ΜΠΑΣΚΕΤ

Το δεύτερο μέρος της μεγάλης συνέντευξης του Γιάννη Καστρίτη στο PRESSARIS!

Στο δεύτερο μέρος της πρώτης συνέντευξής του ως προπονητής του Άρη, στο PRESSARIS, ο Γιάννης Καστρίτης αποκαλύπτει πτυχές του παρελθόντος. Πώς από το Πολυτεχνείο της Πάτρας και το πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού έφτασε να κοουτσάρει τον Αυτοκράτορα του ελληνικού μπάσκετ.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με 300+ ειδικά στοιχήματα σε κάθε αγώνα του Άρη!

Μίλησε για την σχέση του με τον Γιάννη Ιωαννίδη, για την “μάχη” του με τον Ρικ Πιτίνο, για τις επιρροές που είχε στο να δημιουργήσει το δικό του μπασκετικό σκεπτικό.

Πότε κατάλαβε ο Γιάννης Καστρίτης ότι θα γίνει προπονητής και από αυτό θα ζει;

Ο Γιάννης Καστρίτης ακόμα και τώρα δεν είναι σίγουρος αν θα καταφέρει να ζει από την προπονητική! Είναι ένα επάγγελμα, αν και όσοι ασχολούμαστε με την προπονητική πρώτα το βλέπουμε με αγάπη και σαν κάποιο… μικρόβιο και μετά ως επάγγελμα. Ήθελα να ασχοληθώ με αυτό, από τα 22 μου χρόνια το θυμάμαι, και να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια για να δω μέχρι που μπορώ να φτάσω. Στόχος μου είναι κάθε μέρα να κάνω το καλύτερο. Μακάρι αυτό να είναι αρκετό για να με κρατήσει στο χώρο για πολλά χρόνια.

Πότε ξεκίνησε η επαφή με το μπάσκετ και γιατί δεν προχώρησε η καριέρα ως παίκτης;

Στα 21 μου χρόνια ήρθε ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο. Δεν έπαιζα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Εκείνη τη περίοδο πολύ μεγαλύτερη σημασία για μένα είχαν οι σπουδές μου. Είχαμε διπλή εξεταστική, οπότε δεν είχα περιθώριο ούτε επέμβαση να κάνω, ούτε να επιστρέψω άμεσα στην αγωνιστική δράση. Συγχρόνως για να μη μείνω εκτός μπάσκετ, ο κόουτς Θανάσης Λιόνας που ήταν τότε στην Ολυμπιάδα, μου είπε να πηγαίνω όποτε μπορώ και να τον βοηθάω στις προπονήσεις. Έτσι ξεκίνησα, είδα ότι μου άρεσε, είδα ότι δεν μου έλειπε το να παίζω, υπήρχε και σχολή προπονητικής στην Πάτρα εκείνη τη περίοδο και πήρα το πτυχίο του προπονητή από την ΓΓΑ και ήμουν πολύ τυχερός γιατί ο κόουτς Χριστόπουλος την επόμενη χρονιά με πήρε δίπλα του στην Α1 στην Ολυμπιάδα, το 2007 αν δεν κάνω λάθος. Άνθρωποι μου έδωσαν την ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτό και χρόνο με το χρόνο να φτάσω εδώ.

Τι σπουδάσατε;

Ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας.

Το πτυχίο το πήρατε;

Ναι βέβαια.

Βοηθούν καθόλου στο μπάσκετ οι σπουδές αυτές κι ας είναι άλλο αντικειμένο;

Υπάρχουν πολλοί προπονητές που έχουν πτυχίο. Μηχανικός είναι και ο κόουτς Σερέλης. Αυτό που είπαν οι αρχαίοι Έλληνες “νους υγιής εν σώματι υγιεί” έχει την τεράστια αξία του. Αυτό λέμε και στους μικρούς αθλητές. Πρέπει να συνδύζονται σχολείο και αθλητισμός με σωστό μέτρο. Μπορεί να μη συνδυάζονται άρρηκτα αυτά τα δύο, αλλά σε βοηθάει στο να θέτεις στόχους και κάθε μέρα αναταγωνίζεσαι με τον εαυτό σου και είτε πετυχαίνεις, είτε αποτυγχάνεις, να συνεχίζεις, να ξαναπροσπαθείς.

