«Τρελά» χρέη η ΑΕΚ, πάνω από 46 εκατομμύρια

Σε τραγική οικονομική κατάσταση βρίσκεται η ΠΑΕ ΑΕΚ, τα συνολικά χρέη της οποίας θα ξεπεράσουν τα 46 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, όπως αποκάλυψε ο πρώην οικονομικός διευθυντής της, Βασίλης Πουλάκος.

Ο κ. Πουλάκος μίλησε στην «Real sports», παραθέτοντας ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ: «Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, θα τα χαρακτήριζα τραγικά. Οι υποχρεώσεις της ΠΑΕ έως τις 29 Φεβρουαρίου υπερβαίνουν τα 35 εκατ. ευρώ. Μόνο και μόνο η οφειλή στο ποδοσφαιρικό τμήμα (νυν και πρώην) μαζί με τις αμοιβές του τεχνικού επιτελείου (νυν και πρώην) ανέρχεται στα 6.539.275 ευρώ. Και, μάλιστα, στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα πριμ ή τυχόν επιπλέον απολαβές που ορίζονται από το προσάρτημα των συμβολαίων και τον εσωτερικό κανονισμό. Στο έγγραφο που αποστείλαμε στην ΟΥΕΦΑ, δεσμευθήκαμε ότι έως τις 20 Μαρτίου θα έχουμε καταβάλει 2.526.000 ευρώ. Μα τα ανοικτά μέτωπα είναι κι άλλα πολλά, για παράδειγμα τα 1.235.000 ευρώ, χρήματα που αφορούν ληξιπρόθεσμη οφειλή του άρθρου 44, τα 1.337.000 ευρώ, ποσό που παραπέμπει στην υπαγόμενη στην επιτροπή του άρθρου 15 οφειλή, αλλά και 11.256.000 ευρώ που αφορούν την ρυθμισμένη πια οφειλή του νόμου 3888/10. Παράλληλα, τρέχουν οφειλόμενοι φόροι από το Μάρτιο έως το Δεκέμβριο του 2011, ύψους 3.045.000, για τους οποίους έχουμε υποστεί έλεγχο από τις φορολογικές αρχές».

Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας: «Έχουμε επίσης, την υποχρέωση από τον τρέχοντα ΦΠΑ και ΦΜΥ ύψους 97.000. Κι όλα αυτά, χωρίς τις προσαυξήσεις. Εκτός των παραπάνω, υπάρχει το χρέος προς το ΙΚΑ, ύψους 1.057.161 ευρώ, για το οποίο έχουμε καταθέσει αίτηση ρύθμισης. Το θλιβερό συμπέρασμα που προκύπτει από όλα αυτά, είναι ότι η ΑΕΚ δεν έχει φορολογική ούτε ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ έως το τέλος Δεκεμβρίου εκκρεμούσε η καρταβολή 600.000 ευρώ σε ομάδες με τις οποίες είχαμε συναλλαγεί στο παρελθόν, ποσό που πρέπει να εξοφληθεί απαραιτήτως έως τις 31 Μαρτίου, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε την αδειοδότηση».

