Το επίτευγμα του Σάββα Παπάζογλου και η συγκλονιστική ιστορία του Σοφιανού που έπαιξε και στον Άρη…

Από την πλούσια θεματογραφία του λευκώματος «60 χρόνια Α’ Εθνική», σήμερα παρουσιάζουμε τον πρώτο ποδοσφαιριστή, που έπαιξε με τρεις διαφορετικές ομάδες.

Το συλλεκτικό, αριθμημένο λεύκωμα διατίθεται μόνο από την Super League και για παραγγελίες ή πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήστε στο  e-mail [email protected].

ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ: Με μια τρίτη ομάδα!
Το απόγευμα της 9ης Σεπτεμβρίου 1961 το πρωτάθλημα ξεκινάει με δύο αγώνες. Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός είναι τυπικά φιλοξενούμενος με αντίπαλο τον νεοφώτιστο Πανελευσινιακό. Στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού είναι ο Σάββας Παπάζογλου, που το 1959-60 αγωνίστηκε στον Απόλλωνα και το 1960-61 στον Παναιγιάλειο. Ο 27χρονος επιθετικός έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τρεις διαφορετικές φανέλες στην Α’ Εθνική. Μάλιστα στο παιχνίδι αυτό πέτυχε δύο από τα τέσσερα γκολ της νίκης του Ολυμπιακού.

Ο Σάββας Παπάζογλου είναι από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού συνέχισε την καριέρα του ως προπονητής, αλλά αυτό που  τον έκανε ξεχωριστό ήταν η εντελώς αθόρυβη ανθρωπιστική του δράση για τη στήριξη αναξιοπαθούντων παλιών ποδοσφαιριστών.

Την επόμενη μέρα ήταν η σειρά του Λάκη (Μιχάλη) Σοφιανού να παίξει με τον Άρη και να σκοράρει μάλιστα. Είχε ήδη αγωνιστεί στον Παναιγιάλειο και τον Ολυμπιακό.

Ο Σοφιανός ξεκίνησε να αγωνίζεται από την ομάδα του Αρίωνα Αγίου Αρτεμίου (Αρίων Γούβας) σε ηλικία δεκαέξι ετών, παραμένοντας στην ίδια ομάδα μέχρι το 1953. Κατά την εφηβική του ηλικία είχε καταφύγει σε παράνομες δραστηριότητες μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και φημιζόταν για την εξωγηπεδική του ζωή, αφού συχνές ήταν οι περιπτώσεις που εισαγόταν σε αναμορφωτήρια. Παρ’ όλα αυτά, το εξαιρετικό του ποδοσφαιρικό ταλέντο του εξασφάλισε μεταγραφή στην ομάδα του Παναθηναϊκού.Με τους “πράσινους” κατέκτησε κύπελλο Ελλάδας του 1954-55 και διεκδίκησε σχεδόν κάθε χρόνο το πρωτάθλημα Ελλάδας. Εκείνη την περίοδο, έγινε γνωστό ότι ενώ ήταν έγκλειστος στις φυλακές Αβέρωφ, ο Παναθηναϊκός ζητούσε ειδική άδεια με σκοπό να αγωνίζεται στα εντός έδρας παιχνίδια του συλλόγου.

Το 1958, επιτέθηκε σε διαιτητή και τιμωρήθηκε με αφαίρεση της φίλαθλης ιδιότητας του. Λίγους μήνες αργότερα μεταγράφηκε στον Παναιγιάλειο, όπου παρέμεινε ως το 1960, συντελώντας στην παρουσία της ομάδας στην Α’ εθνική κατηγορία.Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, όπου λίγο αργότερα κατηγορήθηκε για κλοπή στα αποδυτήρια κατά την διάρκεια αγώνα και σύντομα αφέθηκε ελεύθερος.

Το 1961, υπέγραψε στον Άρη, με τον οποίο αγωνίστηκε σε είκοσι αγώνες σκοράροντας έξι φορές, αλλά στις 18 Μαρτίου 1962 η διοίκηση της ομάδας τον άφησε ελεύθερο και ο Σοφιανός επέστρεψε για δύο ακόμη χρόνια στον Παναιγιάλειο.

Το 1964, μετακόμισε στην Δυτική Γερμανία, όπου έπαιξε ποδόσφαιρο και εργάστηκε ως προπονητής, αλλά συνέχισε τις παράνομες δραστηριότητες με αποτέλεσμα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 να γίνει απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, από την οποία έχασε το ένα του χέρι. Επέστρεψε στην Ελλάδα με την σύζυγο και τις δύο κόρες του, αλλά λόγω του ψυχολογικού πόνου από τον ακρωτηριασμό του οδηγήθηκε στα ναρκωτικά και στα τέλη της δεκαετίας του ’80 βρέθηκε στην φυλακή. Στις 2 Αυγούστου 1989, βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του, αφού αφαίρεσε ο ίδιος την ζωή του.

To Top