“Ο κόουτς Ιωαννίδης με έχει αντιμετωπίσει με τεράστια στοργή, αγάπη, προστατευτικότητα”

Μετά τον Ιωαννίδη και τον Μέμο Ιωάννου είστε ο νεότερος προπονητής στην ιστορία του Άρη. Θα ήθελε πολύ όλος ο κόσμος να μάθει τι σας είπε το περασμένο Σάββατο. Όσο ιδιωτική μπορεί να είναι αυτή η κουβέντα, εχει τεράστιο ενδιαφέρον για τον κόσμο, διότι μιλάει ένας θρύλος του Άρη σε έναν άνθρωπο που τώρα μπήκε στην οικογένεια…

Θα μου επιτρέψετε να μην σας αποκαλύψω ακριβώς τι μου είπε ο κόουτς. Και αυτή τη φορά και την προηγούμενη που είχε έρθει στα γραφεία και είχαμε συναντηθεί. Με έχει αντιμετωπίσει με τεράστια στοργή, αγάπη, προστατευτικότητα. Προσπαθεί να με συμβουλεύσει και να μου πει κάτι για να με βοηθήσει κάθε φορά.

Μία συμβουλή του θέλετε να μας πείτε;

Όχι, θα μου επιτρέψετε να το κρατήσω για μένα. Και τον κύριο Ιωαννίδη και όλη την οικογένεια του Άρη και τον κόσμο του Άρη τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι τεράστια τιμή όλο αυτό που βιώνω εδώ.

Είχε φανταστεί ποτέ ο Γιάννης Καστρίτης ότι θα μπορούσε να είναι αντίπαλος μια μέρα με τον Ρικ Πιτίνο σε ένα από τα πιο κλασικά παιχνίδια του ελληνικού μπάσκετ;

Όχι, αυτό δεν το είχα φανταστεί. Λίγοι θα μπορούσαν να το φανταστούν σε όλη την Ευρώπη. Είναι τεράστια τιμή, απίστευτη στιγμή. Επειδή η καθημερινότητα τρέχει πολύ γρήγορα, δεν έχουμε αντιληφθεί πλήρως και ακριβώς τις στιγμές που ζούμε…

Πόσο πολύ βοήθησαν τα χρόνια σας στον Αρκαδικό, τα Τρίκαλα και την Κύμη, γι’ αυτό που κάνετε σήμερα στον Άρη;

Βοήθησαν πάρα πολύ. Το να αναλαμβάνεις ευθύνες σε υψηλό επίπεδο επαγγελματικά τόσο νωρίς και να κάνεις λάθη τόσο νωρίς σε βοηθάει να μάθεις από τα λάθη σου και να μάθεις να διαχειρίζεσαι κάποιες καταστάσεις. Και ο Αρκαδικός και τα Τρίκαλα και η Κύμη είναι τρεις διαφορετικές καταστάσεις μεταξύ τους. Κάθε χρονιά μου έδωσε κάτι πολύ διαφορετικό είτε μιλάμε για πετυχημένες, είτε για αποτυχημένες σεζόν. Κάθε μέρα πρέπει να κάνω το σταυρό μου και να νιώθω ευλογημένος γι’ αυτά που ζω. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που με έχουν βοηθήσει, πολλές ομάδες που έχω πάρει πολλά. Τους ευχαριστώ πολύ και το μόνο που νιώθω επειδή εισπράττω αυτή την αγάπη, είναι να τους το ανταποδίδω με τη δουλειά μου μέσα στο γήπεδο.