Στη συνέχεια, ο μέχρι πρότινος οικονομικός διευθυντής της ΠΑΕ ΑΕΚ ανέφερε: «Το μεγάλο κακό είναι ότι όλα τα μελλοντικά έσοδα της εταιρείας είναι εκχωρημένα και έως το τέλος Ιουνίου προβλέπονται μηδενικά. Η τελευταία εκχώρηση έγινε για την πρόσφατη ταμειακή διευκόλυνση από την πλευρά του κ.Οικονομόπουλου και αφορά τις δόσεις του τηλεοπτικού συμβολαίου Απριλίου και Μαϊου, συν τα χρήματα που πρέπει να πάνε σε προμηθευτές, Ερασιτεχνική και ΟΑΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα μελλοντικά έσοδα της ΠΑΕ, είτε αυτά προέρχονται από τον ΟΠΑΠ είτε από το τηλεοπτικό συμβόλαιο, είναι εκχωρημένα. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Έως τις 30-6-2011 και από τις 15-3-2010, όταν ανέλαβε την διοίκηση ο Σταύρος Αδαμίδης, οι δύο βασικοί μέτοχοι της ΠΑΕ, οι κ.κ Παππάς και Νοτιάς, έβαλαν περισσότερα από 17,5 εκατ. ευρώ και, με την ευκαιρία, τους ευχαριστώ δημόσια για την παρουσία τους στην ομάδα, αλλά και για την μέριμνα που επέδειξαν αναφορικά με τις αποδοχές του διοικητικού προσωπικού. Είναι μύθος ότι δεν πρόσφεραν ή ότι ήταν άφαντοι. Βεβαιώνω ότι κατέβαλα πολλά χρήματα στην εταιρεία χωρίς να ζητήσουν το παραμικρό. Επιπλέον στον Νίκο Νοτιά έχουν απλώς καταβληθεί-για το προπονητικό κέντρο των Σπάτων, τον Δεκέμβριο του 2010, η εγγύηση του μισθωτηρίου και το μίσθωμα ενός μηνός. Ενοίκια άλλα δεν έχει λάβει, αλλά και δεν έχει ζητήσει. Η ηθική των ανθρώπων αυτών είναι αξιομνημόνευτη».

Για τον Σταύρο Αδαμίδη, ο Βασίλης Πουλάκος είπε: «Άνθρωπος του Αδαμίδη ουδέποτε υπήρξα, άλλωστε εκείνος ανέλαβε τον Μάρτιο του 2010 κι εγώ πήγα στην ΑΕΚ επτά μήνες μετά. Θα εξάρω, πάντως, την διαχειριστική ηθική του. Θεωρώ ότι ήταν έντιμος, σεβάστηκε τα χρήματα των μετόχων και προσπαθούσε πάντα με γνώμονα το συμφέρον της ΠΑΕ και όχι το ίδιο όφελος. Υπήρξε, ίσως, ο πιο τίμιος διαχειριστής που πέρασε ποτέ από αυτήν την ομάδα. Από την 1-7-2011 έως και σήμερα, η συνδρομή των μετόχων ήταν της τάξης των 880.000 ευρώ. Από αυτά, περίπου 563.000 έβαλαν οι Supporters αι τα υπόλοιπα ο κ. Νοτιάς. Ο οποίος, επίσης, επιβαρύνθηκε εξ ολοκλήρου με την κατάπτωση μιας εγγυητικής για κάλυψη δανείου στην ASPIS BANK, ύψους 1.114.000 ευρώ.
Να τονίσω κάτι που θεωρώ σημαντικό. Προϋπολογίζοντας τα φορολογικά βάρη και τις προσαυξήσεις με τους αναλογούντες φόρους επί των καταβολών των δόσεων σε ποδοσφαιριστές – προπονητές, εκτιμώ ότι το σύνολο των υποχρεώσεών της εταιρείας έως τις 30-6-2012, σε κάθε περίπτωση, θα υπερβεί τα 46.000 εκατ. ευρώ, μετά και την διαγραφή του ομολογιακού δανείου της Morgan Stanley, για την αποπληρωμή του οποίου, από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, εκτός του κ. Παππά, συνέδραμε ο κ. Χατζηιωάννου με 500.000 ευρώ. Η λιξηπρόθεσμη οφειλή στο προσωπικό της ΠΑΕ το οποίο, αν δεν έβαζε καθημερινά και άπειρες φορές πλάτη, δεν είμαι βέβαιος ότι αυτή θα συνέχιζε να λειτουργεί, έως τις 29/2 ανερχόταν στα 858.000 ευρώ. Θα παρακαλούσα τον κ. Οικονομόπουλο, που ασκεί διοίκηση στην εταιρεία, να μεριμνήσει για την εξόφλησή του».

Ξεκίνα τώρα με Bonus 125 € από την expekt.com!

To Top