ΑΝΑΛΥΣΗ: Τρεις θρύλοι αντίπαλοι του Γκάλη στο Χολ Οφ Φέιμ! (photos + videos)

Ο Νίκος Γκάλης έχει από χθες μια… μπασκετική αγωνία. Αν θα εκλεγεί για να εισαχθεί στο Χολ Οφ Φέιμ του Παγκόσμιου μπάσκετ, στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, στο μέρος όπου “γεννήθηκε” το άθλημα μέσω του οποίους ο ίδιος άλλαξε την πορεία μιας ολόκληρης χώρας πριν από δεκαετίες! Δεν θα έχει εύκολο έργο… Οι αντίπαλοί του είναι επίσης θρύλοι. Το PRESSARIS σας τους παρουσιάζει!

ΒΛΑΝΤΕ ΝΤΙΒΑΤΣ

Τον γνωρίζετε όλοι. Έπαιξε κόντρα στον Γκάλη στις μάχες του Άρη με την Παρτιζάν για το κύπελλο Πρωταθλητριών στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Μετά άφησε την Ευρώπη για το ΝΒΑ, όπου και πρωταγωνίστησε για 16 χρόνια παίζοντας με τους Λέικερς, τους Χόρνετς, τους Κινγκς πριν επιστρέψει στην ομάδα του Λος Άντζελες το 2005 για να κλείσει την καριέρα του. Μετράει 13.398 πόντους και 9.326 ριμπάουντ στην 16ετη καριέρα του στο ΝΒΑ, ενώ έχει κερδίσει Ολυμπιακό μετάλλιο (1988, Σεούλ, αργυρό) με την Εθνική Σερβίας, χρυσό (1990) και αργυρό (1986) σε Μουντομπάσκετ και δύο χρυσά (1989, 1991) και ένα χάλκινο (1987).

ΣΑΡΟΥΝΑΣ ΜΑΡΤΣΙΟΥΛΙΟΝΙΣ

Ο Λιθουανός σταρ πρωταγωνίστησε στην πρώην Σοβιετική Ένωση, ήταν παρών κόντρα στον Γκάλη στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ 1989 στο Ζάγκρεμπ, αλλά αμέσως μετά άφησε και αυτός την Ευρώπη για το ΝΒΑ. Από το 1989 ως το 1997 αγωνίστηκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, τους Σιάτλ Σουπερσόνικς, τους Σακραμέντο Κινγκς και τους Ντένβερ Νάγκετς. Στην καριέρα του στο ΝΒΑ είχε 4.631 πόντους.

ΟΣΚΑΡ ΣΜΙΤ

Καλαθομηχανή. Θεωρείται ανεπίσημα ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του αθλήματος με καταγεγραμμένους 49.737 πόντους (σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο). Ο Βραζιλιάνος σταρ δεν έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ. Έκανε καριέρα στην Ευρώπη κυρίως στην ιστορική Καζέρτα από την Ιταλία, όπου και αγωνίστηκε από το 1982 ως το 1990. Ολοκλήρωσε την καριέρα του 2033 στη Φλαμένγκο σε ηλικία 45 ετών, έχοντας συμμετάσχει με την Εθνική Βραζιλίας σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 1980 ως το 1996!

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ

Σαφώς αυτοί οι τρεις είναι οι βασικοί αντίπαλοι του Νίκου Γκάλη στην “μάχη” για το Χολ Οφ Φέιμ, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι, προσωπικότητες εξίσου σημαντικές στο παγκόσμιο μπάσκετ: Μίκι Μπέρκοβιτς, Ταλ Μπρόντι, Τζάκι Χαλαζόν, Λίντσεϊ Γκέιζ, Βλάντιμιρ Κοντρασίν, Τιάγκο Πάσος, Μάνουελ “Λόλο” Σάινθ, Τόγκο Σοάρες και Ράνκο Ζεράβιτσα.

To Top