«Το μπάτζετ του Άρη όσο τα… κορδόνια του Γκάλη»!

Για όλους και για όλα μίλησε ο Βαγγέλης Αλεξανδρής. Ο “τίγρης” ήταν καλεσμένος του τομέα σπουδών Αθλητικής Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΞΥΝΗ, έχοντας την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους… αυριανούς αθλητικογράφους τόσο για τον Αυτοκράτορα όσο και για την κατάσταση σε ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ και την Ευρώπη.
 
Ο προπονητής του Άρη μίλησε για τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει από το τη μακρόχρονη θητεία του στην Α1, απαντώντας σε ερωτήσεις των σπουδαστών.

Σε ερώτηση σπουδαστή για το αν έπρεπε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Α1 του μπάσκετ, ενώ δεν είχαν πάρει οι ομάδες τα χρήματα από τα τηλεοπτικά και τον ΟΠΑΠ, ή αν έπρεπε να συνεχιστούν οι απεργίες, ο κ. Αλεξανδρής απάντησε:
«Αυτά τα ζητήματα πρέπει να λύνονται πριν να φτάσουμε στο σημείο που θα πρέπει να παρθούν τέτοιες αποφάσεις. Η αντίδραση των ομάδων είναι λογική, αφού παρά τις τόσες αναμεταδόσεις αγώνων, μέχρι πρότινος δεν είχαν πάρει ούτε 1 €. Η πολιτική που ασκεί ο ΕΣΑΚΕ θα έλεγα με μία λέξη ότι είναι αστεία. Δεν μπορεί το θεσμικό όργανο όλων των σωματείων να μην μπορεί να πάρει κάποιες αποφάσεις και αυτό γιατί δεν υπάρχει ομοψυχία και δεν υπάρχει κοινή γραμμή. Υπάρχει ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός οι οποίοι κοιτάνε μόνο το συμφέρον τους και δεν έχουν καταθέσει ούτε μία πρόταση μέχρι τώρα και έχουν ελάχιστες παρουσίες, και υπάρχουν και τα υπόλοιπα σωματεία που προσπαθούν. Εγώ προσωπικά από το 1999 που ήμουν προπονητής στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ και ο πρόεδρός μου τότε ο κ. Παπακαλιάτης ήταν ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, έλεγα από τότε να διαχωριστούμε. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός να πάρουν τα περισσότερα χρήματα και ας κάνουν ένα πρωτάθλημα μόνοι τους. Οι υπόλοιπες ομάδες να οργανωθούμε, να οργανώσουμε ένα πρωτάθλημα για εμάς. Από τότε μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα προόδου. Η λογική μου λέει ότι δεν πρέπει στην εποχή που διανύουμε να τραβάνε κάποιοι το σκοινί, και να φτάνουμε στα άκρα. Θα πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή και διαφορετική αντιμετώπιση των προβλημάτων από όλους.Η ισχύς είναι εν τη ενώσει. Η να βρεθεί λύση και να ενσωματωθεί και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στην κοινή γραμμή, ή να αποβληθούν. Εμένα αυτή είναι η άποψή μου».

Σχετικά με το πόσο άλλαξε το μπάσκετ από τότε που ήταν αθλητής μέχρι σήμερα, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής σχολίασε:
«Έχουν αλλάξει τα πάντα, είναι ένα διαφορετικό άθλημα. Σε ότι αφορά την εξέλιξη του αθλήματος, υπάρχει μεγάλη πρόοδος, αλλά χάθηκε το συναίσθημα, η τήρηση του συμβολαίου. Τώρα ο παίχτης μπορεί να έρθει για ένα μήνα ή και για ένα παιχνίδι ακόμη, και αυτό αφαιρεί το δέσιμο μέσα στην ομάδα, και την επικοινωνία με τους φιλάθλους. Αν φέτος λένε καλά λόγια για εμάς στον ΑΡΗ που με μικρό προύπολογισμό έχουμε πετύχει καλά πράγματα, είναι γιατί προσπάθησα να δημιουργήσω ένα οικογενειακό κλίμα στην ομάδα, έτσι ώστε ο ένας να είναι κοντά στον άλλο, αν και οι αθλητές αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις».

Σχετικά με το πόσο άλλαξε το μπάσκετ από τότε που ήταν αθλητής μέχρι σήμερα, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής σχολίασε:
«Έχουν αλλάξει τα πάντα, είναι ένα διαφορετικό άθλημα. Σε ότι αφορά την εξέλιξη του αθλήματος, υπάρχει μεγάλη πρόοδος, αλλά χάθηκε το συναίσθημα, η τήρηση του συμβολαίου. Τώρα ο παίχτης μπορεί να έρθει για ένα μήνα ή και για ένα παιχνίδι ακόμη, και αυτό αφαιρεί το δέσιμο μέσα στην ομάδα, και την επικοινωνία με τους φιλάθλους. Αν φέτος λένε καλά λόγια για εμάς στον ΑΡΗ που με μικρό προϋπολογισμό έχουμε πετύχει καλά πράγματα, είναι γιατί προσπάθησα να δημιουργήσω ένα οικογενειακό κλίμα στην ομάδα, έτσι ώστε ο ένας να είναι κοντά στον άλλο, αν και οι αθλητές αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις».

