Χάρολντ Έλις: “Οι φίλοι του Άρη έδιναν φτερά στα πόδια των παικτών”

Ο Χάρολντ Έλις δεν ξεχνά τον Άρη, τον κόσμο του και τη Θεσσαλονίκη. Η ατμόσφαιρα στο Αλεξάνδρειο και όσα έζησε στη χώρα μας έχουν μείνει αξέχαστα στον Αμερικανό παλιό παίκτη των κίτρινων που εργάζεται στους Ορλάντο Μάτζικ ως διευθυντής του τμήματος σκάουτινγκ σε σημείο που να δηλώνει πως θα άφηνε το ΝΒΑ για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ο Έλις που έπαιξε στον Άρη τη σεζόν 1995-96, παραχώρησε συνέντευξη στο sentragoal.gr όπου αναφέρθηκε στην εν Ελλάδι καριέρα του, με τον Άρη να αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης:

«Το πάθος που υπήρχε στις εξέδρες δεν το είχα συναντήσει ποτέ. Και ούτε το συνάντησα ξανά. Οι φίλαθλοι ζουν το ματς και κάνουν τα πάντα για να κερδίσει η ομάδα τους. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη και στα ματς μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ. Πραγματικά οι Έλληνες δίνουν φτερά στα πόδια σου. Βέβαια όταν τα πράγματα γίνουν άσχημα αρχίζουν να πετάνε ένα σωρό αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά από ένα σημείο και μετά το συνηθίζεις (Γέλια)».

Όπως σε κάθε ξένο που έχει περάσει από τα γήπεδα της Α1, έτσι και στον Χάρολντ Έλις, του έτυχαν κάποια ευτράπελα. Εκείνος έχει να θυμάται ένα περιστατικό από την εποχή που πρωτοήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη. Τι είχε γίνει τότε; «Ήταν αρκετός ο καιρός που δεν είχα πληρωθεί. Τότε ο πρόεδρος του Άρη μου έλεγε ότι θα πάρω τα χρήματά μου αλλά οι μέρες περνούσαν και παρέμενα απλήρωτος. Κάποια στιγμή μου έδωσε μια επιταγή με τα χρήματα που μου οφείλονταν, αλλά βρέθηκα στη συνέχεια προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Η τράπεζα από την οποία θα έπαιρνα τα οφειλόμενα είχε κλείσει! Δεν υπήρχε πια! Φαντάζεσαι την έκπληξή μου!! Τελικά δεν πήρα ποτέ τα χρήματα. Για την ακρίβεια ο Άρης μου χρωστάει το μεγαλύτερο μέρος του συμβολαίου μου!!» εξηγεί ο Αμερικανός σκάουτερ.

«Ο Αγγελίδης ήταν ο αγαπημένος μου παίκτης!»

Στο άκουσμα του ονόματος Χάρολντ Έλις, οι φίλοι του μπάσκετ (και κυρίως αυτοί του Άρη) φέρνουν στο μυαλό τους το επεισόδιο με τον Ντίνο Αγγελίδη. Τι είχε γίνει τότε; Ο Αμερικανός είχε γρονθοκοπήσει τον διεθνή φόργουορντ στην προπόνηση της 29ης Μαρτίου 1996, μόλις δύο μέρες πριν από το μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ Άρη-ΠΑΟΚ. Το χτύπημα ήταν σφοδρό με αποτέλεσμα να υποστεί ο Αγγελίδης διπλό κάταγμα στην κάτω γνάθο και να τεθεί νοκ άουτ από το μεγάλο ματς:

«Φυσικά και το θυμάμαι το συγκεκριμένο επεισόδιο» ήταν η απάντηση του Έλις γελώντας ελαφρά στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής: «Όμως να σου πω κάτι; Ο Αγγελίδης το είχε ξεκινήσει (Γέλια). Μου είχε δώσει αγκωνιά στην προπόνηση, εγώ τσαντίστηκα και ανταπέδωσα με τη γροθιά. Βέβαια όταν ηρέμησα και κατάλαβα τι είχα κάνει το είχα μετανιώσει την ίδια στιγμή» αφηγείται ο Αμερικανός και συνεχίζει: «Είχα πεισμώσει πολύ πριν από εκείνο το ματς. Ήθελα να κερδίσω για τον Ντίνο. Και Εγώ και όλη η ομάδα! Θα σου πω και κάτι το οποίο μπορεί να σου φανεί περίεργο. Ο Αγγελίδης ήταν ο αγαπημένος μου παίκτης στην Ελλάδα. Τον αγαπούσα πολύ, όπως και εκείνος αγαπούσε εμένα. Μάλιστα του είχα τηλεφωνήσει πριν από το παιχνίδι και του είχα υποσχεθεί ότι θα παίξω για εκείνον. Τελικά όχι μόνο έπαιξα πολύ καλά,αλλά το κυριότερο; Κερδίσαμε το παιχνίδι!» Για την… ιστορία ο Έλις τήρησε την υπόσχεσή του αφού είχε οδηγήσει τον Άρη στη νίκη με 86-74 έχοντας 30 πόντους με 8/15 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 8/8 βολές, 10 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα (αλλά) και 4 λάθη.

Λίγο πριν κλείσει την συνομιλία του μαζί μας (σ.σ. άλλωστε ήταν η ώρα να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο), στάθηκε και στην… κρυφή του επιθυμία: «Μακάρι να έρθω κάποια στιγμή στην Ελλάδα για να δουλέψω. Μπορεί τώρα να εκτελώ χρέη σκάουτερ, αλλά θα ήθελα να έρθω στη χώρα σας ως προπονητής». Θα άφηνε όμως το ΝΒΑ για την… Ελλάδα; «Φυσικά και αφήνω το ΝΒΑ για να έρθω στην Ελλάδα. Είναι η πιο όμορφη χώρα που έχω επισκεφθεί και θέλω πολύ να επιστρέψω. Όχι μόνο για διακοπές, αλλά και για να εργαστώ σε κάποια ομάδα. Που ξέρετε; Μπορεί στο μέλλον να γίνει και αυτό».

Και κατέληξε στέλνοντας το δικό του μήνυμα: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Έλληνες. Σας ευχαριστώ που με στηρίξατε και με βοηθήσατε να γίνω καλύτερος παίκτης. Μακάρι να τα ξαναπούμε σύντομα…»

 

To Top