ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χιλιάδες κόσμου συνοδεύουν τον Μοχάμεντ Άλι στην τελευταία του κατοικία

Ποτέ ξανά στο παρελθόν το Λούισβιλ στο Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών δεν συγκέντρωσε τόσο πολύ κόσμο στους δρόμους του. Χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη, μαύροι, λευκοί, Ασιάτες, νέοι, μεγαλύτεροι σε ηλικία, μεταξύ τους και πολλοί ηγέτες κρατών, βρέθηκαν σε αυτή τη μικρή, αλλά διάσημη πόλη των ΗΠΑ, προκειμένου να συνοδεύσουν τον σπουδαίο πυγμάχο, τον μεγαλύτερο όλων των εποχών, Μοχάμεντ Άλι, στην τελευταία του κατοικία πάνω στη Γη.

Ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία του αθλήματος, που ασπάστηκε το μουσουλμανισμό, αλλάζοντας το όνομά του από Κάσιους Κλέι, σε Μοχάμεντ Άλι, που ενέπνευσε εκατομμύρια παιδιά, νέες γενεές, στρέφοντας την προσοχή τους στον αθλητισμό και όχι στις συμμορίες και τα ναρκωτικά, συνοδεύτηκε από χιλιάδες θαυμαστές του στο σημείο που θα μπορεί πλέον να ησυχάσει.

Μία συνοδεία βουβή, αλλά τόσο αστραφτερή, όπως ήταν και οι ιδέες, το ήθος και η έμπνευση που ενέπνεε ο μεγάλος αυτός άνδρας. Η διαδρομή προς το νεκροταφείο ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, σε αντίθεση με τη ζωή του σπουδαίου πυγμάχου, ο οποίος έδινε σε όλη τη διάρκεια της μία συνεχή μάχη. Αρχικά για να καθιερωθεί και να ξεφύγει από τη φτώχεια και την ανέχεια. Ακολούθως για να διαδώσει τις ανατρεπτικές ιδέες και πιστεύω του, σε μία εποχή που η αμερικανική κοινωνία προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τα ρατσιστικά ιδεώδη, τα οποία είχαν βαθιές ρίζες στην περίοδο που οι μαύροι ήταν σκλάβοι και χρησίμευαν μόνο για να υπηρετούν τους πλούσιος γαιοκτήμονες λευκούς. Στη συνέχεια με τη νόσο του Πάρκινσον, με την οποία έδινε μάχη για 32 χρόνια.

Ο Κάσιους Κλέι, ο Μοχάμεντ Άλι, ήταν ένα σύμβολο και ως τέτοιο συνοδεύτηκε στην τελευταία του κατοικία. Με τη μεγαλοπρέπεια που επιβάλλεται για έναν σπουδαίο άνθρωπο, αλλά και τη βουβή αξιοπρέπεια που αναδεικνύει το σεβασμό και τον ειλικρινή πόνο.

Ο γνωστός ηθοποιός και φίλος του Μοχάμεντ Άλι, Γουίλ Σμιθ είναι ένας από εκείνους που κουβαλούν στον ώμο τους το φέρετρο. Ο Μπιλ Κλίντον θα εκφωνήσει τον επικήδειο. Μεγάλοι ηγέτες, άλλοι δίνουν το «παρών» και άλλοι στέλνουν τα συλλυπητήριά τους.

Η κηδεία του Μοχάμεντ Άλι εξελίσσεται σε ένα παγκόσμιο γεγονός, όπως παγκόσμια ήταν και η εμβέλεια των ιδεών και των πράξεων του σπουδαίου αυτού ανθρώπου, που «έφυγε» σε ηλικία 74 ετών.

Πηγή: Protothema.gr

To Top