«Το μεγάλο στοίχημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα παιχτεί στις επόμενες 4 εβδομάδες»

«Για το ελληνικό ποδόσφαιρο το μεγάλο στοίχημα θα παιχτεί στις τέσσερις επόμενες εβδομάδες», αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο πρώην επικεφαλής του γραφείου Τύπου της ΑΕΚ και νυν στέλεχος της UEFA, Ανδρέας Δημάτος σχετικά με τη μάχη που δίνει η χώρα μας στην ειδική βαθμολογία της UEFA.

«Ο πρώτος καθοριστικός παράγοντας είναι τα αποτελέσματα στους εγγυημένους 14 αγώνες των πέντε εκπροσώπων μας, αφού είναι δεδομένοι οι τέσσερις αγώνες για ΑΕΚ και Ολυμπιακό, ανεξαρτήτως του τι θα κάνουν με Ντινάμο Ζάγκρεμπ και Γκενκ (οχτώ στο σύνολο) και οι διπλές αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με τη Μαρσέιγ, του ΠΑΟΚ με τη Χάιντουκ Σπλιτ και του Αρη με την Ντιναμό Κιέβου», συμπληρώνει ο Δημάτος και επισημαίνει: «Η δεύτερη συνθήκη είναι μετά το βράδυ της Πέμπτης 17 Αυγούστου να έχουμε πάρει κανονάκι για ακόμα έξι αγώνες Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και Αρη, κάτι που αυτόματα θα σημαίνει και τη συμμετοχή τους, μέχρι τα πλέι οφ, κάτι που είναι δεδομένο για ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Και φυσικά η τρίτη και ακόμα πιο σημαντική συνθήκη αφορά την εκπροσώπηση του ελληνικού ποδοσφαίρου και τον αριθμό των ομάδων μας στο σύνολο των 96 που θα συμμετάσχουν στη φάση των ομίλων των τριών διοργανώσεων της περιόδου 2023-24. Οι δύο σίγουρες δεν αρκούν, οι τρεις είναι το μίνιμουμ, αλλά μαλλον θα πρέπει ο πήχης να μπει ακόμα πιο ψηλά».

«Η μάχη με την Κροατία μέσα από τις δύο ελληνοκροατικές αναμετρήσεις των δύο ερχόμενων εβδομάδων στην 20η θέση της βαθμολογίας της UEFA δεν λύνει κανένα πρόβλημα και η απόσταση από την κομβική 15η θέση στην οποία δείχνει εδραιωμένη η Νορβηγία είναι κάτι παραπάνω από εννιά νίκες!», υπογραμμίζει ο Δημάτος και σημειώνει ότι «σημαντική είναι η διαφορά μας και από τις αμέσως προπορευόμενες χώρες όπως η 18η Τσεχία, η 17η Δανία και το 16ο Ισραήλ, που έχουν ήδη χάσει μια ομάδα από τις τέσσερις με τις οποίες ξεκίνησαν. Και δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη και η δυναμική αντεπίθεση της 21ης Πολωνίας, με μικρή διαφορά από τη χώρα μας στα επίπεδα της ισοπαλίας… Μια Πολωνία που οι καλοκαιρινές επιδόσεις των τεσσάρων ομάδων της την έχουν ανεβάσει στην 5η θέση της βαθμολογίας της UEFA για την τρέχουσα σεζόν…».

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση του Ανδρέα Δημάτου:

Μπορεί για πρώτη φορά στην τρέχουσα τριετία διεξαγωγής των Κυπέλλων Ευρώπης η χώρα μας να μετέχει στην αυριανή κλήρωση των πλέι οφ στη Νιόν και με τους πέντε εφετινούς εκπροσώπους της, μπορεί να αποφύγαμε, μέχρι να αρχίσουν τα δύσκολα, κάποιο κάζο τύπου Βελέζ ή Λέφσκι, μπορεί να έχουμε ηδη εξασφαλισμένες δύο θέσεις στη φάση των ομίλων με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, αλλά είναι μάλλον αφελές να πιστεύουμε ότι η καλοκαιρινή δουλειά για το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ήδη γίνει…

Οι τρεις νίκες και οι τρεις ισοπαλίες στα πρώτα έξι ματς των τριών εκπροσώπων μας στον δεύτερο προκριματικό γύρο μπορεί να απέφεραν ισάριθμες προκρίσεις, μπορεί από τις αρχές Αυγούστου να ισοφάρισαν την αρνητική επίδοση των τριών μόλις νικών σε ολόκληρη την περσινή ευρωπαϊκή σεζόν, αλλά και πάλι δεν είναι αρκετές για να ξεκολλήσουν τη χώρα μας από τα… χαμηλά της ευρωπαϊκής βαθμολογίας.

