Τράπεζες βάζουν ”χέρι” στο επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα!

Από χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έχει καταβληθεί σε 205.912 νοικοκυριά, το κοινωνικό μέρισμα. Δεν είναι λίγα τα μηνύματα που φτάνουν στο dikaiologitika.gr με αναφορές ότι ορισμένες τράπεζες έχουν προβεί ήδη σε κατάσχεση του ποσού από οφειλέτες τους.

Συγκεκριμένα αναγνώστες του dikaiologitika.gr στέλνουν από το χθες μηνύματα με περιπτώσεις τραπεζών που έχουν κατάσχει το καταβληθέν κοινωνικό μέρισμα ώστε να συμψηφίσουν χρέη από ”κόκκινα” δάνεια.

Οι τράπεζες αυτή την στιγμή ”αυθαιρετούν” απέναντι στο γράμμα του νόμου αφού ο νόμος προβλέπει ότι το επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα δεν μπορεί να κατασχεθεί. Ειδικότερα ο νόμος αναφέρει ”Το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ είναι αφορολόγητο ,δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα (δηλαδή οι τράπεζες) και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ η οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα .”

Για ακόμη μια φορά οι τράπεζες βάζουν ”χέρι” στο κατά άλλα ακατάσχετα ποσά όπως αυτό του κοινωνικού μερίσματος. Το υπουργείο Οικονομικών καλείτε τώρα να ενημερώσει άμεσα τις τράπεζες ώστε να επιστρέψουν τα κατασχεθέντα ποσά από το κοινωνικό μέρισμα και να υποχρεώσει τα πιστωτικά ιδρύματα να μην προβούν σε παρόμοιες ενέργειες σε επόμενες καταβολές του επιδόματος από το πρωτογενές πλεόνασμα

Να υπενθυμίσουμε ότι από χθές ξεκίνησαν να καταβάλλονται 133,2 εκατ. ευρώ σε 205.912 νοικοκυριά, («περίπου 647 ευρώ ανά δικαιούχο νοικοκυριό» ανέφερε σχετικά), ενώ επίσης έχει πιστωθεί το ποσόν της εφάπαξ χρηματικής ενίσχυσης σε πάνω από 75.328 ένστολους.

Μπαίνοντας στο taxisnet μπορείτε να δείτε εάν έχετε πάρει το μέρισμα.

Σε όσους δικαιούχους η ένδειξη στην αίτηση του taxisnet αναγράφει ”προς πληρωμή” θα λάβουν το δικαιούμενο ποσό την Παρασκευή στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Επίσης χθες έγινε γνωστό ότι η απόφαση για τα νέα κριτήρια ”διορθωμένα” κριτήρια θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Οι νέοι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν νέα αίτηση στο gsis.gr αφού αυτόματα η ΓΓΠΣ θα προσαρμόσει τους δικαιούχους σύμφωνα με τα νέα κριτήρια.

Πηγή: news247.gr

To Top