Για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο κόουτς τόνισε:  «Αυτό που γίνεται με το ελληνικό πρωτάθλημα το θεωρώ ανούσιο και καταστροφικό. Οι ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και θέλουν να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην Α1, προσπαθούν να ελαφρύνουν το ρόστερ τους για να γλυτώσουνε χρήματα. Υπάρχει νόρμα από τον ΕΣΑΚΕ να μην μπορείς να διώξεις παίχτη, αλλά βλέπω κάποιες ομάδες τελευταία να διώχνουν τα ακριβά τους συμβόλαια και να παίρνουν πιο φθηνούς Αμερικάνους, αυτό συμβαίνει δυστυχώς και στον ΠΑΟΚ και είναι άσχημο αυτό. Η παραγωγή παιχτών τα τελευταία χρόνια έχει ελλατωθεί, δεν βλέπουμε τόσα πολλά νέα παιδιά με ταλέντο όσο τα προηγούμενα χρόνια. Εγώ προσωπικά πάντα προσπαθώ να έχω έναν έφηβο στη δωδεκάδα, και τα δύο τρία παιδιά που υπάρχουν στον ΑΡΗ και είναι αξιόλογα, εφ’ όσον παραμείνουν στην ομάδα –κάτι που θεωρώ φυσιολογικό- θα προσπαθήσω να τα αξιοποιήσω».

Σε ερώτηση για ποια κατάσταση βρήκε στον Άρη διοικητικά και αγωνιστικά, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής απάντησε: «Αυτή την εικόνα που βρήκα την έχετε μπροστά σας. Διοικητικά υπάρχει μία αστάθεια, μετά την παραίτηση τριών ανθρώπων από το προεδρείο, ουσιαστικά έχει μείνει μόνο ο κ. Δαμιανίδης στο σωματείο, και αυτή η αστάθεια έχει αντίκτυπο σε όλη την ομάδα. Δεν μπορεί ο κ. Δαμιανίδης να καλύψει μόνος του όλες τις υποχρεώσεις του Άρη. Από την άλλη στο αγωνιστικό κομμάτι, μου είπαν από την πρώτη μέρα που με καλέσανε, ότι σαν στόχος για τη φετινή χρονιά θα είναι η οικονομική εξυγείανση του σωματείου. Γιατί τα χρέη είναι πάρα πολλά και αν δεν αποπληρωθούν δεν θα υπάρχει μέλλον για την ομάδα. Το αποδέχτηκα γιατί είμαι Αρειανός. Η σκέψη μου όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι ήταν να μην πάρω έμπειρους παίχτες παρότι υπήρχαν μεγάλες ευκαιρίες, γιατί δεν ήθελα να ανακυκλώσω τα ίδια πρόσωπα που έχουν δουλέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα τόσα χρόνια. Είπα να κάνω κάτι πρωτοποριακό, να πάρω νέα παιδιά και έφερα 5 rookies από την Αμερική, κίνηση που έχει ένα κόστος γιατί βλέπετε και εσείς ότι είναι παιδιά χωρίς πείρα και χάσαμε 6 παιχνίδια στον πόντο, γιατί δεν έχουν τις ανάλογες εμπειρίες. Είπα να τα δουλέψω, να δημιουργήσω έναν πυρήνα παιχτών που να βασιστεί η ομάδα, γιατί όλοι αυτοί είναι με διετή και τριετή συμβόλαια, και να πατήσουμε σε αυτά τα παιδιά τα επόμενα χρόνια για να κάνουμε κάτι παραπάνω. Ο προϋπολογισμός είναι αστείος. Όσο ήταν το μισό συμβόλαιο ενός καλού ξένου παίχτη των προηγούμενων ετών, είναι όλο το σωματείο. Το budget αυτή τη στιγμή είναι 400.000 € για το αγωνιστικό κομμάτι. Κάποτε αυτό ήταν τα κορδόνια του Γκάλη και του Ρόι Τάρπλεϊ. Δεν πιστεύω ότι τα budget κάνουν τις ομάδες, ως ένα σημείο βέβαια, γιατί όταν αντιμετωπίζεις τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό ή την CSKA εκεί η διαφορά θα φανεί, αλλά προσπαθήσαμε να βάλουμε πολλά στοιχεία στο παιχνίδι μας και να γίνουμε ελκυστικοί και ως ένα βαθμό το έχουμε καταφέρει».

