωμένων αγωνιστική περιόδων ή τριετίας, οποιαδήποτε προηγηθεί, που ακολουθεί την έναρξη της ισχύος ενός συμβολαίου, αποτελεί την προστατευόμενη περίοδο. Εάν το συμβόλαιο έχει συναφθεί μετά το 28ο έτος της ηλικίας του επαγγελματία, μια περίοδος δύο ολοκληρωμένων αγωνιστικών περιόδων ή διετίας, οποιαδήποτε προηγηθεί, που ακολουθεί την έναρξη ισχύος ενός συμβολαίου, αποτελεί την προστατευόμενη περίοδο”, αναφέρεται στον κανονισμό της ΕΠΟ.

Στο πρότυπο συμβόλαιο που υπάρχει μέσα στον κανονισμό της ελληνικής ομοσπονδίας στο άρθρο 4 (υποχρεώσεις της ομάδας), παράγραφος 11 αναφέρεται ότι “σε περίπτωση λύσης του συμβολαίου με υπαιτιότητα της ΠΑΕ, με την επιφύλαξη των ειδικώς και κατ’ ελάχιστον προβλεπομένων στην παρ.2 του άρθρου 17, από τούδε συμφωνείται ως οφειλόμενη αποζημίωση στον ποδοσφαιριστή το ποσό των…”. Το ποσό διαφοροποιείται αν είναι α) κατά την προστατευόμενη περίοδο και β) εκτός της προστατευόμενης περιόδου. Ίδιος κανονισμός υπάρχει για την προστατευόμενη περίοδο και στην περίπτωση που το συμβόλαιο ενός παίκτη λυθεί με δική του υπαιτιότητα.

Η νομική υπηρεσία της ΠΑΕ εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως δεν δικαιούται ο Σηφάκης να ζητάει χρήματα για προστατευόμενη περίοδο από τη στιγμή που το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου και ακολουθεί μεταγραφική περίοδος.

To Top