Φορτωμένη “δώρα” έρχεται η Μέρκελ

Στην επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα την Παρασκευή και στην έξοδο στις αγορές επενδύει η κυβέρνηση για να αλλάξει την ατζέντα και να ξεπεράσει το βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε από την υπόθεση Μπαλτάκου.

Από μόνη της η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ συνιστά πολιτική στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά και ψήφο εμπιστοσύνης στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει και κάποια δώρα για την κυβέρνηση αν και οι προσδοκίες είναι περιορισμένες. Αναμένεται ότι θα ανακοινώσει την έναρξη της λειτουργίας Επενδυτικού Ταμείου καθώς και το ποσό με το οποίο θα προικοδοτηθεί. Είναι κάτι που είχε υποσχεθεί η κυρία Μέρκελ στον πρωθυπουργό τον περασμένο Νοέμβριο κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο αλλά καθυστέρησε.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σόιμπλε στο περιθώριο του Eurogroup στην Αθήνα έκανε τις προπαρασκευαστικές κινήσεις ώστε η καγκελάριος να μπορεί να το ανακοινώσει κατά την επίσκεψή της. Το εάν θα έχει κι άλλα δώρα το καλάθι της η Άνγκελα Μέρκελ είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Το βέβαιο έιναι ότι δεν θα φεισθεί καλών λόγων για τις επιτυχίες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι όμως αμφίβολο αν θα κάνει την δήλωση που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Το βέβαιο είναι ότι θα επαναλάβει την δέσμευση του 2012 ότι εφόσον πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας και εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις οι εταίροι θα ανταποκριθούν στην δέσμευσή τους για ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Η κυρία Μέρκελ έχει τους δικούς της λόγους να θέλει να εμφανίσει στους ψηφοφόρους της την Ελλάδα ως παράδειγμα της επιτυχίας της πολιτικής λιτότητας ενόψει των ευρωεκλογών. Παράλληλα καθώς η παρουσία της Γερμανίας στην χώρα θα είναι διαρκής για τα επόμενα χρόνια θέλει να κατευνάσει περαιτέρω την αρνητικά διακείμενη ελληνική κοινή γνώμη.

Το δεύτερο χαρτί που θα βγάλει η κυβέρνηση είναι η έξοδος στις αγορές για μικρό δανεισμό περί τα 2-3 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο που μπορεί να κυμαίνεται και κάτω από το 5%.

Αν και ο οίκος Μούντις ανέβαλε την προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας λόγω της πολιτικής αστάθειας που διαπιστώνεται από την δυσκολία στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και από τις παρενέργειες της υπόθεσης Μπαλτάκου η έξοδος στις αγορές θεωρείται βέβαιη. Στην πραγματικότητα είναι προαποφασισμένη με πολιτικούς όρους αφού άλλωστε το ποσό είναι μικρό.

Πάντως εφόσον πάει κάλα η πρώτη έκδοση μέσα στον Απρίλιο ενδέχεται η κυβέρνηση να προσφύγει ξανά μέσα στον Μάιο λίγο πριν ή λίγο μετά τις ευρωεκλογές. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να υπερκεράσει την καταφανή αναντιστοιχία ανάμεσα στις μακροοικονομικές εξελίξεις και στην οικονομική καθημερινότητα της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών.

Με την άντληση χρημάτων από τις αγορές για την ενίσχυση της οικονομίας, με το επενδυτικό ταμείο της κυρίας Μέρκελ και με την διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος επιχειρεί να διαμορφώσει την αίσθηση στην κοινωνία ότι οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία αρχίζουν πλέον και διαχέονται στους απλούς πολίτες. Από το αν θα το πετύχει μέσα στον επόμενο ενάμισι μήνα θα κριθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Πηγή: parapolitika.gr

To Top