Δικαιολογεί τον φίλαθλο του Άρη που έζησαν τις δόξες του παρελθόντος και δεν πάνε πια γήπεδο;

«Δεν συμφωνώ με αυτή τη λογική, για οποιοδήποτε άθλημα. Νομίζω ότι αν αγαπάς κάτι το στηρίζεις. Αυτή η απουσία από τα γήπεδα είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Παίξαμε στην Ολλανδία με ομάδα που δεν την έχει ο χάρτης, και είχε 3.000 κόσμο μέσα σε ένα εκπληκτικό γήπεδο. Εκεί πάνε στο γήπεδο για την ομάδα. Στην Ελλάδα ή είσαι πρώτος ή σε σκοτώνουν. Φέτος κάτι πάει να γίνει, εγώ προέρχομαι από τον Άρη και ξέρω την ψυχολογία των Αρειανών. Ποντάρισα σε ένα γεγονός, να δημιουργήσω μια ομάδα που να έχει το πάθος που εκφράζει τον Αρειανό φίλαθλο, και τα κατάφερα, γι΄αυτό και ο κόσμος γύρισε στο γήπεδο».

Σχετικά με την διαιτησία σχολίασε:

«Υπάρχει καχυποψία των φιλάθλων απέναντι στην διαιτησία και θα έλεγα ότι είναι δικαιολογημένη. Είναι θέμα των θεσμικών οργάνων. Πάντα ένας διαιτητής επηρεάζεται πάρα πολύ από το όνομα της ομάδας και πως θα σφυρίξει, φοβούμενος κυρίως για την καριέρα του. Αν δηλαδή αδικήσει ή δεν ευνοήσει μία μεγάλη ομάδα, ότι θα έχει αντίκτυπο στην εξέλιξή του. Είναι ανασταλτικός παράγοντας αυτός και δηλητηριάζει και τον φίλαθλο κόσμο. Πολλές φορές έχουμε γίνει μάρτυρες να εφαρμόζεται το δίκιο υπέρ του μεγάλου και αυτό αφαιρεί την χαρά από το παιχνίδι, την δυνατότητα μία μικρή ομάδα να κάνει μία μεγάλη νίκη».

Επηρεάζει η οικονομική κρίση το άθλημα;
«Επηρεάζει η κρίση πάρα πολύ. Ευτυχώς έχω εξαιρετικά παιδιά. Οι Έλληνες πήραν πριν από μία εβδομάδα τον πρώτο τους μισθό από τον Αύγουστο! Κάποιοι από αυτούς είναι και οικογενειάρχες, και είναι πολύ δύσκολο να τους ζητάς να είναι πρωί – απόγευμα στο γήπεδο, και από την άλλη να τελειώνει το παιχνίδι και να έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Και τα συμβόλαια έχουν προσαρμοστεί, και οι μισθοί είναι μόνο για να περνάμε την καθημερινότητά μας. Άμα λοιπόν αργούν και οι πληρωμές, αυτό φέρνει δυσφορία στην προπόνηση».

Για την αλαζονική συμπεριφορά Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού:
«Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι ευχή και κατάρα για το Ελληνικό μπάσκετ. Σκέφτονται αλαζονικά, και αυτό θα ισχύει όσο υπάρχει η οικονομική δυνατότητα που έχουν τα αφεντικά τους. Το budget τους δεν βγαίνει από τα έσοδά τους αλλά από τα ταμεία των επνδυτών τους. Και εκεί βλέπω όμως μια λογική να πέσει και άλλο ο προϋπολογισμός τους. Όσο μειώνονται τα budget τους, τόσο θα πλησιάζουν οι ομάδες της Θεσσαλονίκης και κάποιες άλλες ομάδες, να γίνουν ανταγωνιστικές και να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο».

Για την σύγκριση εκ μέρους των φιλάθλων του Άρη της ομάδας μπάσκετ με την ομάδα ποδοσφαίρου, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
«Φέτος έδιωξα έναν παίχτη, τον Όλιβερ, ο οποίος ήταν ο τρίτος σκόρερ στο NCAA και ήταν η πρώτη μου επιλογή. Σε σχέση με αυτούς που έχω ήταν ο καλύτερος. Ξέρετε γιατί έφυγε; Γιατί δημιουργούσε πρόβλημα στα αποδυτήρια. Ήταν αλαζόνας, είχε έπαρση, κοιτούσε υποτιμητικά τους συμπαίκτες του. Αν είσαι προπονητής στον Ολυμπιακό και έχεις 12 αστέρια στην ομάδα, είναι εύκολο να κοουτσάρεις, γιατί ο κάθε παίκτης θέλει να επιβεβαιώσει το συμβόλαιό του. Σε ομάδα όμως με μικρό budget πρέπει να φέρεις κοντά τον έναν παίχτη με τον άλλο. Όποιος δεν είναι εκφραστής της αρειανής συνείδησης δεν έχει θέση στην ομάδα».

* Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Χήτας, υπεύθυνος τομέα σπουδών Αθλητικής Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΞΥΝΗ.

To Top