Τσιόδρας: «Υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς χώρους, όπως ΜΜΜ, κομμωτήρια και καταστήματα»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για νέα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός, για την επανέναρξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά και για την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αναλυτικά όσα είπε στη σημερινή ενημέρωση:

«Σχετικά με τα συμπτώματα που μπορεί να μας οδηγήσουν στην υποψία πως έχουμε τη νόσο, τοποθετήθηκε πρόσφατα επιτροπή επιστημόνων του ΠΟΥ και προσέθεσε κάποια περαιτέρω συμπτώματα, που πρέπει να τα γνωρίζουμε όλοι μας και περιλαμβάνουν εκτός από τα γνωστά μας, δηλαδή τον πυρετό, τον βήχα, το λαχάνιασμα ή την δυσκολία στην αναπνοή, προσέθεσαν τις κρυάδες, το ρίγος, τις μυαλγίες, την κεφαλαλγία, τον πονόλαιμο και ξαφνική απώλεια ή διαταραχή της γεύσης ή της όσφρησης.

Τα συμπτώματα σας υπενθυμίζω εμφανίζονται 2 ή 14 ημέρες μετά την έκθεσή  μας στον ιό και συνήθως, στην πλειονότητα, σε 3-7 ημέρες.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και εισηγήθηκε την επανέναρξη της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η οποία θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με πορϋποθέσεις, με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Επίσης, η επιτροπή μας τοποθετήθηκε για την επόμενη φάση των μέτρων, σχετικά με την ισχυρή σύσταση ή υποχρεωτική χρήση της μάσκας, κατά τη μετακίνησή μας με ΜΜΜ κι όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Η επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε να τηρείται αυτό το υποχρεωτικό μέτρο, έως αντενδείξεων ιατρικών, όπως επί παραδείγματι παντοποωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία/κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση μάσκας και για τους εισερχόμενους και για τους εργαζόμενους, όπως πωλητές και ταμειακοί υπάλληλοι.

Η μάσκα στην επόμενη φάση, ωστόσο, όπως ειπώθηκε από πολλά μέλη της επιτροπής, δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο που θα μας δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της στην επόμενη φάση μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών, η δυνατόν την παρουσία ενός αντισηπτικού πάντοτε στην τσέπη μας, την τήρηση των αποστάσεων, την τήρηση των κανόνων για όταν βάζουμε και βγάζουμε την μάσκα, και μόνο σαν συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοση από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς, δηλαδή που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα και τα εμφανίζουν αμέσως τις επόμενες ημέρες».

136 είναι ο συνολικός αριθμός νεκρών λόγω του κορονοϊού στη χώρα, ενώ ανακοινώθηκαν νέα 17 κρούσματα.

Δυο ασθενείς κατέληξαν λόγω του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 136, όπως έγινε γνωστό στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε επίσης σήμερα, Δευτέρα (27/4), ότι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της covid-19 είναι 17, ενώ ο συνολικός αριθμός τους φτάνει, πλέον, τα 2.534.

Συνολικά 43 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 65 έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.

 

 

To Top