Τσαβούσογλου σε Ελλάδα: Αποστρατιωτικοποιήστε τώρα τα νησιά αλλιώς θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας

Το προκλητικό κρεσέντο συνεχίζεται από την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας. Και σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα παραβαίνει τους όρους των συνθηκών και πρέπει να προχωρήσει στην αποστατιωτικοποίησή τους.

Αλλιώς, προειδοποίησε, θα αρχίσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε και κάτι άλλο επίσης εξωφρενικό: «Οι Έλληνες πολιτικοί πιστεύουν ότι δεν θα έχουν ικανοποιημένο το ακροατήριό τους αν δεν επιτεθούν στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα».

Η Άγκυρα βάζει επίσημο τέλος στη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του skai.gr στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Τερματίζουμε επισημα τη διαδικασία του Ανωτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Στέλνουμε επιστολή».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών σημειώνοντας: «Υπάρχει ένας όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θεμα κυριαρχίας τους».
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ζήτημα Τουρκίας. Όπως ανέφερε χθες, Δευτέρα, στη δήλωσή του προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ηγετών: «Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Πηγή: www.skai.gr

To Top