Το απαγορευτικό της FIBA ισχύει και για κολεγιόπαιδα!

Ο Άρης θα στραφεί αποκλειστικά και μόνο στην απόκτηση παικτών από το ελληνικό πρωτάθλημα, θέλοντας και μη. Το απαγορευτικό που υπάρχει για μεταγραφές από την FIBA αφορά και παίκτες που προέρχονται από κολέγια και δεν είχαν προηγούμενη επαγγελματική καριέρα! Αυτό σημαίνει ότι οι κίτρινοι – και όποια άλλη ομάδα έχει απαγορευτικό μεταγραφών – δεν μπορούν να πάρουν… κολεγιόπαιδα!

Αν αναζητούν παίκτες από κολέγια, τότε κακώς πράττουν ο Βαγγέλης Αλεξανδρής και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (όπως φυσικά και όλοι εμείς που γράφουμε για κολεγιόπαιδα λανθασμένα γράφουμε). Σύμφωνα με τους κανονισμούς, “letter of clearance” έχουν όλοι οι αθλητές που αγωνίζονται σε ομάδες ή οργανισμούς που ανήκουν στην FIBA. Η αμερικανική ομοσπονδία μπάσκετ (USA Basketball σήμερα, ABAUSA παλιότερα) είναι μέλος της FIBA.

Ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος για τους παίκτες, για τους οποίους δεν απαιτείται “letter of clearance”. “Ένας παίκτη που δεν έπαιξε για κάποιο FIBA Club πριν και θέλει να παίξει τώρα για πρώτη φορά, δεν χρειάζεται “letter of clearance”. Είναι διαθέσιμος να παίξει αν και εφόσον παρουσιάσει γραπτή δήλωση στην αρμόδια ομοσπονδία μπάσκετ, δηλώνοντας πως ποτέ δεν είχε παίξει για κάποια ομάδα μέλος της FIBA”, αναφέρει ο κανονισμός της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Τα κολέγια, όπως και οι επαγγελματικές ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μέλη της FIBA, καθώς ανήκουν στην αμερικανική ομοσπονδία μπάσκετ. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον υπάρχει απαγορευτικό για μία ομάδα, στην προκειμένη περίπτωση για τον Άρη, δεν μπορεί να μην δεν ισχύει το απαγορευτικό για παίκτες που προέρχονται από κολέγια, κι ας μην έχουν υπάρξει ποτέ επαγγελματίες.

Παράδειγμα: Την περσινή χρονιά ο Πανιώνιος απέκτησε τον Ζήση Σαρικόπουλο, που ανήκε στο πανεπιστήμιο του Οχάιο Στέιτ. Για να επικυρωθεί η απόκτησή του έπρεπε να σταλεί από την αμερικανική ομοσπονδία το “letter of clearance” του παίκτη, όπως και έγινε.

Ο Άρης την εποχή που έκλεισε τους παίκτες δεν είχε ποινή απαγόρευσης μεταγραφών από την FIBA. Το θέμα του Αντρέα Ματσόν είχε… κλείσει προσωρινά με την καταβολή ενός ποσού και είχε μείνει ένα υπόλοιπο. Ο Άρης μπόρεσε να κάνει μεταγραφές στη συνέχεια (ανακοίνωσε Μάλντροου, Κερούς, Μαυραειδή και μετά πήρε και Ντέιβις, Τσαλδάρη, Κρούσιτς), αλλά του επιβλήθηκε απαγόρευση μεταγραφών στις 25 Ιανουαρίου 2012.

To Top