Το προφίλ της Βοσνίας: Γεμάτη ποιότητα και αστέρια από την μέση και μπροστά!

Η Βοσνία μπορεί να μην έχει τις τεράστιες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια αλλά παραμένει μία πολύ ποιοτική Εθνική ειδικά από το κέντρο και μπροστά. Το… επεισοδιακό παρελθόν με την Εθνική μας.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Οι Βόσνιοι δυσκολεύτηκαν στην πρεμιέρα τους στα προκριματικά του Euro 2020 απέναντι στους Αρμένιους για να κερδίσουν 2-1 σε ένα ματς όπου τιμήθηκε ο αρχηγός και φορ τους, Τζέκο, για τα 100 ματς του με την Εθνική. Απέναντι στους Αρμένιους και παίζοντας μπροστά στον κόσμο τους σε ένα δύσκολο γήπεδο γενικά για τον αντίπαλο ο Προσινέτσκι κατέβασε ένα 4-3-3 με τον Σέχιτς κάτω από τα γκολπόστ, τετράδα άμυνας με Τοντόροβιτς, Μπλάκσιτς, Ζουκάνοβιτς και Σίβιτς, κέντρο με Μπέσιτς, Κρούνιτς και Πιάνιτς, άκρα με Ζάκαριτς και Βίσκα και φορ τον αρχηγό και σταρ Τζέκο. Σε αυτό το σχήμα αναμφίβολα υπάρχουν δύο μεγάλα αστέρια. Είναι ο 28χρονος Πιάνιτς, που έχει βάλει και γκολ κατά της Εθνικής μας (σ.σ. με φάουλ), έχοντας 85 συμμετοχές και 11 γκολ στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Ο άσος της Γιουβέντους – που πιτσιρικάς έπαιξε στις μικρές Εθνικές του Λουξεμβούργου – έχει και 27 ασίστ στην Εθνική. Πρόκειται για ποδοσφαιριστή που στην παρούσα φάση κοστολογείται με 70 εκατ. ευρώ! Φέτος στην Γιουβέντους έχει 34 ματς με 4 γκολ και 4 ασίστ.

Το άλλο μεγάλο αστέρι; Μα φυσικά ο ύψους 1.93 μέτρων Τζέκο, που επίσης παίζει στην Serie A με την Ρόμα όμως. Με τους Ρωμαίους φέτος ο Τζέκο – που στις δηλώσεις του πάντως προκάλεσε με τα όσα είπε για τον Μανωλά – έχει 30 παιχνίδια με 12 τέρματα και 8 ασίστ. Σε 100 αναμετρήσεις με τη Βοσνία έχει 55 γκολ και 20 ασίστ. Σημείο αναφοράς από αυτήν την 11άδα είναι και ο Ράντε Κρούνιτς, ο μέσος της Έμπολι, με 1 γκολ και 1 ασίστ σε 9 συμμετοχές στη Βοσνία ενώ δεν πρέπει να υποτιμηθεί και ο ακραίος Βίσκα, που βγάζει το… ψωμί του στην Τουρκία και έχει σε 43 αγώνες 8 γκολ και 7 ασίστ με την Εθνική. Στο ματς με τους Αρμένιους σκόραρε ο Κρούνιτς από ασίστ του Πιάνιτς (σ.σ. κόρνερ και κεφαλιά ενώ ο Πιάνιτς έχει καλά στημένα) και ο Μιλόσεβιτς με ασίστ του Βίσκα.

Οι Βόσνιοι έχουν και άλλα δυνατά ονόματα όπως του ακραίου μπακ της Άρσεναλ, του Σεάντ Κολάσινατς, που αντιμετώπιζε όμως πρόβλημα τραυματισμού. Παρόλα αυτά ο Προσινέτσκι επισήμανε πως ο Κολάσινατς πάει για βασικός. Συνολικά ως ομάδα από το κέντρο και μπροστά έχουν αρκετές επιλογές με ποιότητα και είναι μία Εθνική που εάν σου πάρει το κέντρο και επιβάλλει τον ρυθμό της μπορεί να σε… σκοτώσει. Είναι ένα σύνολο πάντως που αναπτύσσεται και από τα άκρα και ειδικά από την δεξιά πλευρά για να συγκλίνουν οι παίκτες του και να… χτυπήσουν από το κέντρο.

ΤΡΕΙΣ ΣΕΡΙ ΝΙΚΕΣ ΟΙ ΒΟΣΝΙΟΙ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΗΤΤΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Στα πέντε ματς που έχουν προηγηθεί η Βοσνία έχει δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα. Εντός έδρας όμως δείχνει μεγάλη δυναμική. Είναι εδώ και τέσσερις αναμετρήσεις είναι αήττητη με τρεις νίκες και μία ισοπαλία. Η τελευταία της ήττα ήταν το 3-4 του 2017 από το Βέλγιο αμέσως μετά το 0-0 με την Ελλάδα. Εάν πάμε πιο πίσω η αμέσως προηγούμενη ήττα της εντός ήταν με την Κύπρο το 2014. Οι Βόσνιοι γενικότερα πάντως είναι σαφώς καλύτεροι μεσοεπιθετικά απ’ ότι μεσοαμυντικά.

ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗ Η ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟ ΜΑΤΣ ΤΟΥ 2017

Ελλάδα και Βοσνία έχουν κόντρα και ποδοσφαιρικές και μη διαφορές εδώ και χρόνια με ματς που είχαν ένταση και στην χώρα μας αλλά και στην έδρα των Βόσνιων. Χαρακτηριστικό είναι το ματς του Ιουνίου του 2017 στη Βοσνία. Η ένταση μετά την λήξη του 0-0 στη Ζένιτσα μεταφέρθηκε και στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα να γίνουν επεισόδια εντός αγωνιστικού χώρου έξω από τη φυσούνα! Oπαδοί κινήθηκαν απειλητικά προς τους παίκτες και ενώ ήταν προκλητικοί και οι Βόσνιοι παίκτες.

Ο Γιαννιώτας πήγε να χωρίσει τον Τζέκο με τον Μανωλά που είχαν μια διένεξη και δέχθηκε την επίθεση του βοηθού του Μπαζντάρεβιτς, ο οποίος του έδωσε μπουνιά εν ψυχρώ, με αποτέλεσμα να του σπάσει το δόντι! Σε επίπεδο παράδοσης από το 2007 και μετά η Ελλάδα έχει μία νίκη και η Βοσνία άλλη μία ενώ τέσσερα ματς έληξαν ισόπαλα.

To Top