Αυτή η μέχρι σήμερα επίδοση αρκεί για να κατατάξει προσωρινά την Ελλάδα στην 44η θέση της βαθμολογίας από πλευράς εφετινής συγκομιδής, μία θέση που ο καθένας μας καταλαβαίνει πόσο πρέπει να διορθωθεί στις καθοριστικές τέσσερις εβδομάδες που ακολουθούν μέσα στον Αύγουστο. Για μία Ελλάδα που και πάλι βρίσκεται πίσω από κατά πολύ ασθενέστερες -θεωρητικά τουλάχιστον- χώρες της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.

Και ναι μεν υπάρχει το ελαφρυντικό των πολύ περισσότερων αγώνων μέσα στο καλοκαίρι στους δύο πρώτους προκριματικούς γύρους από πολλές χώρες, που βρίσκονται πάνω από την Ελλάδα, αλλά και πάλι δεν γίνεται να μην προβληματιστούμε βλέποντας για παράδειγμα την επίδοση των ισλανδικών ομάδων με οχτώ νίκες σε δώδεκα αγώνες μέχρι σήμερα, το οχτώ στα δέκα της Πολωνίας, τις επτά νίκες σε οχτώ αγώνες των κυπριακών συλλόγων με πολύ σημαντικές προκρίσεις μέχρι σήμερα ή τις επτά καλοκαιρινές νίκες ομάδων από χώρες όπως η Αρμενία, η Σλοβενία ή η Ρουμανία.

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο το μεγάλο στοίχημα θα παιχτεί στις τέσσερις επόμενες εβδομάδες. Ο πρώτος καθοριστικός παράγοντας είναι τα αποτελέσματα στους εγγυημένους 14 αγώνες των πέντε εκπροσώπων μας, αφού είναι δεδομένοι οι τέσσερις αγώνες για ΑΕΚ και Ολυμπιακό, ανεξαρτήτως του τι θα κάνουν με Ντινάμο Ζάγκρεμπ και Γκενκ (οχτώ στο σύνολο) και οι διπλές αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με τη Μαρσέιγ, του ΠΑΟΚ με τη Χάιντουκ Σπλιτ και του Αρη με την Ντιναμό Κιέβου.

Η δεύτερη συνθήκη είναι μετά το βράδυ της Πέμπτης 17 Αυγούστου να έχουμε πάρει κανονάκι για ακόμα έξι αγώνες Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και Αρη, κάτι που αυτόματα θα σημαίνει και τη συμμετοχή τους, μέχρι τα πλέι οφ, κάτι που είναι δεδομένο για ΑΕΚ και Ολυμπιακό.

Και φυσικά η τρίτη και ακόμα πιο σημαντική συνθήκη αφορά την εκπροσώπηση του ελληνικού ποδοσφαίρου και τον αριθμό των ομάδων μας στο σύνολο των 96 που θα συμμετάσχουν στη φάση των ομίλων των τριών διοργανώσεων της περιόδου 2023-24. Οι δύο σίγουρες δεν αρκούν, οι τρεις είναι το μίνιμουμ, αλλά μαλλον θα πρέπει ο πήχης να μπει ακόμα πιο ψηλά!

Η μάχη με την Κροατία μέσα από τις δύο ελληνοκροατικές αναμετρήσεις των δύο ερχόμενων εβδομάδων στην 20η θέση της βαθμολογίας της UEFA δεν λύνει κανένα πρόβλημα και η απόσταση από την κομβική 15η θέση στην οποία δείχνει εδραιωμένη η Νορβηγία είναι κάτι παραπάνω από εννιά νίκες!

Σημαντική είναι η διαφορά μας και από τις αμέσως προπορευόμενες χώρες όπως η 18η Τσεχία, η 17η Δανία και το 16ο Ισραήλ, που έχουν ήδη χάσει μια ομάδα από τις τέσσερις με τις οποίες ξεκίνησαν. Και δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη και η δυναμική αντεπίθεση της 21ης Πολωνίας, με μικρή διαφορά από τη χώρα μας στα επίπεδα της ισοπαλίας… Μια Πολωνία που οι καλοκαιρινές επιδόσεις των τεσσάρων ομάδων της την έχουν ανεβάσει στην 5η θέση της βαθμολογίας της UEFA για την τρέχουσα σεζόν…

To Top