“Θέλουμε οι παίκτες μας να νιώθουν ελευθερία”

Ποια είναι η μπασκετική φιλοσοφία του Γιάννη Καστρίτη; Τι μπάσκετ του αρέσει να παίζουν οι ομάδες του;

Η αλήθεια είναι ότι από χρονιά σε χρονιά οι ομάδες μου έχουν παίξει διαφορετικό μπάσκετ. Διαφορετικά παίξαμε με τον Αρκαδικό, διαφορετικά στα Τρίκαλα, διαφορετικά πέρσι στην Κύμη, διαφορετικά φέτος, άλλες συνθήκες φέτος στον Άρη. Έχει να κάνει με τις συνθήκες στην ομάδα κάθε φορά, τις συνθήκες του πρωταθλήματος και τα χαρακτηριστικά των παικτών καθορίζει και το στιλ παιχνιδιού. Η φιλοσοφία που έχουμε και χρησιμοποιώ πληθυντικό για όλοι μαζί στο σταφ αποφασίζουμε είναι η πολύ απλή ότι κάθε μέρα να είμαστε συγκεντρωμένοι, να δίνουμε το 100% και ξεκινώντας από την άμυνα, να εκφράσουμε τον εαυτό μας πάνω στο παρκέ. Θέλουμε οι παίκτες μας να νιώθουν ελευθερία, αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές και πρέπει να νιώθουν ελευθερία.

Επειδή μεγαλώνετε μέσα στο μπάσκετ προπονητικά και όχι ως παίκτης, ποιο πρότυπο είχατε ή έχετε;

Οι προπονητές της ηλικίας μου πέσαμε στην περίοδο που στο μπάσκετ της Ελλάδας  ήταν τεράστια η επιρροή του κόουτς Ομπράντοβιτς και του κόουτς Ίβκοβιτς. Και εγώ προσωπικά και άλλοι έχουμε επιρροές από εκείνη τη περίοδο. Είμαστε όμως πλέον σε μια εποχή, με τα social media, με το ίντερνετ, το YouTube, η πληροφορία μεταδίδεται τόσο εύκολα, τόσο γρήγορα, που μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση σε υλικό, που μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθώ πολλές ομάδες, πολλούς προπονητές, δίνοντας έμφαση κυρίως σε Έλληνες, όπως ο κόουτς Πρίφτης, ο κόουτς Ιτούδης, ο κόουτς Σφαιρόπουλος, ο κόουτς Μπαρτζώκας.

ΝΒΑ παρακολουθείτε;

Όχι ιδιαίτερα. Και δεν μου αρέσει πολύ και είναι και δύσκολες οι ώρες. Περισσότερο μου αρέσει η Ευρωλίγκα και το κολεγιακό μπάσκετ, έχει πιο πολλή ανάλυση.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να “επιβληθεί” ένας προπονητής στη ηλικία σας σε μια ομάδα;

Μου έχει ξαναγίνει αυτή η ερώτηση. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχα τέτοιο πρόβλημα και δεν απασχόλησε κάτι τέτοιο. Όχι με την έννοια της επιβολής, ποτέ δεν το έκανα. Ήμουν τόσο τυχερός που πάντα είχα εξαιρετικούς χαρακτήρες, εξαιρετικούς επαγγελματίες και παιδιά που είχαμε άριστη σχέση στο παρκέ και με βοήθησαν να μάθω και πολλά πράγματα. Συνεργάστηκα με το Νίκο Χατζή, τον Σάκη Καρύδα, τον Άκη Καλλινικίδη, τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη, τον Νίκο Μπάρλο. Παιδιά που ήταν μεγαλύτεροι από μένα ηλικιακά, αλλά ποτέ δεν είχα πρόβλημα και έμαθα πολλά.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΣΤΡΙΤΗ ΣΤΟ PRESSARIS

To Top