Χαλβατζάκης: “Δεν υπάρχει συμφωνία με την ΕΡΤ”

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης ξεκαθάρισε ότι δεν κατατέθηκε δεύτερη βελτιωμένη πρόταση από την πλευρά της ΕΡΤ και ότι οι διαπραγματεύσεις με τη δημόσια τηλεόραση για το «καυτό» θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το αυριανό (03/10) δ.σ. του ΕΣΑΚΕ με όλα τα ενδεχόμενα να είναι πιθανά.

Ο Γιώργος Χαλβατζάκης μίλησε στην ΕΡΑ Σπορ για τις σκέψεις του για το πρωτάθλημα και φυσικά για το μείζον ζήτημα των ημερών, την τηλεοπτική κάλυψη του πρωταθλήματος.
«Θεωρώ ότι το μπάσκετ δεν είναι μπασκετάκι όπως κάποιοι νομίζουν. Έχει κάνει τους Έλληνες περήφανους διαχρονικά. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων και συλλογικό, οι ομάδες μας κάνουν περήφανη όλη την Ελλάδα. Το μπάσκετ πρέπει να τυγχάνει του ανάλογου σεβασμού. Έχουν γίνει λάθη από την πλευρά μας, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε να γίνεται, ότι, γίνεται εις βάρος μας.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι γνωρίζω τα προβλήματα που έχει το επαγγελματικό μπάσκετ, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει χτιστεί –κατά την άποψή μου- στρεβλά, όπως τα περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα. Γνωρίζω και την οικονομική συγκυρία. Πρώτα πρέπει να πάει καλά η πατρίδα και μετά να πάμε όλοι μαζί καλά. Ταυτόχρονα έχω να διαχειριστώ 14 ομάδες οι οποίες δε ζητούν ελεημοσύνη, αλλά μια βοήθεια για να μπορέσουμε όλοι μαζί να περάσουμε τον κάβο.

Έχουμε συμμαζευτεί και οι εντολές προς τις ομάδες είναι να πέσουν οι προϋπολογισμοί. Πρέπει όμως και το μπάσκετ να τύχει σεβασμού ώστε να μην διαλυθούν αυτές οι ομάδες.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για τα τηλεοπτικά και θα συνεχίζεται μέχρι αύριο που υπάρχει το Δ.Σ. Μπορεί να συνεχιστεί και μετά το Δ.Σ. Πάντως δεν έχει επέλθει κάποια συμφωνία. Εγώ δεν είμαι αυτός που θα αποφασίσει τι θα γίνει, είναι οι ομάδες που θα αποφασίσουν”.

-Υπάρχει και δεύτερη βελτιωμένη πρόταση όπως γράφτηκε;
“Όχι, όχι. Κακώς γράφεται αυτό, δεν υπάρχει τίποτα. Μείναμε στη βελτιωμένη πρόταση που έγινε και η οποία δε μας βρίσκει σύμφωνους”.

-Το μπάσκετ περιμένει να κάνουν κάποιοι το καλύτερο γι αυτό. Το ίδιο το μπάσκετ δεν μπορεί να βάλει τους δικούς του κανόνες και να τους τηρήσει;
“Το μπάσκετ έχει το πρόβλημα που έχει όλη η ελληνική κοινωνία. Θα το πω με αγοραία έκφραση: ο καθένας κοιτάει την πάρτη του! Δεν έχουμε καταλάβει ότι η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει. Το θέμα δεν είναι να φτάσουμε στο «και 5», στο να διαλυόμαστε. Αν υπήρχε η σύμπλευση των ιδιοκτητών και σωστή λειτουργία του θεσμικού δικαίου θα ήμασταν σε καλύτερη φάση. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να καταλάβουν όλοι ότι είμαστε μαζί. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Αλλο Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός, άλλο μια ομάδα με διοίκηση πρωτοδικείου. Οι μεγάλοι, όμως, πρέπει να έρθουν μαζί μας και να μας τραβήξουν. Αυτές είναι οι ατμομηχανές του ελληνικού μπάσκετ”.

“Ως προς το θέμα της επιτροπής επαγγελματικού Αθλητισμού, εγώ ήμουν αυτός που είπα δώστε μας τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε με βάση τους κανονισμού μας. Υπάρχει, όμως ένας νόμος τον οποίο πασχίζω να τηρήσω. Αυτόν τον νόμο τον έχουν κάνει κουρελόχαρτο κάποιοι.
Εμείς είμαστε η μόνη Λίγκα που αυξήσαμε την εγγυητική από 65.000 σε 100.000 ευρώ. Αν μιλήσουμε για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, το 25%, αφορά σε κάποια εκατομμύρια ευρώ. Παλεύουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας σε μια τέτοια οικονομική κρίση. Και από την άλλη τι ακούμε στο ποδόσφαιρο; Ότι δίνουν αναβολές, ανεβάζουν κατηγορίες, κατεβάζουν κατηγορίες, παίρνουν και πριμ από τον ΟΠΑΠ. Δεν θα αντιδράσω εγώ σε αυτό; Τι θα κάνω; Δεν είναι αντιπαλότητα ποδοσφαίρου – μπάσκετ. Είναι πώς πρέπει να λειτουργούμε ως λαός”.

-Με τις αδειοδοτήσεις που εκκρεμούν, τι γίνεται;  
“Έχω τις ενδείξεις ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Αυτό θέλω να πιστεύω.

Εγώ θέλω να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, αλλά από την άλλη θέλω και να τελειώσει. Δεν είμαι σαν τη Football League να λέω ότι θα ξεκινήσει, αλλά μπορεί να μην τελειώσει. Εγώ προτιμώ να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα, παρά να γίνουμε… ρόμπα”.

-Χρειαζόμαστε φρέσκιες ιδέες για το μπάσκετ.
“Θα γίνουν πάρα πολλά για το μπάσκετ. Το βάλτωμα έχει να κάνει με μια διαχρονική λειτουργία. Για να γίνουν κάποια πράγματα χρειάζονται χρήματα. Πρώτα πρέπει να γίνει ένα συμμάζεμα στα οικονομικά. Αν μπορέσω μέσα σε αυτόν τον ΕΣΑΚΕ να βάλω μπροστά τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να δουλέψουν μαζί για το καλό το δικό τους, θα θεωρήσω ότι έχω πετύχει τα πάντα. Το οικονομικό θα το πετύχω, αν και θέλει λίγο χρόνο. Θα πείτε, είσαι χρόνια στον χώρο, τι μας λες τώρα; Τώρα αντιλαμβάνομαι πόσο διαφορετικό είναι να είσαι ο πρόεδρος που πρέπει να λύσει τα προβλήματα, από το να είσαι ο γενικός γραμματέας. Θα μου δώστε μια περίοδο χάριτος και θα δείτε ότι αν πάνε κατ’ ευχή τα πράγματα του χρόνου ούτε η κλήρωση, ούτε η συνέντευξη, ούτε τίποτα δεν θα είναι έτσι. Η αγωνία μου είναι να κλείσω τη χρηματοδότηση των ομάδων και μετά θα μπω στα οργανωτικά. Θα ήμουν ο πιο ευτυχισμένος αν του χρόνου φώναζα του υπεύθυνους μάρκετινγκ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και τους έλεγα: σας εξουσιοδοτώ να εκπροσωπήσετε τον ΕΣΑΚΕ, μπείτε μπροστά να πάρουμε ότι περισσότερο μπορούμε”.

 

To Top