Τους ενώνει ο Ίβκοβιτς…

Δυο παλιές… καραβάνες της προπονητικής, ο Σούλης Μαρκόπουλος και ο Μίλαν Μίνιτς, με παρουσία που ξεπερνάει τα 30 χρόνια στους πάγκους, θα λύσουν σήμερα τις διαφορές τους (9.30 μ.μ., ΝS1) στο ντέρμπι της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Οι προπονητές του ΠΑΟΚ και του Αρη έχουν διαγράψει ο καθένας τη δική του πορεία με τον Μαρκόπουλο να μετράει ασφαλώς περισσότερες συνεργασίες ως χεντ κόουτς, ωστόσο υπάρχει κάτι που τους ενώνει κι αυτό είναι η συνύπαρξή τους με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς πριν από 20 χρόνια περίπου στον ΠΑΟΚ!

Τη σεζόν 1993-94 ο Μαρκόπουλος-που είχε ήδη δοκιμαστεί ως πρώτος προπονητής τόσο στον Δημόκριτο όσο και στον Ηρακλή- δέχθηκε την πρόταση να αναλάβει καθήκοντα βοηθού διπλά στον «Ντούντα». Ο Μίνιτς προϋπήρχε στον ΠΑΟΚ από το 1992, έχοντας αναλάβει με υπόδειξη του Ιβκοβιτς τα τμήματα υποδομής του «δικέφαλου», έκανε το σκάουτινγκ όπως και ατομική προπόνηση στους νεαρούς τότε παίκτες του ΠΑΟΚ, τους Στογιάκοβιτς, Ρέλιτς, Νεστέροβιτς, Μπουντούρη, Μαματζιόλα κ.ά.

Η σεζόν 1993-94 επιφύλασσε μια απρόσμενη εξέλιξη για τον Μαρκόπουλο, καθώς τον Δεκέμβριο του 1993 ο «Ντούντα» αποχώρησε από την ομάδα, ο Σούλης οδήγησε τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κόρατς το οποίον και κατέκτησε και έτσι συνέδεσε το όνομά του με μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του «δικέφαλου».

Σε αντίθεση με τον Μαρκόπουλο, ο οποίος έχει ήδη ζήσει από τη θέση του χεντ κόουτς 31 ντέρμπι (είτε ως προπονητής του Αρη, είτε ως προπονητής του ΠΑΟΚ) για τον Μίνιτς το σημερινό θα είναι το 2ο Αρης-ΠΑΟΚ της καριέρας του. Το παρθενικό του ντέρμπι είχε καταγραφεί τη σεζόν 2001-02 (κατά την πρώτη θητεία του στον Αρη) στο οποίο οι «κίτρινοι» είχαν ηττηθεί με 89-93.

Μίνιτς – Μαρκόπουλος: Μια ζωή στους πάγκους

Μίλαν Μίνιτς και Σούλης Μαρκόπουλος ξεκίνησαν τις καριέρες τους ως προπονητές με έναν χρόνο διαφορά. Ο Μίνιτς (γεννημένος στις 24 Δεκεμβρίου του 1957 στη Λουμπλιάνα) εγκατέλειψε την ενεργό δράση ως παίκτης (έπαιξε σε Ραντίνσκι και Ούσκε) το 1978 και ο 1979 ανέλαβε τη γυναικεία ομάδα της Ούσκε. Ο Μαρκόπουλος (γεννημένος την 1η Μαρτίου του 1949) έκανε το ντεμπούτο του ως προπονητής στην Α’ Εθνική τον Νοέμβριο του 1978 (σε ηλικία 29 χρονών) με τον Δημόκριτο ενώ έναν χρόνο πριν είχε πάρει την απόφαση να κρεμάσει τα παπούτσια του.

Ο Μίνιτς το 1982 ανέλαβε τη γυναικεία ομάδα του Ερυθρού Αστέρα, ενώ ξεκίνησε τη συνεργασία του και σε τμήματα υποδομής της εθνικής Σερβίας όπου γνωρίστηκε με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς. Ο «Ντούντα» τον έφερε στον ΠΑΟΚ και στη συνέχεια τον είχε μαζί του σε Πανιώνιο, Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Εχει επίσης συνεργαστεί ως βοηθός της Αρμάνι Μιλάνο, ενώ είχε συνεργαστεί με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ως υπεύθυνος του αναπτυξιακού της προγράμματος.

Ως χεντ κόουτς ο Μίνιτς πλην του Αρη έχει συνεργαστεί με τη Λοκομοτίβ Ροστόφ, τη Βοϊβοντίνα, ενώ πέρσι είχε μετακομίσει στην Ντόχα του Κατάρ για λογαριασμό της El Jaish. Υπήρξε πλην του Ιβκοβιτς κατά καιρούς βοηθός των Πέσιτς (με τον οποίον η Σερβία κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας), του Βουγιόσεβιτς, ενώ έχει συνεργαστεί στις εθνικές ομάδες και με τον Ομπράντοβιτς.

Η πορεία του Μαρκόπουλου, που είναι ρέκορντμαν συμμετοχών στο πρωτάθλημα (με 36 χρόνια παρουσίας) είναι λίγο πολύ σε όλους γνωστή με θητεία σε ομάδες όπως ο Δημόκριτος, ο Ηρακλής, ο ΠΑΟΚ, ο Αρης, το Μαρούσι, ο Μακεδονικός και η ΑΕΚ.

πηγή: sentragoal.gr

To Top